Budapesta anunta ca „s-a saturat” de criticile Occidentului. Se razbuna si continua sa blocheze aderarea Suediei la NATO

externe

Ungaria s-a saturat de criticile occidentale, a anuntat  ministrul de Externe al tarii. Intr-un interviu acordat Associated Press, ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto a declarat ca criticile Occidentului la adresa problemelor democratice si culturale din Ungaria impiedica cooperarea, in special in ceea ce priveste NATO si Rusia.

Budapesta si Bruxelles-ul si-au incrucisat spadele pe mai multe subiecte in ultimii ani, partidul de extrema-dreapta Fidesz, aflat la putere, fiind acuzat ca a luat o turnura autoritara, ca a folosit in mod abuziv fondurile UE si ca a subminat politica UE in ceea ce priveste razboiul din Ucraina.

Vineri, Szijjarto a declarat ca Ungaria nu a votat daca sa permita Finlandei si Suediei sa adere la NATO, deoarece legislatorii ungari s-au saturat de comentariile acestora cu privire la afacerile sale interne.

Parlamentarii ungari intentioneaza sa voteze saptamana viitoare in favoarea cererii Finlandei de a adera la alianta militara occidentala, in ciuda „ingrijorarilor serioase” cu privire la „comportamentul foarte lipsit de respect al elitelor politice” de la Helsinki si Stockholm, a declarat el.

„Stiti, atunci cand politicienii finlandezi si suedezi pun la indoiala natura democratica a sistemului nostru politic, acest lucru este cu adevarat inacceptabil”, a subliniat ministrul.

Ministrul de externe a declarat ca este greu de prezis cand va fi aprobata aderarea Suediei.

UE, din care fac parte 21 de tari NATO, a inghetat fonduri de miliarde de euro pentru Budapesta, acuzandu-l pe premierul populist Viktor Orban ca a erodat libertatea presei si drepturile LGBT+.

Intre timp, guvernul sau a fost condamnat pentru din cauza coruptiei galopante si a incalecarii institutiilor statului.

Intr-o rezolutie, deputatii europeni au declarat ca Ungaria a devenit „un regim hibrid de autocratie electorala” sub conducerea lui Orban, care submineaza valorile fundamentale ale UE.

Criticile de acest gen au facut ca Ungariei sa-i fie greu sa sustina candidaturile Finlandei si Suediei de a adera la NATO, a declarat Szijjarto.

Pe fondul invaziei Moscovei in Ucraina, Szijjarto a declarat ca sustinerea pacii de catre tara sa nu inseamna sa permita Rusiei sa pastreze teritoriul pe care il controleaza in prezent.

„Stiti, a opri razboiul si a sta la masa nu inseamna ca accepti status quo-ul”, a spus el. „Cand razboiul se opreste si incep discutiile de pace, nu este necesar ca granitele sa fie acolo unde sunt liniile de front. Stim acest lucru si din propria noastra istorie … Incetarea focului trebuie sa vina acum”.

In martie, Orban a declarat ca tara sa va ramane in afara razboiului dintre Rusia si Ucraina si va continua sa se opuna prin veto sanctiunilor care dauneaza intereselor Budapestei.

Ungaria, care se invecineaza cu Ucraina, a adoptat o abordare diferita fata de razboi fata de UE.

Ea a blocat livrarile de arme catre Ucraina de pe teritoriul sau, a incheiat acorduri energetice cu Moscova, desi Budapesta si a acordat ajutor umanitar Kievului si a acceptat un numar mare de refugiati.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: