Budai se cere dat afara din PSD. Ii incurajeaza pe sindicalisti sa vina sa protesteze la sediul PSD: „Ma bucur ca oamenii au venit la noi, inseamna ca aici gasesc un sprijin”

politica

Ministrul PSD al Muncii, Marius Budai, i-a incurajat miercuri pe sindicalisti sa vina sa protesteze la sediul PSD, sustinand ca astfel se dovedeste ca la PSD „gasesc un sprijin si au o speranta”.

„Personal, la nivel de membru PSD, eu ma bucur ca oamenii au venit la noi, inseamna ca aici gasesc un sprijin si au o speranta ca vom acea o perspectiva”, a declarat Budai despre protestul angajatilor de la Statistica din fata sediului PSD.

Marius Budai a mai spus ca la discutiile cu sindicalistii a fost presedintele PSD, Marcel Ciolacu.

”Am agreat sa mentinem legatura in continuare si, pe masura ce inaintam cu acel comitet interministerial si avem date si edificam solutii, sa le gasim, astfel incat pana la sfarsitul lui martie sa prezentam si ceea ce am lucrat, si perspectiva pe care dumnealor sunt indreptatiti, din punctul meu de vedere, sa o ceara, pentru ca timp de doi ani de zile nu s-a intamplat nimic bun. Au apreciat ceea ce am discutat si ceea ce s-a dat vizavi de voucherele de vacanta, dar oamenii au asteptari si e si normal sa aiba asteptari”, a spus Budai.

Budai s-a referit si la greva de avertisment a profesorilor.

”Alti lucratori din sistem spun ca ‘macar profesorilor le-ati dat ceva’, profesorii sunt nemultumiti si au dreptate sa fie nemultumiti, venim totusi dupa doi ani de inghetari in sistemul public de salarizare. Suntem in situatia in care s-a agreat la nivel de coalitie si constituim acel comitet interministerial sa cautam solutii si sa rezolvam problema, pentru ca pe oameni asta ii intereseaza. Esti la guvernare? Trebuie sa gasesti solutii!”, a afirmat el.

Angajatii Institutului National de Statistica (INS) picheteaza miercuri sediul Partidului Social Democrat, cu scopul sensibilizarii decidentilor politici asupra problemelor cu care se confrunta statisticienii, pentru stoparea discriminarilor salariale pentru familia ocupationala Administratie si pentru aplicarea majorarilor salariale conform legii salarizarii, potrivit unui comunicat remis de CNS Cartel „ALFA”.

Cei 1.600 de statisticieni angajati la nivel national nu solicita venituri suplimentare, ci doar respectarea Legii 153/2017, lege care reglementeaza in mod expres ca pana in anul 2022 sa se reduca discriminarile salariale la nivelul acestei familii ocupationale, se mentioneaza in comunicat.

Toate strategiile si politicile decizionale ale autoritatilor sunt elaborate si fundamentate pe baza analizelor datelor statistice, cantitatea si calitatea acestor date avand o importanta cruciala, ca si desfasurarea in conditii optime a activitatii acestei institutii, avand in vedere caracterul specific al activitatii pe care o desfasoara, se precizeaza in comunicat.

Statisticienii sunt implicati in actiuni majore la nivel national si european, printre care: Recensamantul General Agricol, Recensamantul Populatiei si Locuintelor, alegerile prezidentiale, parlamentare si locale, proiecte si colaborari cu Banca Nationala a Romaniei, Banca Mondiala, Comisia Europeana etc.

Potrivit sursei, in acest an in Romania urmeaza sa se desfasoare Recensamantul Populatiei si Locuintelor, iar majoritatea activitatilor esentiale ale acestui proces vor fi asigurate de salariatii Institutului National de Statistica, lucratori demotivati financiar pe fondul nerespectarii prevederilor Legii nr. 153/2017.

Si salariatii din invatamantul preuniversitar membri ai celor doua federatii reprezentantive – Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) si Federatia Sindicatelor din Educatie „SPIRU HARET” – intra in greva de avertisment, miercuri, intre orele 11:00-13:00, potrivit unui comunicat remis de cele doua organizatii sindicale.

Decizia incetarii temporare a lucrului a fost luata de FSLI si de FSE „SPIRU HARET” dupa referendumul intern desfasurat de cele doua organizatii in perioada 17 decembrie 2021 – 14 ianuarie 2022.

Protestul membrilor celor doua organizatii sindicale este cauzat de refuzul guvernantilor de a purta negocieri cu reprezentantii federatiilor sindicale din educatie si de a adopta masuri concrete pentru rezolvarea nemultumirilor acestora, se mentioneaza in comunicat.

Solicitarile sindicatelor din invatamantul preuniversitar sunt: acordarea de la inceputul anului curent a salariilor de baza prevazute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din invatamant (cadre didactice, personal didactic auxiliar si nedidactic); alocarea procentului de 6% din PIB pentru finantarea educatiei; adoptarea unei masuri legislative reparatorii prin care intregul personal didactic sa beneficieze de calculul si plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform transelor de vechime in invatamant (de la data de 01.09.2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorari/cresteri salariale (incepand cu 01.01.2019), potrivit Legii-cadru nr. 153/2017.

Sindicatele mai solicita Guvernului acordarea sporurilor pentru conditii de munca prevazute de Regulamentele emise in baza Legii-cadru nr. 153/2017; plata orelor suplimentare pentru munca prestata de personalul didactic auxiliar si nedidactic peste timpul normal de munca; suplimentarea numarului de posturi didactice auxiliare si nedidactice necesare pentru ca unitatile de invatamant sa isi desfasoare activitatea in conditii cat mai bune.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: