BREAKING Tariceanu, aproape de puscarie. Procurorii il trimit in judecata pentru abuz in serviciu si complicitate la uzurparea de calitati oficiale

politica

Fostul presedinte al Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a fost trimis in judecata marti de procurorii de la Parchetul General pentru abuz in serviciu si complicitate la uzurparea de calitati oficiale, in legatura cu mandatul de senator al lui Cristian Marciu (PSD).

Tariceanu este acuzat ca nu a constatat si nu a supus la vot in plenul Senatului incetarea mandatului de senator al lui Cristian Marciu, desi acesta avea o decizie definitiva in instanta prin care a fost declarat incompatibil si nu mai putea ocupa o functie publica.

In acelasi dosar, a fost trimis in judecata si senatorul Cristian Marciu, pentru uzurpare de calitati oficiale.

Comunicatul Parchetului General:

Procurorii din cadrul Sectiei de urmarire penala si criminalistica a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au incheiat urmarirea penala si au dispus trimiterea in judecata in stare de libertate, a doi inculpati, senatori in Parlamentul Romaniei, pentru savarsirea infractiunii de uzurpare de calitati oficiale, prev. de art. 258 alin. 1 C. pen. (primul inculpat), respectiv pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, prev. de art. 297 alin. 1 C. pen. si a complicitatii la comiterea infractiunii de uzurpare de calitati oficiale, prev. de art. 48 alin. 1 C. pen. rap. la art. 258 alin. 1 C. pen. (al doilea inculpat).

Din probele administrate a rezultat faptul ca, desi potrivit art. 25 alin. 2 din Legea nr. 176/2010, primul inculpat se afla in stare de incompatibilitate cu functia de senator (avea interdictia de a mai ocupa o functie sau o demnitate publica timp de 3 ani de la data de 4 martie 2015 cand a ramas definitiva si irevocabila decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie – Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal), acesta a folosit fara drept, din data de 11 decembrie 2016 pana in prezent, calitatea oficiala de senator in actuala legislatura a Parlamentului Romaniei. In aceasta calitate a indeplinit acte care implica exercitiul autoritatii de stat, a participat la sedintele Senatului, a facut parte din comisii permanente si speciale ale Senatului, a avut initiative legislative, a votat proiecte de acte normative, a adresat intrebari si interpelari etc.).

Fata de cel de al doilea inculpat, s-a retinut ca, in perioada 2 martie 2017 – 2 septembrie 2019, in exercitarea atributiilor de serviciu specifice unei functii de conducere in cadrul Senatului Romaniei, prin neindeplinirea actelor vizand constatarea incetarii mandatului de senator al primului inculpat (contrar disp. art. 7 alin. 4 rap. la alin. 1 lit. e comb. cu alin. 2 lit. c din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor) si nesupunerea votului Plenului Senatului a adoptarii unei hotarari de vacantare a locului de senator in cauza, a cauzat vatamarea drepturilor persoanei care, in urma alegerilor parlamentare din data de 11 decembrie 2016 a ocupat pe buletinul de vot pentru functia de senator pozitia urmatoare.

De asemenea, prin neindeplinirea obligatiilor legale sus-mentionate, l-a ajutat pe primul inculpat sa foloseasca fara drept calitatea oficiala de senator ce implica exercitiul autoritatii de stat, urmata de indeplinirea actelor legate de aceasta calitate.

Rechizitoriul impreuna cu dosarul cauzei au fost trimise Inaltei Curti de Casatie si Justitie, spre competenta solutionare.

Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Comentarii: