Categories: externe

Bruxelles-ul ii troleaza pe pe britanici, dupa declansarea Brexit. Si nu e farsa de 1 aprilie

Negocierile Brexitului cu UE au pornit cu stangul: nici nu au apucat oficialii sa intre in agenda de lucru, cand pe tapet s-a ivit prima sicana. Presedintele desemnat din partea UE pentru dialogul cu Marea Britanie, Michel Barnier, vrea sa adopte franceza ca limba oficiala de lucru, relateaza The Independent.

Asta ar insemna nu numai ca discutiile, dar si intreaga documentatie aferenta sa fie in franceza, lucru care sifoneaza din start orgoliul reprezentantilor Londrei, potrivit News.ro.

Michel Barnier, fost ministru de externe al Frantei, este hotarat sa nu cedeze asupra acestui aspect, a dezvaluit pentru Reuters o sursa prezenta la primul summit oficial avut de UE cu premierul britanic Theresa May.

Citeste si: Clipul hilar care descrie perfect ironia Brexitului: Prostia unui extremist britanic care incearca sa arda steagul UE e virala pe Internet (Video)

Folosirea limbii franceze ar marca o indepartare de la practica standard in randul echipelor multinationale de la Bruxelles, unde este preferata engleza de circa doua decenii. Chiar si oficialii din puterile fondatoare ale UE – Germania si Franta – comunica intre ei in engleza.

O astfel de decizie ar transmite, insa, un semnal Londrei ca UE intentioneaza sa isi puna propriile interese pe primul plan in discutiile pentru Brexit.

Multi diplomati britanici de la Bruxelles vorbesc fluent franceza, insa acest lucru nu este valabil si pentru ministrii de la Londra.

Michel Barnier, in varsta de 65 de ani, fost comisar UE pana in 2014, a avut o relatie dificila cu Londra, pentru ca a incercat sa inaspreasca reglementarile privind industria serviciilor financiare din Regatul Unit. In aceste conditii, politicianul, care vorbeste fluent engleza, nu este apreciat in Marea Britanie.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Recent Posts

Viktor Orban vine in Transilvania chiar inainte de alegerile din 9 iunie. Ministru ungar: „Oricine este dusmanul maghiarilor din Transilvania este dusmanul Ungariei”

Premierul Ungariei, Viktor Orban, va sosi in Transilvania la inceputul lunii iunie, subliniind parteneriatul strategic…

O oră ago

Rascoala in Noua Caledonie a celor care doresc independenta. Franta a trimis trupe pentru a readuce „ordinea si linistea” – Video

Franta a impus miercuri stare de urgenta in teritoriul francez Noua Caledonie din Pacific pentru…

56 de minute ago

Pretul saormelor s-a dublat in Germania, problema a fost dezbatuta chiar si de cancelarul Scholz. Un nou termen isi face loc in politica germana: donerflatia

In Germania, doner kebab (similar cu faimoasa saorma din Romania), odinioara accesibil, a devenit emblema…

3 ore ago

A 17-a editie a Conferintei Internationale „Perspectives in Banking and Financial Law”, organizata de Facultatea de Drept din cadrul ASE Bucuresti

A 17-a editie a Conferintei Internationale „Perspectives in Banking and Financial Law”, organizata de Facultatea…

48 de minute ago

Accident comis de o soferita in Capitala, o bunica si nepotul ei au fost loviti in timp ce traversau strada

O soferita in varsta de 44 de ani din Bucuresti a lovit joi cu masina…

O oră ago