Bubuie un nou dosar de la DNA: Alegerile prezidentiale din 2014

news

Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, cere sesizarea Senatului pentru inceperea urmaririi penale fata de senatorul Titus Corlatean, fost ministru de Externe, in dosarul diaspora.

Potrivit unui comunicat al DNA, Kovesi a transmis procurorului general al PIICJ referatul cauzei, in vederea sesizarii Senatului, pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de senatorul Titus Corlatean, la data faptelor ministru al Afacerilor Externe, in legatura cu savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru altul si impiedicarea exercitarii drepturilor electorale.

„In contextul organizarii alegerilor prezidentiale din anul 2014, in calitate de ministru al Afacerilor Externe, Titus Corlatean, prin incalcarea procedurilor legale si prin acte de dispozitie, a organizat discretionar sectiile de votare din strainatate, obtinand astfel un folos necuvenit pentru candidatul propus si sustinut de partidul din care facea si el parte”, sustine DNA.

Folosul necuvenit pentru altul a constat in limitarea numarului de cetateni romani care si-au putut exercita dreptul de vot in strainatate, indica procurorii.

„Prin urmare, limitarea accesului la sectiile de votare in strainatate a avut drept consecinta cresterea procentajului total de voturi favorabile obtinute de acelasi candidat, in conditiile in care comportamentul electoral al cetatenilor romani din strainatate, in mare parte, era defavorabil candidatului respectiv. Pe de alta parte, dreptul de vot cetatenilor romani care locuiesc in strainatate a fost vatamat. Vatamarea s-a realizat atat prin impiedicarea exercitarii acestui drept, cat si prin ingreunarea foarte serioasa a exercitarii acestui drept, care a determinat pe multi dintre titularii dreptului la vot sa renunte la exercitarea acestuia”, mentioneaza sursa citata.

DNA mai sustine ca fostul ministru de Externe a cauzat si „o vatamare a intereselor legitime” ale MAE, interese care constau in buna functionare a misiunilor diplomatice si a oficiilor consulare ale Romaniei in strainatate si in indeplinirea de catre acestea, in conditii optime, a atributiilor legale privind apararea, in strainatate, a drepturilor cetatenilor romani.

„Sintetic, aceasta indeplinire defectuoasa a atributiilor de serviciu s-a concretizat indeosebi in: nesocotirea unora dintre propunerile misiunilor diplomatice de organizare a unor sectii de votare in localitati in care s-ar fi putut asigura exercitarea dreptului la vot de catre un numar superior de persoane; organizarea, fara vreo documentare ori justificare, de sectii de votare in localitati care nu au fost propuse de catre misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei”, completeaza procurorii.

Potrivit DNA, cererii transmise i-au fost atasate referatul intocmit de procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, precum si un numar de 19 volume cuprinzand copii ale dosarului de urmarire penala.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: