externe

Bruxellesul a incheiat un acord cu cinci tari europene, inclusiv Romania, privind tranzitul cerealelor ucrainene

Comisia Europeana a anuntat, vineri, incheierea unui acord de principiu cu cinci state membre UE, intre care Polonia, Romania si Ungaria, pentru a garanta tranzitul cerealelor ucrainene dupa interdictiile de import impuse de cateva din aceste tari si considerate drept „inacceptabile” de catre Bruxelles, informeaza France Presse citata de Agerpres.

UE suspendase in mai 2022, pentru un an, taxele vamale la toate produsele importate din Ucraina si se organizase pentru a-i permite sa-si exporte stocurile de cereale dupa inchiderea rutelor prin Marea Neagra, ca urmare a invaziei Rusiei in februarie 2022.

Statele UE vecine au inregistrat o crestere masiva a sosirilor de porumb, grau sau floarea-soarelui din Ucraina, ceea ce a dus la saturarea silozurilor si la scaderea preturilor locale.

Polonia, Ungaria, Slovacia si Bulgaria interzisesera la jumatatea lunii aprilie cerealele si alte produse agricole importate din Ucraina, afirmand ca vor sa-si protejeze agricultorii, provocand o disputa apriga cu Comisia responsabila de politica comerciala a UE.

Comisia a incheiat vineri un „acord de principiu” cu aceste patru tari, precum si cu Romania, astfel incat „sa raspunda in acelasi timp preocuparilor Ucrainei si celor ale tarilor din UE vecine acesteia”, a anuntat comisarul pentru comert Valdis Dombrovskis.

Acordul prevede incetarea masurilor de interdictie unilaterale luate de aceste tari, in schimbul unor „masuri de salvgardare exceptionale” privind patru produse din Ucraina, considerate „cele mai sensibile”: grau, porumb, rapita, seminte de floarea soarelui.

Evaluari vor fi facute asupra altor produse ucrainene, precum soia si uleiul de masline.

Comisia promisese de asemenea la 19 aprilie un ajutor suplimentar de 100 milioane de euro pentru producatorii agricoli afectati din aceste cinci tari, dupa un prim-pachet de 56,3 milioane de euro acordat la sfarsitul lunii martie, fonduri scoase din rezerva de criza a Politicii agricole comune.

In special, acordul garanteaza posibilitatea de a face sa tranziteze cerealele si produsele agricole ucrainene prin cele cinci state cu destinatia tari terte – punct crucial pentru Kiev, nerabdator sa poata continua sa-si exporte productia.

„Acest acord va mentine in acelasi timp capacitatea de export a Ucrainei cu scopul ca ea sa continue sa hraneasca lumea si mijloacele de subsistenta ale agricultorilor nostri”, a salutat pe Twitter presedinta Comisiei, Ursula von der Leyen.

Tranzitul cerealelor si al altor produse agricole prin Polonia spre alte tari, suspendat de Varsovia timp de aproape o saptamana, fusese deja reluat oficia in 21 februarie, dar mentinand stricta interdictie de a ajunge pe piata poloneza.

Mai devreme vineri, guvernele Celor 27 si-au dat acordul pentru a reinnoi pentru un an suspendarea taxelor vamale asupra tuturor produselor ucrainene importate in UE.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Surse: Ciolacu merge la Erdogan cu o propunere halucinanta, romanii sa intre doar cu buletinul in Turcia. Ar insemna ca si turcii sa intre doar cu buletinul intr-o tara UE

Premierul Marcel Ciolacu intentioneaza sa ii propuna presedintelui Turciei, Recep Erdogan, ca romanii sa poata…

4 ore ago

Julian Assange castiga dreptul de a face recurs impotriva extradarii

Julian Assange a castigat o victorie importanta in lupta sa juridica impotriva incercarilor SUA de…

4 ore ago

Moartea presedintelui iranian Ebrahim Raisi ar putea declansa cursa curse pentru succesiunea lui Khamenei

Moartea presedintelui iranian Ebrahim Raisi intr-un accident de elicopter bulverseaza planurile celor din linia dura…

4 ore ago

Inca o mazilire la Moscova, Putin l-a dat afara si pe ministrul adjunct al Apararii. Acesta este cel mai apropiat colaborator al fostului ministru, Serghei Soigu

Presedintele rus Vladimir Putin l-a demis pe ministrul adjunct al Apararii, Iuri Sadovenko. Acesta a…

3 ore ago