BREAKING Xi Jinping merge la Moscova pentru trei zile. Ce va discuta cu Putin: „Aprofundarea cooperarii ruso-chineze pe scena internationala”

externe

xi jinping, lider chinez

China a anuntat vineri ca presedintele Xi Jinping va vizita Rusia intre 20 si 22 martie, de luni pana miercuri, intr-o aparenta dovada de sustinere pentru Vladimir Putin, anunta Associated Press.

Nu au fost oferite alte detalii, dar China a anuntat ca este o prietenie „fara limite” cu Rusia si a refuzat sa condamne invazia Moscovei – chiar daca a declarat ca suveranitatea si integritatea teritoriala a tuturor tarilor trebuie respectate.

Vineri, Kremlinul a anuntat, de asemenea, vizita, spunand ca aceasta va avea loc „la invitatia lui Vladimir Putin”.

Xi si Putin vor discuta „chestiuni legate de dezvoltarea in continuare a parteneriatului cuprinzator si a interactiunii strategice dintre Rusia si China”, precum si vor face schimb de opinii „in contextul aprofundarii cooperarii ruso-chineze pe scena internationala”, a precizat Kremlinul intr-o declaratie.

Cei doi lideri vor semna, de asemenea, „documente bilaterale importante”, se arata in comunicat.

Beijingul a condamnat, de asemenea, sanctiunile occidentale si a acuzat NATO si Statele Unite ca provoaca Rusia.

Putin l-a invitat pe Xi sa viziteze Rusia in timpul unei videoconferinte telefonice pe care cei doi au avut-o la sfarsitul lunii decembrie. Vizita, a declarat Putin, ar putea „demonstra intregii lumi puterea legaturilor ruso-chineze” si „ar putea deveni principalul eveniment politic al anului in relatiile bilaterale”.

Intr-o conversatie telefonica rara cu omologul sau ucrainean, joi, ministrul chinez de externe a declarat ca Beijingul este ingrijorat de faptul ca „conflictul” cu Rusia scapa de sub control si a indemnat la discutii privind o solutie politica cu Moscova.

Qin Gang i-a spus lui Dmitro Kuleba ca China „a mentinut intotdeauna o pozitie obiectiva si corecta in problema Ucrainei, s-a angajat sa promoveze pacea si sa avanseze negocierile si face apel la comunitatea internationala sa creeze conditii pentru discutii de pace”, arata Ministerul de Externe al Chinei intr-o declaratie postata pe site-ul sau.

Kuleba a scris ulterior pe Twitter ca el si Qin „au discutat despre semnificatia principiului integritatii teritoriale”.

„Am subliniat importanta formulei de pace a (presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski) pentru a pune capat agresiunii si a restabili o pace dreapta in Ucraina”, a scris Kuleba, care a vorbit in aceeasi zi cu secretarul de stat american Antony Blinken.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: