Budai revine si ataca violent PNL-ul: „Pur si simplu ati ales sa luptati contra parintilor si bunicilor nostri. Ati pus in pericol legea pensiilor, este impardonabil”

politica

Marcel Ciolacu, ordonanta, majorari salariale, extinderea functiilor de conducere, companii de stat

Fostul ministru al Muncii, Marius Budai (PSD), a lansat sambata un atac violent la adresa PSD, sustinand ca este „impardobanil” ca au pus in „pericol” legea pensiilor.

„Ceea ce ati facut acum doua zile, dragi colegi liberali, prin punerea in pericol a Legii pensiilor, mi se pare impardonabil. Pur si simplu ati ales sa luptati contra parintilor si bunicilor nostri.

Ma gandeam ca dupa doi ani de guvernare alaturi de PSD ati iesit din logica lui ‘nu se poate’ si ‘nu am’ si v-ati dat seama ca daca vrei si mai si depui efort se pot gasi solutii.

Oare nu sunteti de acord cu majorarea pensiilor si cu eliminarea acelui nedrept procent de 9,4%? Eu stiu cel mai bine de ce va adresez aceasta intrebare, doar mi-ati cerut demisia cand ma bateam, sustinut de PSD, sa eliminam acest proiect, dar si cand, in 2022, va propuneam solutiile PSD pentru majorarea pensiilor. Atunci v-am inteles, erati dupa o guvernare strict de dreapta, PNL-USR, cand in anul 2021 nu ati acordat nici macar un leu majorare la pensii, dar acum chiar nu va inteleg.

Nu sunteti de acord cu principiul: pentru munca egala, pensie egala?

Nu sunteti de acord cu echitatea si cu solidaritatea?

Nu sunteti de acord cu incurajarea muncii si cu faptul ca ne dorim sa acordam punctaj suplimentar pentru fiecare an de vechime realizat peste stagiul de 25 de ani?

Nu sunteti de acord cu redefinirea gradelor de invaliditate, pentru a se da posibilitatea desfasurarii unor activitati profesionale si a permite cumulul pensiei de invaliditate cu veniturile din aceste activitati? Nu sunteti de acord ca pentru orice grad de invaliditate, in functie de natura afectarii capacitatii de munca si tipul raportului de munca, capacitatea de munca sa poata fi considerata pastrata pentru anumite activitati profesionale, la propunerea medicului expert?

Nu stiu ce sa zic? Vom vedea in parlament la dezbaterea si aprobarea Legii!”, a transmis Budai pe Facebook.

La nici 24 de ore dupa ce Guvernul Romaniei a trimis in Parlament noua lege a pensiilor, organizatiile PSD au transmis publicatiilor locale comunicate platite in care isi asuma 100% meritul ca „se maresc pensiile romanilor”.

“Guvernul Marcel Ciolacu mareste pensiile romanilor”, este titlul unui comunicat platit, publicat vineri in Ora de Sibiu.

„Mai tineti minte guvernul de dreapta condus de echipa castigatoare a lui Florin Catu? Acel guvern, din care facea parte si ministrul Ghinea, membru USR, a pus in PNRR plafonul de 9,4% din PIB ce poate fi alocat pentru pensii, pana in 2070. Cu alte cuvinte, condamna pensionarii, pana in 2070, la saracie.

PSD a promis ca va repara aceasta nedreptate si se tine de cuvant. Guvernul condus de Marcel Ciolacu a aprobat, ieri,actul normativ privind reforma sistemului de pensii publice din Romania, care va aduce echitatea intre pensionari si va consolida principiul contributivitatii”, se arata in comunicat.

„PSD, prin premierul Marcel Ciolacu, a reusit sa realizeze inca o masura pe care si-a asumat-o: sa faca dreptate in sistemul public de pensii din Romania!

Pensiile se vor majora substantial si se va demonta din nou minciuna celor care au blocat, prin PNRR, cresterea pensiilor. Ii felicitam pe colegii nostri Marius Budai, fostul ministru al Muncii, si pe actualul ministru, Simona Bucura Oprescu, pentru faptul ca au negociat cu Comisia Europeana si au reusit sa elimine acel plafon aberant din PNRR.

Ne exprimam convingerea ca partenerii liberali de guvernare vor sustine acest proiect de lege fara nicio rezerva, lasand la o parte orice calcul politic cinic.

Repetam faptul ca proiectul de lege a fost realizat la sediul Ministerul Muncii, unde specialistii romani au lucrat cot-la-cot cu experti din cadrul Bancii Mondiale si ai Comisiei Europene, care au confirmat ca noua lege aduce o crestere sustenabila pentru pensiile din Romania”, se mai arata in comunicat.

TVR INFO a prezentat stenograme cu o parte din discutiile dure care au avut loc, joi, in sedinta Coalitiei, dupa ce PNL a refuzat initial sa fie de acord cu avizarea noii legi a pensiilor, afirmand ca nu sunt bani pentru ca acestea sa fie crescute cu 40% in 2024.

Marcel Ciolacu: Hai sa rezumam – va opuneti sau nu la proiect?

Nicolae Ciuca: Nu ne opunem dar sa vedem impactul…

Marcel Ciolacu: Semneaza sau nu?

Marcel Bolos, ministrul de Finante: Nu sunt bani in 2025, eu nu imi asum, mai bine.

Marcel Ciolacu: Semnezi sau nu semnezi? Pensiile le cresc oricum!

De semenea, in urma crizei guvernamentale de joi, premierul Ciolacu a decis sa ia mai multe masuri care ii vizeaza pe reprezentantii PNL.

Surse guvernamentale au declarat pentru aktual24.ro ca Ciolacu a decis sa il convoace, saptamana viitoare, pe presedintele Casei Nationale de Pensii, Daniel Baciu, pentru „a prezenta situatia pe care a gasit-o acolo” si sa „explice de ce e colapsul asta”. Baciu este membru PNL.

De asemenea, Ciolacu i-a cerut lui Marcel Bolos  „sa vina sa prezinte recomandari pentru punerea in aplicare a masurilor pe care le-a propus”.

In plus, pentru Ciolacu a mai decis sa suplimenteze bugetul Administratiei Prezidentiale cu 6,7 milioane de lei. pentru „transport si buna functionare”.

Legea pensiilor a fost adoptata joi de Guvern, a anuntat triumfator prim-ministrul Marcel Ciolacu, joi seara. Ministrul Finantelor, Marcel Bolos, a refuzat initial sa dea aviz legii, aratabd ca nu exista sursa de finantare. Ulterior, legea a fost avizata cu rezerve.

„Legea pensiilor a fost adoptata! Nu exista ‘nu vreau’ sau ‘nu pot’ atunci cand vine vorba de pensionari. Acest Guvern le va face dreptate!”, a transmis Marcel Ciolacu, intr-o postare pe pagina sa de Facebook.

Ministerul de Finante a avertizat ca se vor gasi bani pentru maririle propuse doar daca vor creste taxele si impozitele: „impactul suplimentar generat de intrarea in vigoare a noii legi a pensiilor incadrarea intr-o traiectorie de ajustare a deficitului bugetar nu mai este posibila fiind necesare masuri suplimentare de crestere a veniturilor, respectiv de crestere a taxarii mediului de afaceri si a populatiei”.

Iata cum arata rezervele Ministerului de Finante:

„Fata de cele prezentate va restituim proiectul de lege avizat conditionat cu urmatoarele masuri:

1. Asumarea de catre Guvernul Romaniei a unui pachet legislativ de majorare a veniturilor bugetului de stat, incepand cu anul 2025, care sa asigure un nivel suplimentar minim de 1,8% din PIB, respectiv echivalentul minim a sumei de 33 mld lei, inclusiv cu respectarea conditiilor prevazute in jalonul 206 din PNRR privind reforma fiscala;

2. Asumarea de catre Guvernul Romaniei a depasirii tintei de deficit bugetar si a eventualelor implicatii referitoare la depasirea tintei de deficit bugetar estimata astfel:

– Deficit bugetar 2024: -5,5% din PIB;

– Deficit bugetar 2025: -6,1% din PIB;

– Deficit bugetar 2026: -5,4% din PIB;

– Deficit bugetar 2027: -4,7% din PIB;

3. In situatia in care dupa intrarea in vigoare a noii Legi a pensiilor se constata din evolutia executiei bugetare o deteriorare a evolutiei deficitului bugetar se va analiza posibilitatea esalonarii/aplicarea etapizata a cresterilor de pensii generate de recalcularea acestora.

4. Asumarea unui pachet legislativ pentru consolidarea capacitatii institutionale a ANAF, AVR si MF inclusiv masuri pentru digitalizarea sistemului finantelor publice;

5. Asumarea unui pachet legislativ suplimentar pentru combaterea evaziunii fiscale (inclusiv pentru accelerarea incasarii prejudiciilor din infractiuni economico-financiare);

6. Continuarea masurilor pentru reducerea de cheltuieli publice si utilizarea eficientarilor a fondurilor alocate pentru finantarea serviciilor publice.

Fara asumarea acestor masuri propuse la punctele 1-6 avizul pentru Lege nu poate fi decat negativ intrucat impactul bugetar este nesustenabil pentru Statul Roman”, se arata in aviz.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: