Bruxelles anunta ca Polonia are de ales: ori face reforme in justitie ori nu primeste niciun cent din cei 35,4 miliarde euro din PNRR

externe

Polonia nu va primi bani din planul de relansare economica post-COVID, in suma totala de 35,4 miliarde de euro, decat daca efectueaza reforme in justitie, a declarat joi, la Varsovia, presedinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Aprobarea de catre UE, miercuri, a PNRR-ului polonez, a fost „importanta”, dar nu este vorba decat despre „o prima etapa, pentru ca banii vor fi varsati cand reformele vor fi aplicate”, a declarat ea.

„Aprobarea acestui plan este legata de angajamentele clare ale Poloniei in materie de independenta a puterii judiciare”, a subliniat ea.

Sefa executivului european a pus trei conditii pentru planul polonez: actuala camera disciplinara va fi „suprimata si inlocuita” de un tribunal independent, regimul disciplinar „trebuie reformat” si infractiunile disciplinare controversate „trebuie sa fie eliminate”.

In plus, toti judecatorii afectati de deciziile camerei disciplinare vor avea dreptul ca dosarul lor sa fie examinat de noua camera, a precizat ea.

Validarea planului, in valoare de 35,4 miliarde de dolari in cazul Poloniei, miercuri, a provocat nemultumiri in randul executivului european si a dus la organizarea unui vot, fapt rar in cadrul CE, noteaza AFP.

Bruxellesul era sub presiune sa-si dea acordul, in contextul nevoilor Poloniei, care gazduieste cel mai mare numar de refugiati ucraineni in UE (circa 3,5 milioane) si serveste drept centru logistic pentru armele trimise in Ucraina de tarile UE si SUA.

UE spera de asemenea si in ridicarea veto-ului Varsoviei asupra transpunerii in dreptul european a impozitului minim de 15% asupra profitului multinationalelor, o prioritate a presedintiei franceze a Consiliului UE.

Mai mult despre: ,

Comentarii: