BREAKING Turcia si-a dat acordul pentru aderarea la NATO a Finlandei si Suediei: „Finlanda, Suedia si Turcia si-au luat angajamentul de a-si extinde sprijinul reciproc impotriva amenintarilor la adresa securitatii”

externe

Turcia si-a ridicat marti seara obiectia fata de cererile de aderare la NATO depuse de Finlanda si Suedia, deschizand calea pentru ca cele doua tari sa se alature aliantei militare.

Cele trei tari au semnat un memorandum de intelegere la Madrid marti seara, inaintea unui summit al liderilor NATO, informeaza Politico.

Invazia Rusiei in Ucraina a provocat o schimbare a opiniei publice din nordul Europei in favoarea NATO, ceea ce a determinat Helsinki si Stockholm sa depuna cereri oficiale de aderare la mijlocul lunii mai.

Insa conducerea turca, invocand ingrijorari legate de presupusul sprijin al celor doua tari pentru grupurile kurde si de exporturile de arme, a blocat procesul.

Marti, dupa saptamani de discutii, cele trei tari au ajuns la un acord.

„Ministrii nostri de externe au semnat un memorandum trilateral care confirma faptul ca, la summitul de la Madrid de saptamana aceasta, Turcia va sustine invitarea Finlandei si Suediei de a deveni membre ale NATO”, a declarat presedintele finlandez Sauli Niinisto.

„Memorandumul nostru comun subliniaza angajamentul Finlandei, Suediei si Turciei de a-si extinde sprijinul deplin impotriva amenintarilor la adresa securitatii reciproce”, a adaugat liderul finlandez. „Faptul ca vom deveni aliati in cadrul NATO va consolida si mai mult acest angajament”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: