politica

Budai a terminat legea privind pensiile speciale, prevederi care vizeaza si judecatorii CCR: „Nicio pensie de serviciu nu va putea sa mai depaseasca salariul primit in perioada activa”

Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale a supus miercuri spre aprobare in Guvern proiectul de Lege privind pensiile de serviciu, acesta urmand sa fie supus aprobarii in Parlament odata cu inceperea dezbaterilor, de la 1 februarie 2023, a anuntat ministrul de resort, Marius Budai.

„Astazi, Ministerul Muncii a propus Guvernului spre aprobare trei proiecte de acte normative, doua Hotarari de Guvern, una privitoare la normele de aplicare a celor doua directive aprobate de Romania exact in 2019, cand am avut presedintia Consiliului European, si tine de echilibrul intre viata profesionala si viata particulara, si a doua privitoare la zilele libere de anul viitor.

Si, bineinteles, proiectul de lege (privind pensiile de serviciu – n. r.), adoptat in prima faza in Guvern, dupa care va fi supus dezbaterii si aprobarii in Parlamentul Romaniei, asa cum este si normal. In proiectul de act normativ se tine cont de prevederile din cadrul Programului National de Redresare si Rezilienta, de deciziile Curtii Constitutionale care au fost elaborate pe parcursul anului privitor la sistemul de pensii, dar si de transparenta (…) In decembrie anul trecut, dupa cum bine stiti, a fost aprobat un Memorandum in Guvern prin care toti ministrii de resort au fost cuprinsi in echipa de lucru a acestui proiect.

(…) Proiectul de lege, dupa cum stiti, va fi depus de acum in Parlament si va fi supus aprobarii odata cu inceperea dezbaterilor, cu data de 1 februarie”, a declarat ministrul, la briefingul de la finalul sedintei de Guvern, citat de Agerpres.

El a subliniat ca liniile principale vizeaza in primul rand ajustarea prin reducerea cheltuielilor cu pensiile si indemnizatiile stabilite si platite in baza unor legi speciale, respectiv cele sase categorii de legi, doua in domeniul justitiei si cele care vizeaza personalul navigant, Curtea de Conturi, diplomatii si pensiile militare. Reducerea cheltuielilor se va face, potrivit ministrului, prin ajustarea procentului de calcul de la 80% la 65% in majoritatea cazurilor, exceptie facand magistratii, care au protectia deciziei Curtii Constitutionale.

„Insa si aici este o ajustare, odata de vechime necesara in magistratura, strict in magistratura, dar si o reducere a cheltuielilor, astfel incat toate pensiile vor fi recalculate si nu mai va exista, dupa aprobarea acestui proiect si publicarea lui in Monitorul Oficial si dupa scurgerea termenului de 6 luni de zile necesar recalcularii prevazut in lege, nicio pensie nu va mai depasi venitul in calcul”, a explicat Budai.

El a adaugat ca la baza de calcul a veniturilor nu vor mai fi luate in considerare cele care nu au caracter permanent, ca de exemplu primele sau castigurile de drepturi salariale „care se acordau in ultima luna” a anului. Totodata, la calculul pensiei nu se mai ia in considerare doar ultima luna, ci o perioada de 12 luni, in cazul magistratilor, din ultimii 10 ani, si tot 12 luni pentru sistemul militar, in ultimii 5 ani.

El a mai subliniat ca pentru magistrati nu se vor mai permite perioada asimilate, perioada minima asimilata care se va permite dupa publicarea proiectul de act normativ in Monitorul Oficial fiind de minimum 20 de ani, care va creste gradual, an de an, pana la pana la 25 de ani. De asemenea, vechimea minima s-a egalat cu vechimea minima din sistemul de pensii publice, si anume la 15 ani, iar la diplomati si la personalul navigant a existat si o crestere a varstei de pensionare.

„In mare, astea sunt prevederile: se reduc cheltuielile, nu se mai asimileaza vechime, se egaleaza stadiul minim de cotizare cu stadiul minim de cotizare din sistemul public, astfel incat vom avea si o iesire graduala urmatoare la pensie pentru aceste persoane care vor trebui sa indeplineasca aceste conditii. Asta inseamna ca inclusiv prin iesirea mai tarziu la pensie si a beneficia de acest drept prevazut de legi cu caracter special va fi o economie la bugetul de stat”, a punctat Budai.

Ministrul a precizat ca, pe parcursul acestui an, a existat o stransa legatura cu reprezentanti ai Comisiei Europene si cu specialisti ai biroului de la Washington al Bancii Mondiale.

„Inclusiv acum doua zile a sosit de la Banca Mondiala un raport preliminar, un studiu de impact preliminar, in care se arata ca, asa cum proiectul arata, vor exista, ulterior adoptarii, reduceri de cheltuieli. Cu Comisia Europeana am stabilit ca inclusiv pe perioada lunii ianuarie, atunci cand nu exista sesiune parlamentara, sa avem discutii finale, astfel incat, odata cu intrarea in dezbaterile de la 1 februarie ,sa fie totul foarte, foarte clar”, a subliniat ministrul Muncii.

Conform unui comunicat al MMSS, modificarile adoptate prin proiectul de Lege stabilesc faptul ca pensiile de serviciu vor fi calculate plecand de la vechimea in specialitate si cu reducerea procentului de calcul raportat la venitul obtinut, iar stagiul de contributivitate minim va fi similar celui aplicat in sistemul public de pensii. Astfel, nicio pensie de serviciu nu va putea sa mai depaseasca salariul primit in perioada activa, iar pensiile care sunt deja in plata se vor recalcula pentru a respecta noul principiu si pentru a elimina inechitatile intre beneficiarii care sunt deja in plata si viitorii pensionari.

In acest sens, noile reglementari introduc criterii si conditii concrete de exercitare a dreptului la pensia de serviciu, cu scopul de a redimensiona cuantumul acestora.

Astfel, la stabilirea bazei de calcul a pensiilor de serviciu, se au in vedere venituri de natura salariala realizate pe o durata mai lunga de activitate a potentialilor beneficiari, similar stagiului minim de cotizare realizat in sistemul public de pensii. Pentru reducerea decalajului dintre pensiile de serviciu si cel al pensiilor de asigurari sociale de stat, s-a stabilit ca determinarea cuantumului pensiilor de serviciu sa se faca pe baza unui procent ajustat fata de cel aplicat in prezent, la baza de calcul.

De asemenea, varsta de acces la pensia de serviciu si vechimea in serviciu au fost majorate. Astfel, vechimea in specialitate a crescut la minimum 15 ani, iar pentru sistemul de justitie aceasta este de minimum 25 de ani, fara perioade asimilate. Procentul de calcul se reduce de la 80% la 65% din media veniturilor brute din 12 luni consecutive de activitate, cu exceptia magistratilor, potrivit deciziilor CCR.

Astfel, judecatorii, procurorii, judecatorii de la Curtea Constitutionala, magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de la Curtea Constitutionala si personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, indiferent de varsta, dar care au cel putin 25 de ani vechime realizata numai in aceste functii, se pot pensiona la cerere si pot beneficia de o pensie de serviciu in cuantum de 80% din baza de calcul, insa cuantumul pensiei nete nu poate fi mai mare decat 100% din media veniturilor nete aferente bazei de calcul.

De pensia de serviciu beneficiaza, la implinirea varstei standard de pensionare, judecatorii, procurorii, judecatorii de la Curtea Constitutionala, magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de la Curtea Constitutionala si personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor cu o vechime intre 20 si 25 de ani numai in aceste functii. In acest caz, cuantumul pensiei va fi micsorat cu 1% din baza de calcul, pentru fiecare an care lipseste din vechimea integrala de 25 de ani. De asemenea, cuantumul pensiei nete nu va putea depasi media veniturilor nete aferente bazei de calcul astfel reduse.

In baza de calcul pentru stabilirea pensiei de serviciu nu se includ sumele primite cu titlu de prime, premii, decontari, restituiri de drepturi salariale aferente altei perioade, diurne sau oricare alte drepturi care nu au un caracter permanent.

Pensiile de serviciu ale magistratilor, aflate in plata, se vor recalcula potrivit noilor reglementari in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a noii legi.

Totodata, in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a legii, beneficiarii drepturilor de pensie de serviciu sunt obligati sa depuna o cerere la angajator pentru a alege baza de calcul a pensiei, respectiv perioada de 12 luni consecutive din ultimii 10 ani de activitate inainte de data pensionarii. Daca beneficiarul nu depune cerere de optiune pentru baza de calcul, angajatorul va stabili baza de calcul aferenta ultimelor 12 luni de activitate.

In ceea ce priveste personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea, personalul de specialitate criminalistica si personalul care ocupa functii auxiliare de specialitate criminalistica, precum si tehnicienii criminalisti din cadrul parchetelor, cei care au o vechime de cel putin 25 de ani in specialitate, pot beneficia, la implinirea varstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, in cuantum de 65% din baza de calcul reprezentata de media salariilor de baza brute lunare realizate, inclusiv sporurile cu caracter permanent, corespunzatoare ultimelor 12 luni de activitate anterioare lunii in care se depune cererea de pensionare.

Legea adoptata aduce modificari si in cazul persoanelor care au indeplinit functia de auditor public extern cu o vechime de cel putin 15 ani in cadrul Curtii de Conturi. Acestea beneficiaza, la indeplinirea varstei standard de pensionare, de pensie de serviciu, in cuantum de 65% din baza de calcul reprezentata de media veniturilor brute lunare realizate, cu caracter permanent, corespunzatoare ultimelor 12 luni de activitate anterioare lunii in care se depune cererea de pensionare.

Veniturile care constituie baza de calcul pentru pensia de serviciu nu includ sporul de risc si suprasolicitarea neuropsihica de 50% si nici majorarea de pana la 75% din salariul de baza, castigate in instanta.

De pensie de serviciu beneficiaza si auditorii publici externi care, la data solicitarii, sunt pensionari pentru limita de varsta in sistemul public de pensii. Si in acest caz, cuantumul pensiei de serviciu este de 65% din baza de calcul.

Actul normativ prevede si modificarea cadrului legal care vizeaza membrii Corpului diplomatic si consular al Romaniei cu o vechime de cel putin 15 ani in Ministerul Afacerilor Externe, precum si personalul incadrat pe functii de executie specifice. Pensia de serviciu reprezinta 65% din media salariilor de baza brute lunare in lei si a tuturor indemnizatiilor si sporurilor permanente, stabilite in favoarea beneficiarului pentru ultimele 12 luni de activitate in administratia centrala a Ministerului Afacerilor Externe, inainte de data pensionarii. Acelasi principiu se aplica si in cazul ambasadorilor, doar ca in aceasta situatie calculul indemnizatiilor si sporurilor stabilite in formula procentuala se raporteaza la salariul de baza de ambasador.

In cazul personalului aeronautic civil navigant profesionist, s-a stabilit ca pilotii, pilotii instructori avioane de la Scoala Superioara de Aviatie Civila, insotitorii de bord/membrii echipajului de cabina cu licenta/atestat de membru al echipajului de cabina, parasutistii si personalul de inspectie in zbor, beneficiaza de pensie de serviciu daca au varsta de minimum 52 de ani si au realizat o vechime de cel putin 20 de ani de activitate ca personal aeronautic civil navigant profesionist. Aceasta categorie profesionala are dreptul la o pensie de serviciu in cuantum de 65% din media veniturilor totale brute realizate in ultimele 12 luni de activitate anterioare lunii in care se depune cererea de pensionare.

Si functionarii publici parlamentari cu un stagiu de cotizare de 30 de ani, din care cel putin 15 ani in structurile Parlamentului, pot primi pensie de serviciu in cuantum de 65% din baza de calcul reprezentata de media veniturilor brute realizate in ultimele 12 luni inainte de data pensionarii. Aceasta nu va putea fi mai mare de nivelul salariului de baza brut, inclusiv sporurile, precum si indemnizatia de conducere si salariul de merit din ultimele 12 luni anterioare datei pensionarii.

In ceea ce priveste stabilirea pensiilor militare de stat, baza de calcul folosita este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la functia de baza in 12 luni consecutive, la alegere, din ultimii 5 ani de activitate in calitate de militar/politist/functionar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, fara a include sporuri, diurne sau alte drepturi de acest fel.

In termen de 60 zile de la data intrarii in vigoare a legii adoptate de Executiv, institutiile implicate vor actualiza normele metodologice de aplicare a legislatiei referitoare la pensiile de serviciu.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Statele membre NATO iau in considerare trimiterea de instructori militari in Ucraina

Unele state membre NATO discuta posibilitatea de a trimite instructori sau contractori militari in Ucraina…

24 de secunde ago

Rares Bogdan considera ca alegerile de la Bucuresti se vor castiga cu sub 30% din voturi

Rares Bogdan, prim-vicepresedinte si europarlamentar PNL a declarat, intr-o emisiune gazduita de publicatia online ziare.com,…

15 minute ago

America va avea un nou 6 ianuarie? Donald Trump si aliatii sai se pregatesc deja sa conteste o eventuala infrangere la alegerile din noiembrie

Donald Trump si aliatii sai pregatesc terenul pentru a contesta o eventuala infrangere in noiembrie,…

31 de minute ago

Directorul uneia dintre cele mai temute inchisori din Columbia, asasinat dupa ce fusese amenintat cu moartea de catre detinuti

Directorul inchisorii La Modelo, una dintre principalele unitati penitenciare din Columbia, a fost asasinat joi…

45 de minute ago

Traficant de droguri roman, arestat in Spania, odata cu „cea mai mare captura de metamfetamina din istoria tarii”

Politia spaniola a declarat joi ca a confiscat 1,8 tone de metamfetamina de cristal pe…

O oră ago