Bruxellesul nu face niciun pas inapoi: „Pensiile speciale din Romania trebuie taiate, inclusiv ale militarilor. Trebuie aliniate cu principiul contributivitatii”

politica

Comisia Europeana anunta, intr-un comunicat, ca  Romania trebuie sa indeplineasca toate reformele la care s-a angajat in cadrul PNRR, inclusiv cele privind pensiile speciale, pentru a primi in continuare banii de la UE. 

„Pentru ca Romania sa primeasca fondurile alocate prin Planul National de Redresare si Rezilienta al Romaniei (PNRR), aceasta trebuie sa indeplineasca satisfacator reformele referitoare la pensiile speciale la care tara s-a angajat prin acest plan. Revizuirea vizeaza toate pensiile speciale, inclusiv a celor militare, cu scopul de a le alinia cu principiul contributivitatii, si face parte dintr-o reforma mai ampla a sistemului public de pensii, reprezentand un element cheie al Planului National de Redresare si Rezilienta al Romaniei Pentru toate tintele si jaloanele incluse in PNRR exista un dialog constant intre autoritatile romane si Comisia Europeana insa o evaluare oficiala este realizata in momentul in care autoritatile transmit o cerere de plata”, se arata intr-o precizare a Comisiei Europene.

Comisia precizeaza ca reforma privind pensiile speciale este cuprinsa in a treia cerere de plata. Aceasta ar trebui sa fie inaintata de Romania in urmatoarele luni.

Conform anexei la decizia Consiliului de punere in aplicare a PNRR, trebuie realizata o analiza a pensiilor speciale in vederea identificarii unor solutii concrete care sa vizeze simplificarea acestora si corectarea inechitatilor dintre beneficiarii acestor categorii de pensii si beneficiarii sistemului public de pensii din punct de vedere al aspectului contributivitatii, luand in considerare si jurisprudenta Curtii Constitutionale.

„Se are in vedere acordarea de asistenta tehnica (prin intermediul unei licitatii publice) pentru a realiza o analiza ex ante a reformei sistemului de pensii, pentru a elabora legislatia care va sta la baza reformei si pentru a realiza o analiza ex post si o evaluare a impactului. Implementarea reformei va fi finalizata pana la 30 martie 2023”, se mentioneaza in anexa.

Potrivit jalonului din PNRR, pachetul privind pensiile poate include legi separate privind regimul general si pensiile speciale. Noul cadru legislativ va revizui pensiile speciale si le va alinia la principiul contributivitatii. Nu se vor crea noi categorii de pensii speciale, iar categoriile actuale vor fi rationalizate.

Nicio pensie speciala nu poate depasi venitul obtinut in cursul perioadei de cotizare„, conform jalonului.

Senatul a prelungit, luni, in plen, termenul pentru adoptarea proiectului de lege al Guvernului privind reducerea cheltuielilor cu pensiile „de serviciu”, de la 45 la 60 de zile.

Surse politice anunta ca Banca Mondiala a venit cu o varianta de eliminare a pensiilor speciale care le-a dat fiori reci liderilor PSD, in special lui Marcel Ciolacu, care se pregateste sa preia functia de prim-ministru. Daca pensiile speciale nu vor fi eliminate, transa a treia din banii PNRR nu va mai ajunge in Romania iar totul va pica in carca noului premier, adica a lui Ciolacu.

Conform surselor, citate de Libertatea, ultima varianta venita de la Banca Mondiala pentru calcularea pensiilor militarilor si politistilor prevede urmatoarea formula de calcul: 45% din ultimele 12 luni sau 65% din venitul mediu din intreaga cariera.

Evident, formula nu este agreata de politisti si militari, subliniaza sursele citate. Proiectul reformarii legii pensiilor, gestionat de Marius Budai (PSD), reprezinta o problema majora in discutiile cu Comisia Europeana.

Marcel Ciolacu a precizat, luni, dupa o sedinta a conducerii PSD, ca ministrul Muncii, Marius Budai, a informat cu privire la faptul ca urmeaza sa vina un raport al Bancii Mondiale privind pensiile speciale si a adaugat ca asteapta o informare din partea Guvernului cu privire la acest proiect de lege, deoarece a fost asumat de catre Executiv. Liderul PSD a mai spus ca jalonul din PNRR privind pensiile speciale trebuie indeplinit.

„Pensiile speciale, am discutat si astazi cu domnul ministru Budai. Dupa cum bine stiti, a trecut un proiect legislativ perin Guvern, acum este la Parlament, dar a mai venit un raport si urmeaza sa mai vina un raport de la Banca Mondiala, dupa ce au avut niste discutii la Comisie. Cred ca cel mai corect, in acest moment, este sa vedem aceste rapoarte, daca trebuiesc facute modificari la legea deja trecuta prin Guvern sau nu. Astept din partea Guvernului sa ni se faca o informare, ca si presedinte al Camerei, dupa ce aceste rapoarte vin la Guvern”, a afirmat Marcel Ciolacu, luni la Parlament.

El a reiterat ca asteapta raportul Guvernului privind pensiile speciale.

„Eu nu vreau sa raspund la nicio speculatie. Eu astept raportul venit din partea Guvernului, pentru ca Executivul si-a asumat acest proiect de lege si e normal sa imi transmita toata informatia pe care o au de la Banca Mondiala. Haideti sa stim foarte clar – acest jalon trebuie indeplinit, trebuie inchisa odata pentru totodeauna aceasta discutie cu privire la pensiile speciale. Legea, in schimb, cred ca cu totii, noi politicienii ne-am jucat prea mult timp”, a explicat Ciolacu.

Pe de alta parte, surse din sedinta PSD au precizat ca Ciolacu nu vrea ca pe mandatul lui de prim-ministru sa pice reducerea/anularea pensiilor speciale, mai ales cele ale militarilor.

„Ciolacu ne-a spus in sedinta de luni ca toti ministrii PSD trebuie sa indeplineasca pana in luna mai toate jaloanele din PNRR. Ne-a spus ca daca nu intra banii din transa a treia din PNRR, nu doreste sa preia o guvernare din care sa lipseasca aceasta importanta sursa de finantare. Fara banii din PNRR, ce sens are sa preia el toate criticile? Vrea sa preia o guvernare in care se respecta jaloanele din PNRR”, a spus un lider PSD, citat de Libertatea.

Presedintele PSD a fost enervat, potrivit surselor din partid, ca trebuie sa dea explicatiile in spatiul public pentru ratarea unor jaloane din PNRR, desi el nu este direct implicat in acest proces.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: