Bruxelles, presiuni asupra tarilor din Europa de Est: Trebuie sa primeasca de 4 ori MAI MULTI imigranti

news

Presedintele CE Jean-Claude Juncker, care urmeaza sa prezinte pe 9 septembrie noi propuneri de gestionare a crizei imigrantilor, intentioneaza sa mareasca de patru ori numarul numarul solicitantilor de azil de repartizat intre statele membre UE, declara oficiali europeni, relateaza Reuters online.

In contextul in care Germania si Franta s-au raliat joi propunerii sale cu privire la introducerea unor cote obligatorii, Comisia Europeana (CE) studiaza posibilitatea sa le ceara Celor 28 sa accepte 160.000 de solicitanti de azil, care au sosit in ultimele saptamani in Italia, Grecia si Ungaria.

In mai, Bruxellesul cerea intregului bloc sa accepte 40.000 de azilanti, sositi in Italia si Grecia, dar intentioneaza sa tripleze acest numar, din cauza afluxului de imigranti constatat in vara, si sa-i adauge alti aproximativ 50.000 de solicitanti de azil sositi in Ungaria.

Liderii statelor membre au refuzat la summitul din iunie introducerea unei sistem de cote, care propunea repartizarea in functie de marimea si puterea tarilor, preferand voluntariatul.

Insa ofertele voluntare ale statelor membre UE nu depasesc, in prezent, 32.000 de locuri, in timp ce numarul imigrantilor ajunsi in Italia, Grecia si, in plus, in Ungaria, depaseste sute de mii, un numar fara precedent de la Razboaiele din fosta Iugoslavie, in anii ’90.

Cu scopul de a depasi reticentele foarte puternice de a primi refugiati ale unui numar de state din Europa de Est, Comisia ar putea sa propuna posibilitatea de a plati pentru acceptarea imigrantilor de catre alt stat membru, a declarat un oficial.

Ralierea Frantei si Germaniei la mecanismul de repartizare obligatorie preconizat de catre Comisia Europeana si deja sustinut puternic de Italia, sporeste presiunea asupra statelor din Europa de Est, mentioneaza Mediafax.

Cu o zi inainte de reuniunea ministrilor europeni de Externe, care se intalnesc vineri la Luxemburg, sefii diplomatiilor germana, franceza si italiana i-au trimis o scrisoare comuna Inaltului Reprezentant UE pentru Politica Externa si de Securitate Federica Mogherini in care-i cer sa aiba o abordare mai centralizata asupra dosarului.

Tot vineri se reunesc, la Praga, si sefii guvernelor polonez, ungar, slovac si ceh, cu scopul de a-si coordona pozitiile.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: