externe

Bucurie la Kremlin dupa ce Vucic a fost reales presedinte al Serbiei: „Duce o politica externa independenta”

Presedintele rus Vladimir Putin a salutat luni „parteneriatul strategic” dintre Belgrad si Moscova, dupa ce omologul sau sarb Aleksandar Vucic a revendicat o victorie zdrobitoare in alegerile prezidentiale din Serbia, informeaza AFP si TASS, citate de Agerpres.

Intr-o telegrama de felicitare trimisa lui Vucic, Vladimir Putin subliniaza ca „rezultatele votului confirma pe deplin sprijinul larg acordat de cetatenii sarbi parcursului lui Aleksandar Vucic, indreptat spre solutionarea de probleme social-economice si spre desfasurarea unei politici externe independente”, transmite serviciul de presa al presedintiei ruse.

„Sper ca activitatea dumneavoastra in fruntea statului va continua sa contribuie la consolidarea relatiilor de parteneriat strategic care exista intre tarile noastre. Acest lucru, desigur, corespunde intereselor popoarelor fratesti ale Rusiei si Serbiei”, potrivit lui Vladimir Putin.

Presedintele sarb in exercitiu, Aleksandar Vucic, a revendicat duminica o victorie zdrobitoare la prezidentiale, prelungind cu cinci ani perioada de cand se afla in fruntea statului din Balcani unde s-a prezentat drept garantul stabilitatii in umbra razboiului din Ucraina.

„Nu a existat niciun suspans in niciun moment”, a spus el in discursul sau de victorie, felicitandu-se pentru ca a castigat al doilea mandat de cinci ani inca din primul tur, cu aproximativ 60% din voturi. „Sunt bucuros ca un numar mare de oameni au votat si au demonstrat caracterul democratic al societatii sarbe”, a continuat cel care a fost succesiv vicepremier si prim-ministru, inainte de a accede la presedintie.

Alegatorii au fost chemati la urne sa desemneze presedintele, cei 250 de deputati, precum si mai multe consilii municipale, printre care cel din Belgrad, capitala tarii.

Invadarea Ucrainei de catre Rusia la sfarsitul lunii februarie a schimbat cursul campaniei care ar fi trebuit sa se concentreze pe mediu, coruptie si drepturi in aceasta tara din Balcani candidata la Uniunea Europeana.

Dar Aleksandar Vucic, obisnuit sa navigheze printre influentele rivale ale Estului si Vestului, a folosit razboiul in avantajul sau. Intr-o tara care sufera ca si in alte parti de pandemia de coronavirus, el s-a prezentat ca fiind singurul capabil sa conduca nava pe vreme furtunoasa. A facut campanie sub sloganul „Pace. Stabilitate. Vucic”.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Statele membre NATO iau in considerare trimiterea de instructori militari in Ucraina

Unele state membre NATO discuta posibilitatea de a trimite instructori sau contractori militari in Ucraina…

O oră ago

Marcel Ciolacu se lauda ca a pornit constructia celor trei spitale regionale promise de PSD de 15 ani si da asigurari ca ele vor fi gata in 2028

Premierul Marcel Ciolacu si-a manifestat, vineri, satisfactia fata de inceperea lucrarilor de constructie a celor…

15 minute ago

Dupa tentativa de asasinare a premierului slovac Fico, si omologul sau polonez, Donald Tusk, a primit amenintari cu moartea

Premierul polonez Donald Tusk a scris joi pe X ca a primit amenintari cu moartea…

3 ore ago

Directorul uneia dintre cele mai temute inchisori din Columbia, asasinat dupa ce fusese amenintat cu moartea de catre detinuti

Directorul inchisorii La Modelo, una dintre principalele unitati penitenciare din Columbia, a fost asasinat joi…

2 ore ago

Finantistul Andrei Caramitru ofera 100.000 de euro oricui demonstreaza public ca ar fi implicat in vreun proiect de dezvoltare imobiliara

Andrei Caramitru, fiul regretatului actor Ion Caramitru, este recunoscut pentru postarile sale acide de pe…

45 de minute ago

Rares Bogdan considera ca alegerile de la Bucuresti se vor castiga cu sub 30% din voturi

Rares Bogdan, prim-vicepresedinte si europarlamentar PNL a declarat, intr-o emisiune gazduita de publicatia online ziare.com,…

O oră ago