Bruxelles-ul sustine trimiterea de avioane de lupta rezistentei ucrainene: „Si furnizarea de tancuri a fost o linie rosie, a fost incalcata”

externe

Tari cum ar fi Statele Unite sau Germania ar putea trimite pana la urma Ucrainei avioane de lupta, este de parere inaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe si politica de securitate, Josep Borrell, citat joi de dpa.

Si furnizarea de tancuri occidentale pentru fortele ucrainene a fost initial foarte controversata, a reamintit seful diplomatiei europene inaintea summitului UE-Ucraina programat vineri la Kiev. In cele din urma s-a ajuns insa la un acord si aceasta „linie rosie” a fost incalcata; toate livrarile de armament pentru Ucraina au fost insotite de avertismente privind escaladarea razboiului cu invadatorii rusi, a adaugat el.

Borrel a refuzat sa se exprime pro sau contra livrarii de avioane de lupta, deoarece „treaba mea este sa incerc sa ajungem la un consens, iar una din cele mai bune modalitati este de a nu lua pozitii care l-ar putea periclita”.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a afirmat recent ca este deschis la ideea ca Ucraina sa primeasca avioane de lupta, insa Germania si SUA, care le-au promis recent tancuri ucrainenilor, au respins pana acum aceasta posibilitate.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: