Bruxelles a decis in privinta VIZELOR pentru turci. Erdogan va innebuni de furie

externe

Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, nu vede posibila liberalizarea pana in luna iulie a regimului de vize de scurt sejur pentru cetatenii turci, intrucat Turcia nu indeplineste toate conditiile puse de Comisia Europeana pentru acceptarea acestei solicitari formulate de guvernul de la Ankara in schimbul aplicarii acordului cu UE pentru stavilirea fluxului migrator, relateaza agentiile DPA si EFE, citate de Agerpres.

Schulz a exclus posibilitatea ca Parlamentul European sa inceapa consultarile pe acest subiect cu Ankara si a anuntat ca nu a transmis comitetului pentru justitie dosarul privind liberalizarea vizelor pentru cetatenii turci.

Comisia Europeana si-a dat saptamana trecuta acordul pentru eliminarea vizelor de scurt sejur pentru cetatenii turci, dar tot cu conditia indeplinirii integrale a celor 72 de conditii. Din punct de vedere procedural, pentru ca masura sa devina efectiva, dupa avizul Comisiei trebuie sa se pronunte PE si apoi statele membre ale UE.

Dintre cele 72 de conditii, Turcia mai are de indeplinit 5, printre care se numara ameliorarea luptei autoritatilor turce impotriva coruptiei, negocierea unui acord cadru cu Europol si revizuirea legislatiei privind terorismul.

Insa presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a exclus posibilitatea revizuirii legislatiei antiteroriste si a avertizat ca daca UE nu ridica obligativitatea vizelor, asa cum este prevazut in acordul privind stavilirea fluxului migrator, Turcia nu se va mai considera obligata sa aplice acest acord, astfel ca Europa s-ar putea confrunta cu un nou val de migranti.

Odata cu declaratia lui Schulz o reactie sceptica a venit si de la Berlin, unde ministrul german de interne, Thomas de Maiziere, a declarat ca presedintele Erdogan ‘nu este dispus sa indeplineasca criteriile’ cerute de UE.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Comentarii: