Budai a mintit, premierul Ciuca nu are cum sa fie de acord cu renegocierea PNRR. Citu: „Nu voi permite niciodata asa ceva, inseamna sa aruncam la cos 30 de miliarde de euro”

politica

Presedintele PNL, Florin Citu, a declarat, joi, ca nu este de acord cu renegocierea PNRR, asa cum intentioneaza cei de la PSD, el precizand ca si atunci cand s-a format coalitia s-a stabilit ca nu se va reveni asupra acestui Plan National de Redresare si Rezilienta. Citu a explicat ca o renegociere a PNRR inseamna „sa aruncam la cos 30 de miliarde de euro”. ”Nu voi permite niciodata asa ceva”, a spus liderul PNL.

”Am spus partenerilor internationali, atunci cand am negociat PNRR-ul, aceasta este forma finala, toata lumea s-a uitat acolo si au fost de acord cu totii, am semnat o forma finala a PNRR, si am spus ca nu vom reveni asupra lui. Si atunci cand am facut aceasta coalitie, am intrat in coalitie ca nu vom reveni asupra PNRR, pentru ca asta inseamna sa reiei toata procedura de negociere a PNRR, asta inseamna ca aruncam la cos 30 de miliarde de euro”, a spus Citu.

El a continuat: ”Nu voi permite niciodata asa ceva. PNRR-ul a fost negociat foarte bine, a fost printre cele mai bune rezultate, si ati vazut si calificativele pe care le-a primit acest PNRR. Nu, PNL ramane concentrat pe reforme mari, reforme care sa impinga Romania in viitor, nu pe dispute foate mici, pe teme mici, declaratii belicoase in spatiul public”, a mai afirmat presedintele PNL, citat de news.ro.

Citu a mentionat ca PNL e interesat de reforma pensiilor, toate pensiile sa fie trecute pe sistemul de contributivitate si sa fie sustenabile, sa nu avem probleme in 2030 de plata pensiilor. ”Ne intereseaza reforma salarizarii, toate veniturile din sistemul bugetar sa fie legate de performanta”, a mai aratat Citu, precizand ca PNL mai doreste si reforma administratiei publice.

”Avem majoritate, putem sa facem aceste lucruri, care sa impinga Romania in viitor”, a mai afirmat Citu, amintind si proiectul Romania Educata.

Ministrul Muncii, social-democratul Marius Budai, a afirmat recent ca mentinerea unui procent de 9,4 din Produsul Intern Brut pentru bugetul de pensii, asa cum Romania a negociat in PNRR, i-ar mentine „saraci” pe pensionarii romani. In acest context, Budai a anuntat ca PSD sustine renegocierea de catre Guvern a procentului din PIB pe care Romania sa il aloce bugetului de pensii.

Ministrul Muncii, Marius Budai (PSD), a sustinut marti seara ca premierul Nicolae Ciuca ar fi de acord cu renegocierea PNRR la Bruxelles. Budai a declarat ca  mentinerea unui procent de 9,4 din Produsul Intern Brut pentru bugetul de pensii ii va mentine „saraci” pe pensionari. Insa liderii PNL, Florin Citu si Dan Vilceanu, au anuntat deja ca o renegociere este exclusa pentru ca ar bloca PNRR.

„Noi, cand ne gandim la ce se intampla pe viitor, ne gandim sa ridicam nivelul de trai al cetatenilor romani, sau cel putin asa trebuie sa faca un guvern responsabil. Cum, daca tu iti asumi pentru 70 de ani de acum incolo – scrie in PNRR, si nu am scris eu – acest procent de 9,4? Cu siguranta trebuie sa crestem PIB-ul, dar, atentie, noi avem de rezolvat inechitati”, a afirmat Marius Budai, marti seara, la Digi 24.

Intrebat care este solutia pentru ca pensiile in Romania sa creasca, ministrul Muncii a raspuns: „In primul si in primul rand o renegociere cu Comisia Europeana” pe care Guvernul Romaniei ar trebui sa o realizeze. In acest context, Budai a spus ca autoritatile romane se vor „duce cu argumente” la oficialii Comisiei Europene pentru cresterea procentului din PIB pentru bugetul de pensii.

„Alianta politica, coalitia politica care sustine Guvernul Romaniei (ar trebui sa faca renegocierea cu Comisia Europeana – n.r.). Noi, PSD, am luat decizia in interiorul partidului sa sustinem renegociere, am dus decizia in coalitie, suntem tot mai hotarati – si in coalitie nu avem decizie finala – dar suntem tot mai hotarati sa discutam. Am discutat in Guvern cu premierul si premierul a agreat renegocierea”, a adaugat Budai, citat de news.ro.

Intrebat care ar fi procentul din PIB care ar trebui alocat bugetului de pensii, in conditiile in care media europeana este de 13% din PIB, ministrul a explicat ca in urma unor simulari anterioare facute de guvernul PSD se ajunsese la procentul din PIB de 11,7 pentru sistemul public de pensii, fara pensiile de serviciu.

„Acum facem simulari si sigur ca rediscutam. Nu cred ca va fi peste 11,7 (la suta din PIB). (…) De ce cineva sa ne plafoneze pe noi la un procent pe care nu l-a justificat niciodata? Nu este Budai sau PSD cel care si-a pus in cap sa se ia de procentul 9,4. Nu intelegem de unde s-a ajuns la acest procent. Dumneavoastra stiti ca Ministerul Muncii n-a inaintat catre Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene o adresa, o singur adresa macar in care sa fie trecut vreun procent? Nu 9,4”, a adaugat ministrul Muncii.

El s-a intrebat „de ce se vrea ca cetatenii romani sa fie saraci?”, aratand ca procentul de 9,4 „este o asumare pe 70 de ani”.

Ministrul Fondurilor Europene, Dan Vilceanu, a declarat in urma cu o luna ca liderii PSD au renuntat sa mai ceara „renegocierea” PNRR. Guvernul a incheiat toate jaloanele pe care Romania le mai avea de atins pentru decembrie 2021 in aplicarea Planului National de Redresare si Rezilienta, a spus atunci ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Dan Vilceanu.

„Astazi este inca un moment in care Guvernul Romaniei dovedeste ca trateaza cu maxima seriozitate si asumat rolul activ si important pe care il avem in operationalizarea si implementarea actiunilor din PNRR.

Cred ca am depasit momentele in care discutam despre renegocieri sau alte discutii legate de PNRR si dovedim astazi, cred eu am dovedit si pana acum, dar si astazi cu atat mai mult ca suntem concentrati pe implementarea acestui program, care inseamna reforme asteptate de romanii de 30 de ani si investitii foarte importante pentru fiecare dintre noi. Ceea ce este important este faptul ca pentru jaloanele pe care le aveam de atins pentru decembrie 2021 am reusit sa atingem aceste jaloane, toate jaloanele care au depins de Guvernul Romaniei”, a afirmat Vilceanu, dupa o sedinta de Guvern.

Presedintele PNL, Florin Citu, a declarat si el anterior ca renegocierea PNRR nu este posibila.

„Nu se poate. Doar in 2023 putem sa facem ajustari mici, dar daca ne uitam la progresul pe anumite capitole si daca progresul nu este cel dorit, atunci putem sa discutam, dar foarte putin, cu Comisia. Orice discutie despre PNRR, despre renegociere ar insemna sa luam totul de la zero si ar insemna sa pierdem banii. Tocmai astazi am semnat ultimul document pentru a primi cei 1,8 miliarde de euro si Romania nu-si permite sa o ia de la zero. (Acesti bani – n.r.) cred ca vin in urmatoarele saptamani, ar trebui sa intre in conturi in Romania”, a spus Citu la finalul lunii noiembrie.

Citeste si: Ghinea il pune la punct pe Ciolacu, seful PSD se va face iar de ras la Bruxelles: „Marcele, du-te viteaz si redeschide capitolul pensii in PNRR, poate te intorci cu surprize: obligativitatea cresterii varstei de pensionare”

Cristian Ghinea, fostul ministru al Fondurilor Europene, explicat detaliat, la inceputul lunii noiembrie, de ce PSD si Marcel Ciolacu s-ar face de ras la Bruxelles sau, mai rau, ar putea strica totul, daca forteaza renegocierea PNRR.

„Trei fake cu renegocierea PNRR – secrete si pensii

1. Nu, nu exista nici o anexa secreta la PNRR. Asta e o prostie, totul e public, documentul legal la Comisie (tabel de jaloane si tinte de 700 de pagini) si la MIPE (acelasi tabel spart pe 15 componente plus narativele la fiecare). Plus anexele publicate anterior – toate. E in limba romana totul. PSD, nu mai inventati anexe secrete, totul e acolo, puneti mana si cititi.

2. PSD insista sa modifice PNRR pentru a limita consultanta la maxim 3% si pentru a introduce ADR-urile in ecuatie. Nu e nevoie. Consultanta nu e, e asistenta tehnica acolo unde au cerut ministerele ca nu se pricep si Comisia a acceptat. De pilda Ministerul Energiei a cerut pentru strategia pentru hidrogen si pentru legislatia ulterioara. Daca Ciolacu zice ca nu e nevoie si ca face Ministerul Energiei singur, ok, sa faca si banii aia se vor reloca la jumatatea implementarii. Eu am scos multe cereri de asistenta tehnica, au ramas doar cele argumentate si unde chiar nu exista expertiza in ministere. Poate are PSD experti in hidrogen si facem economie.

Am fost curios si am adunat toate liniile de asistenta tehnica. NU se apropie nici pe departe de 1%. Ciolacu vrea sa limiteze la 3%. Ce fumeaza oamenii astia? Daca Ciolacu vrea sa modifice PNRR ca sa nu depaseasca 3%, e ok: sa faca cerere la Comisie. Vor rade si o vor aproba. Cererea e deja indeplinita.

Cat despre ADR-uri, la fel. E decizia Ministerului Dezvoltarii daca le implica. O poate face fara sa modifice PNRR. Le-am explicat asta celor de la PSD cand au venit sa citeasca PNRR inainte de depunere: daca vrea Ministerul Dezvoltarii se poate, nu e in PNRR nici ca da, nici ca nu.

Va faceti de ras sa declarati public ca vreti sa schimbati ceva ce nu este acolo.

Ca amuzament: Asa zisul om de afaceri pe care vrea sa il puna PNLSD la Ministerul pentru Mediul de Afaceri nu a produs vreodata ceva, face avere din vamuirea banilor dati de stat la firme. El se agita cu schimbarea PNRR pentru ca poate poate va capusa comisioane pentru mediul de afaceri. De unde i-am dat peste degete, omul voia sa vamuiasca si sumele pentru mediul de afaceri din PNRR. Ghinion, nu se poate. Vom merge cu Banca Europeana de Investitii, nu cu capuse. Poate sa puna PNLSD capusa ministru, nu are ce sa faca.

3. Pensii si PNRR. Evident ca se pot mari pensiile si cu PNRR. Se face un algoritm statistic la nivel de lege. Creste punctul de pensie. Ce punem in formula e decizia noastra: inflatie, crestere economica, alti indicatori – ponderea dintre ei. Romanii trebuie sa stie pe aceasta formula cat creste punctul de pensie. La data fixa si pe baza statistica. Avem o marja maxima de 9,4% din PIB. E loc de crestere. Nu e loc de crestere din burta.

Aici e buba si de asta se zvarcolesc la negocieri. A zis Ciolacu acum o saptamana ca trebuie sa creasca cu 30%. Apoi s-au mai calmat, vor 11%. PNL le explica ca nu e loc de atat. Si are dreptate. Dar si PNL vine cu procent din burta, mai mic. Rares Bogdan zice ca e o diferenta ideologica. Domnilor, nu stiu cum sa va explic asta delicat asa ca o zic direct: bateti campii! Nu e de dreapta sau de stanga functie de procent. Nu e de dreapta sau de stanga sa puteti decide din burta sau nu. E despre responsabilitate versus minciuna populista. Pensiile romanilor nu mai trebuie sa depinda de negocierile dintre voi.

Ce faceti voi acum este exact mecanismul care ne-a adus aici: cresteri incerte, cand si cand, scoase din burta, pe calcule politice. Si este fix ce nu mai trebuie sa se intample, dupa PNRR. Pensiile trebuie sa creasca predictibil, pe formula statistica. In lege: creste punctul de pensie pe formula X. La data fixa, anual sau bianual. Romanii stiu cum le este punctul de pensie.

Nu ce suma viseaza Grindeanu sau Ciolacu noaptea.

Deci, negociati formula statistica, vedeti ce loc aveti in buget si mariti punctul de pensie. Da, trebuie sa faceti niste alegeri. Asa e la putere, resursele sunt finite. Nu, Marcele, oricum o dai nu ti se va accepta sa negociezi in PNRR principiul ca schimbi punctul de pensie din burta, cum ai tu chef. Ca nu dai bani din buzunar, e vorba despre finantele publice. Du-te la Bruxelles cu asta poate te intorci cu cresterea obligatorie a varstei de pensionare – noi am inchis PNRR fara asta, dar tu nu inspiri incredere tocmai pentru ca vii cu idei crete si pentru ca esti sef la partidul care a creat problema. Guvernul spaniol nu a reusit sa evite cresterea varstei obligatorii de pensionare in PNRR. Eu am reusit. Nu este in PNRR. Du-te viteaz si redeschide capitolul pensii in PNRR, poate te intorci cu surprize. Restul e gargara politicianista.

PNRR are conditia asta tocmai ca discutiile cu fantezii si poante pe care le aveti voi acum sa nu mai devalizeze bugetul. Ceea ce e bine pentru Romania!

Tocmai alaltaieri ati votat o lege la Senat prin care faceti cadou camarilei de sugative terenul Romexpo – evaluat la 450 – 500 milioane de euro. Ce facem din PNRR cu 478 milioane de euro? Dotam TOATE scolile din Romania cu laborator informatic. Stai, ca mai este: 1100 de scoli vor avea smartlab, unde copiii vor invata VR, imprimare 3D – chestii de viitor. Acest smart lab vor fi si centre de pregatire pentru profesori, pentru lumea de maine. Toate astea costa cat tunul dat de voi la Romexpo. Macar nu blocati PNRR!”, a transmis Ghinea pe 12 noiembrie.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: