Brusc au nevoie de noi: „Romania INDEPLINESTE criteriile pentru a fi primita in Schengen”

news

Pozitia Comisiei Europene este ca atat Romania, cat si Bulgaria indeplinesc conditiile pentru a deveni membri ai spatiului Schengen.

Declaratia a fost facuta de purtatorul de cuvant al institutiei europene, Natasha Bertaud, in cadrul unei conferinte de presa de joi, raspunzand unei intrebari, informeaza Bulgarian News Agency.

„Acum, aceasta nu este o decizie a Comisiei, este o decizie politica ce trebuie sa fie luata de Consiliul Uniunii Europene, si de Consiliul European”, a mai spus purtatorul de cuvant al CE, citat de ziare.com.

La randul sau, vicepremierul bulgar Maglena Kuneva a spus, miercuri, ca aderarea celor doua tari la spatiul Schengen este parte a solutiei la criza fara precedent a refugiatilor, care afecteaza Europa, scrie Novinite.

Potrivit oficialului bulgar, intrarea celor doua tari in zona de libera circulatie reprezinta parte a ecuatiei securitatii europene comune.

Presedintele Klaus Iohannis a spus, luni seara, ca in cadrul sedintei CSAT care va avea loc pe 17 septembrie, va fi luata in discutie, pe langa tema refugiatilor, si o analiza a statutului dosarului Schengen pentru Romania.

Intrebat, in cadrul conferintei de presa sustinuta la Palatul Cotroceni, daca a fost un avantaj ca am fost in afara spatiului Schengen, in contextul crizei refugiatilor din Europa, seful statului a raspuns: „Paradoxal, da”.

„De data asta, a fost un avantaj pentru noi, pentru ca nimeni nu a putut sa intre in Romania printr-o filiera ce nu a putut sa fie supravegheata”, a precizat Iohannis.

La randul sau, premierul Victor Ponta a precizat ca „solidaritatea inseamna atat drepturi, cat si obligatii, asa incat daca vor sa avem aceleasi obligatii, trebuie sa ne dea aceleasi drepturi. Romania a suferit o nedreptate pe chestiunea Schengen. Tarile care ne cer acum solidaritate sunt aceleasi tari care continua sa ne amane intrarea in Schengen”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: