Brexit. Pozitia presedintelui Romaniei la reuniunea extraordinara a Consiliului European

news

Presedintele Klaus Iohannis a participat miercuri, la Bruxelles, la reuniunea extraordinara a Consiliului European (Art. 50) pe tema retragerii Regatului Unit al Marii Britanii din Uniunea Europeana (UE), context in care a sustinut acordarea prelungirii suplimentare a Brexit pentru a permite ratificarea acordului cu UE in Parlamentul britanic, astfel incat sa aiba loc o retragere ordonata a acestei tari care sa asigure certitudine pentru cetateni, companii si mediul de afaceri.

„Presedintele Romaniei a sustinut acordarea prelungirii suplimentare pentru a permite ratificarea acordului in Parlamentul britanic din perspectiva necesitatii de a avea o retragere ordonata, care sa asigure certitudine pentru cetatenii europeni din Regatul Unit si pentru cei britanici din UE, dar si pentru companii si mediul de afaceri”, a informat Administratia Prezidentiala intr-un comunicat.

Seful statului s-a pronuntat si pentru un parteneriat viitor „cuprinzator si ambitios” intre Uniunea Europeana si Marea Britanie, care sa cuprinda atat aspecte economice si comerciale, cat si aspectele privind securitatea, apararea si relatiile externe.

Discutiile in Consiliul European au vizat solicitarea adresata de premierul britanic, Theresa May, cu privire la acordarea unei prelungiri pana la data 30 iunie. Liderii europeni, in format UE 27, au decis sa acorde o prelungire suplimentara pana la data de 31 octombrie. Aceasta prelungire va fi una flexibila, astfel incat sa permita, in situatia in care Acordul de Retragere va fi ratificat de Parlamentul britanic mai devreme, retragerea Marii Britanii din UE in prima zi calendaristica a lunii imediat urmatoare momentului ratificarii. In situatia in care Acordul de Retragere nu va fi ratificat pana la data de 22 mai, Regatul Unit va trebui sa organizeze alegeri pentru Parlamentul European. Daca Marea Britanie nu va respecta aceasta obligatie, retragerea acesteia din UE ar urma sa aiba loc la data de 1 iunie.

Liderii europeni au acordat aceasta prelungire suplimentara in baza angajamentului Regatului Unit de a actiona de o maniera constructiva si responsabila in toata aceasta perioada, in conformitate cu principiul cooperarii sincere, si de a nu bloca deciziile care se vor lua la nivelul Uniunii in acest timp.

De asemenea, conform Concluziilor Consiliului European (Art. 50) adoptate de liderii europeni, Acordul de Retragere nu poate fi redeschis, iar, in timpul perioadei de prelungire suplimentara acordata, nu vor putea incepe negocierile privind relatiile viitoare. In egala masura, sefii de stat si de guvern au reiterat disponibilitatea de a reevalua Declaratia Politica, in cazul in care pozitia britanica se va modifica pe acest subiect.

Acordul de retragere, negociat intre Uniunea Europeana si partea britanica, ramane cel mai bun instrument pentru garantarea retragerii ordonate. Pe baza acestui acord, vor putea fi asigurate drepturile cetatenilor, vor fi rezolvate aspectele legate de contributia Marii Britanii la bugetul UE si va fi asigurata o solutie optima pentru frontiera cu Irlanda de Nord. Pe de alta parte, ratificarea acordului de retragere va permite demararea discutiilor pentru urmatoarea etapa a relatiilor viitoare intre UE si Marea Britanie.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: