Bucurie mare pentru Tiberiu Nitu, fostul procuror general. CCR l-a scapat de acuzatiile DNA. Precizari din partea procurorilor anticoruptie

news

DNA a anuntat, miercuri, ca a renuntat la doua acuzatii la adresa lui Gabriel Oprea si la o acuzatie fata de fostul procuror general Tiberiu Nitu in urma deciziei CCR prin care s-a decis abrogarea partiala a infractiunii de abuz in serviciu.

Intr-un comunicat de presa in care a anuntat trimiterea in judecata a lui Gabrile Oprea, DNA precizeaza ca a clasat mai multe acuzatii atat la adresa lui Oprea cat si a lui Nitu ca urmare a unei decizii CCR.

„In acelasi dosar, procurorii au dispus clasarea fata de:

Corcodel Adrian, angajat in cadrul S.C. GENERAL M.P.M. IMPEX S.R.L , sub aspectul comiterii infractiunii de ucidere din culpa;
Oprea Gabriel, pentru doua infractiuni de abuz in serviciu, cu obtinere de foloase pentru sine sau pentru altul;
Nitu Tiberiu-Mihail, la data faptelor, procuror general al Romaniei, pentru complicitate la abuz in serviciu, cu obtinere de foloase pentru sine sau pentru altul.

Cu privire la faptele de abuz in serviciu (sub forma autoratului, respectiv a complicitatii) retinute in sarcina ultimilor doi mentionati, pe parcursul urmaririi penale a aparut Decizia nr. 406/2017 a Curtii Constitutionale care a dus la abrogarea partiala a infractiunii de abuz in serviciu, in sensul ca doar incalcarea acelor atributii de serviciu prevazute de legislatia primara (lege ori ordonanta a guvernului) poate constitui element material al infractiunii de abuz in serviciu, nu si incalcarea unor alte acte normative, cum sunt hotararile Guvernului.

Avand in vedere ca, in situatia de fata, dispozitiile legale incalcate au fost cele prevazute de art. 223 alin. 3 din Regulamentul de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia de drumurile publice, Regulament care a fost aprobat prin Hotararea de Guvern nr. 1391/2006, asadar sunt din legislatia secundara (hotarare a Guvernului), in cauza nu mai sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de abuz in serviciu, motiv pentru care cu privire la aceste infractiuni urmeaza a se dispune clasarea fata de Oprea Gabriel si Nitu Tiberiu-Mihail.

De asemenea, fata de modalitatea total defectuoasa in care s-a realizat, in cadrul persoanei juridice inculpate General MPM Impex SRL, pregatirea profesionala a lui Corcodel Adrian cu privire la modalitatea in care trebuia conceputa si realizata semnalizarea rutiera, (tinand cont si de pregatirea sa profesionala, aceea de dulgher), nu se poate retine culpa acestuia in producerea accidentului rutier”, se afirma in comunicatul DNA.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,


Comentarii: