externe

BREAKING UE, SUA si UK au decis sa aplice „mama tuturor sanctiunilor” contra Rusiei. Mai multe mari banci rusesti sunt excluse din SWIFT

Presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat sambata ca UE, alaturi de Statele Unite si de alti parteneri occidentali, intentioneaza sa impuna noi sanctiuni Rusiei pentru invazia sa in Ucraina, inclusiv taierea unui numar de banci rusesti din sistemul de plati interbancare SWIFT, anunta Reuters.

In cadrul unei conferinte de presa, ea a declarat ca armata rusa comite „actiuni barbare” in Ucraina, la doar cateva zeci de kilometri de granita estica a UE.

Ea a declarat ca aliatii occidentali s-au angajat sa impuna „costuri masive” Rusiei si sa isi „inaspreasca semnificativ” sanctiunile.

De asemenea, o parte din activele Bancii Centrale Ruse vor fi inghetate.

Ce este SWIFT

SWIFT, prescurtarea pentru Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Societatea pentru Telecomunicatii Financiare Inter-bancare mondiale), este o retea globala securizata de transmitere a mesajelor, folosita de banci pentru a face trasferuri dincolo de granite. Reteaua faciliteaza circulatia banilor intre organizatiile financiare, sprijinind schimburile comerciale.

Sistemul este folosit de peste 11.000 de institutii financiare, in peste 200 de state si teritorii pentru a transmite in mod securizat ordine de plata. Aproape 40 de milioane de mesaje cu instructiuni pentru transferarea a zeci de miliarde de dolari au fost trimise zilnic pe aceasta platforma in 2020, facand ca sistemul sa fie, de departe, cel mai important din lume in acest domeniu.

Din moment ce mesajele transmise prin acest sistem sunt sigure, bancile pot onora platile in timp record. Sunt asigurate astfel tranzactii zilnice cu valori importante.

Societatea cu sediul in Belgia, fondata in 1973, este supravegheata de bancile centrale din Europa, Statele Unite, Canada si Japonia.

Excluderea Rusiei din reteaua de telecomunicatii bancare ar provoca grave intreruperi in economie si ar restrictiona puternic accesul tarii pe pietele financiare internationale, precizeaza Deutsche Welle.

Masura ar ingreuna tranzactiile de capital pentru firmele si persoanele private, afectand semnificativ comercializarea petrolului si gazului, care se bazeaza pe SWIFT pentru transferurile de fonduri. Ar restrictiona, de asemenea, capacitatea Rusiei de a investi sau a de a se imprumuta la distanta.

Excluderea bancilor iraniene de la aceasta retea, in anul 2012, s-a soldat cu reducerea dramatica a exporturilor de petrol.

Institutiile financiare din Rusia ar putea folosi alte canale, precum telefoane, servicii de mesagerie sau clasicul serviciu de e-mail ca alternative si modalitati de plata cu statele care nu au impus sanctiuni. Dar alternativele nu sunt la fel de eficiente si sigure precum SWIFT si ar putea atrage costuri majorate si scaderi semnificative in volumul tranzactiilor.

Rusia a dezvoltat o retea proprie de comunicatii interbancare numita SPFS. Sistemul, care sprijina aproximativ o cincime din totalul transferurilor de fonduri interne, nu ar putea face fata volumului si nu s-ar putea compara din punctul de vedere al eficientei cu SWIFT.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

Franta: Momentul in care duba penitenciarului a fost atacata cu mitraliere Kalasnikov. Mafiotul „Musca” a reusit sa evadeze – Video

A aparut o prima inregistrare video a atacului in care au fost ucisi, marti, trei…

43 de minute ago

Gunoierii din Paris au intrat in greva. Ei cer un „bonus olimpic” si o crestere salariala

Aproximativ 400 de angajati de la salubrizare din Paris au intrat marti in greva, cerand…

4 ore ago

Bucurestean ucis in strada de doi indivizi, acestia l-au lovit cu batele. Medicii au incercat in zadar sa il resusciteze – Video

Trei indivizi s-au luat la bataie, pe Bulevardul Constructorilor din Bucuresti, langa Parcul Crangasi, starnind…

4 ore ago

Opt ceasuri ale lui Michael Schumacher s-au vandut la licitatie cu 4 milioane de franci elvetieni

Ceasuri apartinand lui Michael Schumacher, septuplu campion mondial de Formula 1, s-au vandut, marti, cu…

4 ore ago

Incendiu in Muntii Rodnei. Ard sase hectare de teren

Un incendiu a izbucnit, marti seara, in Muntii Rodnei, in apropiere de varful Toroioaga, informeaza…

4 ore ago