Britanici, fosti puscasi marini, au ajuns in Ucraina gata de lupta cu rusii: „Ma simt obligat sa ajut”

externe

Un grup de fosti puscasi marini regali britanici a sosit duminica in Ucraina pentru a ajuta la lupta impotriva rusilor.

Unul dintre luptatorii britanici, Ben, a declarat ca a simtit o obligatie uriasa „sa ajute”.

Citeste si: Tot mai multi britanici si americani se alatura Legiunii Internationale: „Daca zdrobeam fascismul in 1936 in Spania nu se mai putea ridica apoi in 1939. Trebuie sa ii oprim acum pe rusi, altfel razboiul se va extinde”

CNN a difuzat un reportaj cu mai multi cetateni britanici si americani care au plecat deja spre Ucraina, pentru a se alatura Legiunii Internationale infiintata de Zelinsky. Menirea lor este de a lupta impotriva invadatorilor rusi.

In orasul englez Milton Keynes, situat la peste 2.000 de kilometri vest de Ucraina, muncitorul in constructii Jake Dale a decis sa se alature Legiunii Internationale din Ucraina. El a declarat ca apelul adresat strainilor de a se alatura Legiunii Internationale l-a motivat sa isi rezerve vineri un zbor spre Polonia. El intentioneaza sa treaca in Ucraina pana sambata dupa-amiaza.

„Imediat ce am auzit apelul lui [Zelensky] – m-a facut sa ma gandesc ca are nevoie de ajutor”, a declarat barbatul de 29 de ani din casa pe care o imparte cu prietena sa si cei doi copii. „Cred ca este o cauza pentru care merita sa-mi risc viata, iar prietena mea simte acelasi lucru. Evident, se supara, asa cum ar face-o oricine, dar sustine cauza, deoarece vede ca vreau sa ajut”.

In timpul unei vizite in Polonia, premierul britanic Boris Johnson a declarat ca Marea Britanie nu sustine „in mod activ” voluntarii care merg sa lupte. „Pot sa inteleg de ce oamenii se simt asa cum se simt, dar avem legi in tara noastra cu privire la conflictele internationale si la modul in care acestea trebuie sa se desfasoare”, a declarat Johnson reporterilor.

Dale se indreapta spre Ucraina impreuna cu Peter Hurst, un fost soldat de infanterie al armatei britanice, in varsta de 36 de ani, care a efectuat o misiune in Afganistan inainte de a parasi armata in 2011.

Tatal a cinci copii, care locuieste in orasul Pontefract din nordul Angliei, a vorbit cu CNN  in timp ce isi alegea echipamentul dintr-un magazin de materiale militare dintr-un oras din apropiere. El a spus ca a vrut sa lupte pentru a proteja valorile si libertatile democratice.

„Se simte ca un atac asupra Europei. Daca nu ajutati la oprirea razboiului acolo [in Ucraina], probabil ca se va extinde”, a spus el.

Atat Hurst, cat si Dale s-au intalnit saptamana aceasta pe un grup de Facebook – creat pentru a ajuta la furnizarea de ajutor medical si militar britanic in Ucraina. Ei au lucrat cu o persoana de legatura – al carei nume este mentionat pe un pachet de informatii trimis de ambasada ucraineana – care le va furniza veste antiglont in Polonia.

Dale a cheltuit 300 de lire sterline pentru a cumpara truse si bilete de avion.

Pe grupul de Facebook pe care Hurst si Dale s-au intalnit, un utilizator avertizeaza: „Acela nu este absolut un loc pentru cineva care nu are abilitati de manuire a armelor si nu vorbeste limba. In afara de faptul ca este un pericol pentru ceilalti, nu este corect pentru baieti”.

Dale spune ca este constient de astfel de avertismente, dar insista ca abilitatile sale de mecanic calificat ar putea fi utile: „Oamenii pot spune ca este gresit sa te duci fara o pregatire militara, dar eu cred ca luptand alaturi de ucraineni, raspund apelului lor de ajutor. Regimul lui Putin este nemilos – nu doar Ucraina este cea pe care o protejam. Atat timp cat va trebui, o sa protejam Ucraina”.

CNN a vorbit si cu un grup de sase voluntari, format din americani si un britanic, cu echipament militar, intr-o gara aglomerata din Pzsemysl, Polonia. „Daca mai multi oameni s-ar fi alaturat luptei in 1936, nu am fi avut de-a face cu fascismul acum”, a spus britanicul. Majoritatea au spus ca sunt veterani; unul a spus ca nu este si ca nu a luptat niciodata intr-un razboi.

Niciunul nu vorbeste ucraineana, rusa sau poloneza si nu au avut un translator sau un plan pentru a ajunge la conflict. „Am incercat sa luam legatura cu (ambasada), dar (traficul) este blocat pe toate site-urile”, a spus unul dintre ei. „Sunt femei si copii care mor fara discriminare si stiti… trebuie sa fim aici”, a spus altul.

In alta parte, CNN a vorbit cu un grup de britanici si canadieni care s-au intalnit intr-un aeroport polonez, toti hotarati sa treaca granita si sa se alature ucrainenilor in lupta.

Wali, care este franco-canadian, a spus ca a servit ca lunetist in Afganistan si ca s-a oferit voluntar anterior pentru a lupta impotriva ISIS in 2015. El a adaugat ca are contacte in Ucraina care ii pot furniza arme. „Prietenul meu (…) m-a sunat si mi-a spus: OK, chiar avem nevoie de tine”, a spus el.

Instructiuni ale guvernului Ucrainei adresate celor care vor sa se alature Legiunii Internationale:

Comentarii: