Budai sustine ca a gasit bani pentru cresterea pensiilor cu 40%. „Bugetul alternativ” prezentat de PSD

politica

PSD propune, in bugetul de stat „alternativ”, majorarea punctului de pensie in 2021 la 1.775 lei din martie si la 1.875 lei din septembrie, a anuntat, joi, deputatul social-democrat Marius Budai, fost ministru al Muncii.

„Inghetarea salariilor bugetarilor, amanarea cresterii pensiilor si alocatiilor credem ca sunt contraproductive. Aceste masuri de austeritate vor genera doar pierderi de putere de cumparare ale cetatenilor si vor scadea, astfel, cererea agregata si va intarzia revenirea economica. De aceea, suntem convinsi ca un Guvern trebuie sa respecte legile in vigoare. Ne propunem ca, de la 1 martie 2021, valoarea punctului de pensie sa ajunga la 1.775 lei si de la 1 septembrie sa ajunga la valoarea de 1.875 lei, in tandem cu cresterea alocatiilor, dar si cresterea pensiilor si salariilor profesorilor”, a explicat Budai, in conferinta de presa organizata de PSD pentru prezentarea bugetului „alternativ” pe 2021.

El a sustinut ca exista bani pentru majorarea punctului de pensie, dar trebuie sa existe „doar dorinta de a pune oamenii in mijlocul oricarei politici publice pe care Guvernul doreste sa o aplice”.

Potrivit lui Marius Budai, pentru majorarea pensiilor sunt necesare cheltuieli suplimentare in 2021 de 24,1 miliarde lei si acesti bani pot fi luati din cresterea incasarilor din contributii sociale (10,3 miliarde lei), din cresterea contributiilor din marirea veniturilor PFA (1 miliard lei), din contributii esalonate si recuperate in 2021 (1,8 miliarde lei), din recuperarea arieratelor CAS (3,1 miliarde lei), din sumele recuperate din evaziunea la CAS (4 miliarde lei) si din subventii de la bugetul de stat (3,9 miliarde lei).

Budai a precizat ca PSD mai propune majorarea salariului minim brut, a alocatiilor, a pensiei minime si programe sociale.

El a spus ca salariul minim brut in 2021, potrivit viziunii PSD, trebuie sa creasca la 3.100 lei pentru sectorul constructii, 2.600 lei pentru cei cu studii superioare si la 2.460 lei pentru celelalte categorii.

In bugetul „alternativ” al PSD mai sunt cuprinse cheltuieli cu cresterea alocatiilor pentru copii la 300 lei/luna, respectiv 600 lei/luna, precum si cu programe pentru stimularea natalitatii si cu cresterea salariilor profesorilor.

In opinia sa, o problema „extrem de spinoasa” in Romania o reprezinta pensia minima, iar un milion de cetateni sunt „condamnati” de Guvernul Citu la inghetarea acestui venit.

PSD propune o pensie minima de 1.000 lei, de la 1 martie, a informat Budai.

Premierul Florin Citu a afirmat miercuri ca anul acesta punctul de pensie este mai mare ca in 2020, iar cheltuielile cu pensiile in 2021 cresc cu 8 miliarde lei. Seful Executivului a amintit despre obiectivul asumat de coalitie si anume modificarea legii pensiilor, precizand ca pensiile ar trebuie sa fie bazate pe contributivitate. Marcel Ciolacu a sustinut, marti, ca „acum se taie salariile si pensiile”.

„Cheltuielile cu pensiile cresc in acest an cu aproape 8 miliarde lei. Pana sa incepem orice altceva anul acesta, plus cheltuielile cu alocatiile de aproape 3 miliarde lei, deci suplimentam bugetul anul acesta cu 11 miliarde lei. Pensiile de anul acesta vor fi mai mari ca anul trecut. Noi am anuntat ca vom modifica legislatia in ceea ce priveste pensiile, pentru ca sunt multe probleme acolo si pensiile sa fie bazate pe contributivitate, dar anul acesta punctul de pensie e mai mare ca in 2020”, a declarat Florin Citu, la finalul sedintei de miercuri a Executivului, chestionat cu cat va fi marit punctul de pensie in acest an.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: