externe

Budapesta lauda Romania: „Face o treaba extraordinara in ceea ce priveste paza granitelor. Romania ar fi meritat aderarea la Schengen”

Ministrul Justitiei din Ungaria, Varga Judit, a apreciat, sambata, in discursul tinut in localitatea harghiteana Siculeni, unde a avut loc comemorarea secuilor ucisi de trupele imperiale austriece in 1764, ca Romania ar fi meritat aderarea la Schengen, intrucat „face o treaba extraordinara” in ceea ce priveste paza granitelor.

„Ungaria, anul trecut, a oprit peste 260 de tentative de trecere frauduloasa a granitelor si daca ar veni presiunea si din partea Romaniei, atunci nu am putea face fata. Romania face o treaba extraordinara in ceea ce priveste paza granitelor si din acest motiv pozitia Guvernului Ungariei este ca Romania ar fi meritat aderarea la Schengen. Incepe un nou an, noi oportunitati si Ungaria este deschisa catre un dialog pragmatic”, a declarat Varga Judit, potrivit traducerii asigurate de organizatori.

Aceasta a vorbit si despre razboiul din vecinatate, in care „tati, mame si copii sufera” si a pledat pentru un parteneriat strategic puternic intre Romania si Ungaria, care sa rezolve, pe langa problema migratiei, si provocarile generate de criza economica si criza energetica.

„Trebuie sa cautam si sa gasim acele puncte de conexiune in aceste vremuri grele si pline de provocari. Din partea Guvernului Ungariei si (a Guvernului – n. red.) Romaniei exista o necesitate foarte puternica de a exista un parteneriat strategic. Acesta poate fi avantajos pentru ambele parti in rezolvarea celor trei mari provocari: adica provocarea economica, siguranta energetica si migratia. Am vazut ca Bruxelles-ul nu a gestionat bine nu numai problemele economice, ci si problema energetica a fost gestionata prost si astfel a dus Europa intr-o criza economica. Si in aceasta umbra a recesiunii, totusi relatiile comerciale au doborat recorduri intre cele doua tari”, a aratat ministrul Justitiei din Ungaria.

Varga Judit a facut referire si la acordul semnat la sfarsitul anului trecut intre Azerbaidjan, Georgia, Romania si Ungaria in domeniul dezvoltarii si transportului energiei verzi si le-a multumit partenerilor pentru colaborare.

Ministrul Justitiei din Ungaria a participat la evenimentul comemorativ de la Siculeni alaturi de Potapi Arpad Janos, secretar de stat, responsabil cu politica de solidaritate nationala in Guvernul de la Budapesta, de consulul general al Ungariei la Miercurea-Ciuc, Toth Laszlo, precum si de ministrul Mediului din Guvernul Romaniei, Tanczos Barna.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Spania se declara „jignita” de declaratiile presedintelui Argentinei si isi retrage ambasadorul de la Buenos Aires: „Cuvinte extrem de grave”

Spania a anuntat duminica rechemarea ambasadoarei sale din Argentina, dupa ce presedintele ultra-liberal argentinian, Javier…

20 de minute ago

Miting cu Clotilde Armand in Piata Victoriei: „Suntem multi. Marcele, suntem hotarati sa te trimitem inapoi la covrigarie”

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a organizat duminica un mars pana in Piata Victoriei. Ea…

O oră ago

Arsenal in casele unor interlopi din Rosiori de Vede: macete, topoare, sabii. 11 barbati au fost retinuti

Politistii au descoperit, duminica, in timpul unor perchezitii in locuintele unor interlopi locali un intreg…

56 de minute ago

„Piedone pierde in mod cert Bucurestiul, pierde si Sectorul 5, in proportie de 90%, si iese din politica” – fost ministru PSD

Miron Mitrea, fost ministru PSD, sustine ca Cristian Popescu Piedone nu are nicio sansa sa…

2 ore ago

Tecuci: Un barbat s-a spanzurat pe o insula de pe raul Siret. El avea 47 de ani

Doua echipaje de pompieri de la Detasamentul Tecuci intervin, duminica seara, in cazul unui barbat…

O oră ago