„Brexit-ul a esuat si a declansat o imigratie in masa”, spune fostul premier britanic Tony Blair, intr-un interviu „cu toate cartile pe masa” pentru „The Independent”
Fostul prim-ministru britanic Tony Blair (care a ocupat functia de premier timp de trei mandate consecutive, intre 1997 si 2007) il ataca pe Boris Johnson pentru ca desi a promis sa „preia din nou controlul” asupra migratiei in schimb a „inlocuit tinerii europeni cu imigranti mai in varsta din Africa si Asia” si il indeamna pe Keir Starmer sa repare legaturile cu UE, intr-un interviu „de senzatie” in The Independent.
Sir Tony Blair a lansat o critica devastatoare a esecului Brexitului si a modului in care, in consecinta, Marea Britanie a ajuns sa aiba o imigratie in masa in locul promisiunii de a „prelua din nou controlul” asupra acesteia.
„Am inlocuit tinerii, de obicei singuri, care veneau din Europa pentru a lucra in sectorul hotelier, tehnologic si in alte sectoare, cu o imigratie mult mai mare din Asia si Africa”, a spus el.
In interviul exclusiv cu Geordie Greig, redactor-sef al The Independent, Tony Blair a subliniat si modul in care a fost „slabit” Regatul Unit ca urmare a Brexitului.
„Cel mai de succes prim-ministru al Marii Britanii din secolul 21” – dupa cum il considera The Independent – critica Partidul Conservator pentru ca „a pus politica inaintea politicii” timp de 14 ani, ceea ce a dus la o perioada de instabilitate care nu a mai fost vazuta de cand Margaret Thatcher a castigat puterea in 1979.
El spune ca liderii conservatorilor au pervertit “Thatcherismul” intr-un fel de “nationalism prin euroscepticism extrem.”
Keir Starmer trebuie „sa repare relatia” cu UE
Sir Tony Blair il indeamna pe Sir Keir Starmer sa „repare relatia” cu UE, avertizand ca liderii occidentali trebuie sa se pregateasca pentru un potential razboi global intr-o lume destabilizata de tensiunile dintre America si China si de invazia „deliranta” a lui Vladimir Putin in Ucraina.
Prioritatea lui Blair a fost intotdeauna sa sustina influenta Regatului Unit, ca fiind „cel mai apropiat aliat al Americii”, cu un rol puternic in Uniunea Europeana si promovand puterea soft prin ajutor international. El vede acum o nevoie urgenta de a repara relatia cu UE intr-o lume despre care unii apropiati ai sai cred ca se afla intr-un potential scenariu prebelic.
„Trebuie sa ne gandim cum sa reparam relatia cu UE, iar apoi, in timp, trebuie sa ne gandim, ca tara, la locul nostru in lume. Unul dintre lucrurile care dau energie unei tari si apetitul de a face fata tuturor provocarilor este sa stie unde se incadreaza. Nu exista nicio indoiala ca ne-am slabit singuri”, a spus el.
„Pana la mijlocul acestui secol, vom avea trei superputeri – America, China si … India. Toate celelalte tari vor fi mici in comparatie cu ele”, a adaugat el.
Desi nu doreste sa faca un comentariu despre guvernul Starmer, Blair nu este de acord cu actualul prim-ministru in ceea ce priveste negocierile cu UE – Keir Starmer respingand schema de mobilitate a tinerilor care ar permite calatorii mai usoare pentru cei sub 30 de ani.
„Mobilitatea tinerilor in Europa este un lucru bun pentru noi”
„Personal, cred ca mobilitatea tinerilor in Europa este un lucru bun pentru noi, dar, stiti, guvernul trebuie sa adopte un punct de vedere in aceasta privinta”, a spus el.
Blair a criticat Brexitul pentru ca nu a reusit sa isi indeplineasca singura mare promisiune de reducere a imigratiei, calificand drept „absolut extraordinar” faptul ca Brexitul a „crescut imigratia”, deoarece cele mai recente cifre arata ca migratia neta va atinge 764 000 de persoane in 2022.
„Inteleg ca nu aceasta a fost intentia, dar rezultatul este exact ca avem niveluri mai ridicate de imigratie si niveluri ridicate de oameni care isi aduc persoane cu o dependenta mare fata de ei in tara”, a spus el.
El a mai intarit ideea ca Brexitul a cauzat imigratia in masa, in locul promisiunii de a „prelua din nou controlul” asupra migratiei de catre Boris Johnson.
„Singurul lucru in care crede Putin…”
Dar prioritatea lui Blair acum este potentiala criza globala cauzata de „un delirant” Vladimir Putin si de invazia sa din Ucraina, avertizand ca Occidentul trebuie sa tina piept Kremlinului si sa fie hotarat in sprijinul sau pentru Kiev.
„Singurul lucru in care crede Putin este ca el poate rezista intotdeauna mai mult decat Occidentul, ca Occidentul nu are putere de rezistenta. Noi trebuie sa dovedim – iar Ucraina este testul – ca avem putere de rezistenta.”
Astfel de tensiuni, cu un potential de consecinte teribile, il „nelinistesc” pe Blair.
„Oameni ale caror opinii le respect spun ca ne aflam aproape intr-o perioada prebelica”, a declarat Blair. Iar „daca vom ajunge vreodata la un conflict global major, acesta va fi aproape sigur rezultatul deteriorarii relatiei americano-chineze”.
Cu toate acestea el ramane un optimist. „Mi-e greu sa cred ca America sau China doresc un astfel de conflict. China are un interes atat de mare in stabilitate”, a declarat fostul prim-ministru.
„Totusi, ceea ce a facut Rusia in Ucraina a schimbat intelepciunea conventionala. Cred ca trebuie sa fim ingrijorati, pentru ca avem, de asemenea, puncte fierbinti precum Taiwanul si, evident, ceea ce face Putin in Europa care ar putea duce la acest lucru.”
„Consecintele unui astfel de conflict ar fi atat de devastatoare, incat sper ca oamenii nu o vor face, dar trebuie sa te pregatesti pentru toate eventualitatile”, a adaugat el.
„Inteligenta artificiala, la fel ca revolutia industriala”
Sir Tony Blair este “mesianic” cu privire la inteligenta artificiala, pe care o considera cruciala – nu doar pentru prosperitatea economica viitoare, ci si in orice conflict viitor.
„Acest lucru este la fel de important ca efectele revolutiei industriale din secolul al XIX-lea, va schimba totul”, a spus el.
„Trebuie sa accesam oportunitatile sale si sa reducem riscurile. Regatul Unit are deja o pozitie puternica in inteligenta artificiala; dupa America si China, suntem pe locul trei in lume. Asadar, cum pastram aceasta pozitie si cum ne dezvoltam?”
Cheia relatiilor externe
Cand vine vorba de SUA, Blair crede ca, indiferent cine va fi ales presedinte in noiembrie, Starmer va face ca relatia cu Anglia sa functioneze.
„Nu ai dreptul sa iti alegi liderul unei alte tari. Trebuie sa lucrezi cu ei, cei care sunt, sa gasesti iti punctele de acord si sa lucrezi cu ei. Am lucrat cu administratia Trump si, de fapt, l-am intalnit pe Donald Trump in contextul acordurilor Abraham din Emiratele Arabe Unite si Israel, la care lucram, unde lucram pe aceeasi cale.”
Blair a amintit astfel de relatia sa cu regretatul Silvio Berlusconi, fostul prim-ministru al Italiei, ca un exemplu al modului in care Marea Britanie beneficiaza de avantaje tratand cu lideri internationali ignorati sau evitati ori considerati toxici pe scena mondiala – sustinand ca aceasta a permis Londrei, de exemplu, sa gazduiasca Jocurile Olimpice din 2012, in detrimentul Parisului.
„Berlusconi ne-a dat votul pentru Jocurile Olimpice, ceea ce ne-a permis sa trecem linia in fata Frantei”, a declarat Blair. „Asadar, nu am fi avut Jocurile Olimpice din 2012 in Regatul Unit daca nu ne-ar fi sprijinit, deoarece cred ca voturile au fost foarte stranse in cele din urma, iar acestea au fost initial promise Frantei.
„Am fost sa ma intalnesc cu el – intotdeauna se spune ca am fost in vacanta cu Silvio. Nu am fost in vacanta – am fost sa-l vad cand eram in vacanta in Italia, la locuinta sa din Sardinia”, a adaugat el.
Blair a precizat ca cheia relatiei sale cu premierul italian a fost sa aiba de-a face cu omul pe care l-a cunoscut, mai degraba decat cu imaginea proiectata de altii.
„Am avut o relatie cu el pentru ca intotdeauna mi s-a parut foarte direct in relatia noastra. Altfel, vorbesti de cineva asa cum este, nu cum iti spun altii. „Mi-a spus, pentru ca l-am tratat intotdeauna cu respect, cand – din cauza tuturor chestiilor de genul “bunga bunga”- multi nu voiau sa fie vazuti cu el. Mi-a spus: “Cat de mult conteaza pentru tine?” Iar eu i-am raspuns: „Chiar conteaza pentru mine. Chiar vreau sa castig aceasta licitatie pentru Marea Britanie”. Asa ca el a zis, „Bine, vom schimba voturile.”
”Mostenirea” politica il preocupa mult pe Blair. „Relatia cu SUA a fost absolut critica pentru mine si inca este”, a spus el. „Stiu ca multora nu le-au placut deciziile pe care le-am luat dupa 11 septembrie privind Afganistanul si, desigur, privind Irakul. Dar a fost intotdeauna important sa ramanem cel mai apropiat aliat american si cred in continuare ca acest lucru este valabil.”
In ceea ce priveste Irakul, care l-a transformat, pentru multi, dintr-o persoana apreciata intr-o persoana detestata, el a adaugat: „Istoria se scrie in timp si, in timp, ar putea exista perspective diferite”.