Budapesta le da idei lui Dancila si Plumb. Decizia luata de candidatul respins al Ungariei: „Nedreptate flagranta”

politica

Comisarul-desemnat al Ungariei, Laszlo Trocsanyi, a reactionat cu „consternare” la votul de luni din cadrul Comisiei Afaceri Juridice (JURI) a Parlamentului European prin care el si candidata Romaniei, Rovana Plumb, au fost definitiv respinsi in drumul lor spre portofoliile din executivul comunitar, anuntand ca va apela la instanta pentru a obtine remedierea „nedreptatii flagrante” a ceea ce el sustine ca este „o decizie politica”.

„Cu mare consternare am aflat despre decizia Comisiei Afaceri juridice (JURI) a Parlamentului European de astazi. Nedreptatea flagranta, lipsa de transparenta, incalcarea clara si deliberata a regulilor de drept si de procedura, precum si nerespectarea principiilor de baza ale democratiei imi amintesc de o epoca pe care o credeam trecuta”, scrie Laszlo Trocsanyi pe Twitter, citat de Agerpres.

„Dar nu numai avocatul si ganditorul sunt afectati, ci si individul. Decizia in cauza este de fapt o colectie de minciuni, scurtaturi gresite si amalgamuri tendentioase”, adauga el in postarea de luni.

„Atunci cand avocatul este ofensat, el nu are alta alegere decat sa ia in considerare sa-si caute dreptatea in fata instantei competente”, conchide Trocsanyi.

Potrivit dpa, decizia Comisiei JURI a PE de a-i respinge definitiv pe cei doi candidati din partea Romaniei si Ungariei ar putea duce la amanarea inceperii mandatului noii Comisii Europene.

Presedintele Parlamentului European, David Sassoli, trebuie sa discute pe aceasta tema cu presedinta aleasa a viitoarei Comisii Europene, Ursula von der Leyen, care ar putea solicita Budapestei si Bucurestiului sa propuna noi nume de comisari, un proces care ar putea amana debutul noii Comisii, care ar trebui sa aiba loc pe 1 noiembrie.

Practic este pentru prima data in istoria sa cand Comisia JURI, care are rolul de a valida declaratiile de interese ale candidatilor, a refuzat sa-si dea acordul pentru doua persoane, social-democrata din Romania Rovana Plumb (transporturi) si ungurul Laszlo Trocsanyi, din partea PPE, propus pentru portofoliul de vecinatate si extindere.

Este o etapa preliminara inainte de o serie de audieri ale candidatilor de catre eurodeputati care au loc incepand de luni si pana pe 8 octombrie.

Rovana Plumb este in vizorul Parlamentului European pentru doua imprumuturi litigioase, noteaza AFP. La randul sau, Laszlo Trocsanyi a fost intrebat de eurodeputati despre legaturile sale cu cabinetul de avocatura pe care l-a fondat in 1991, inainte de a deveni ministrul justitiei al lui Viktor Orban.

O mica raza de lumina pe cerul noros de deasupra echipei Ursulei von der Leyen, Oficiul european antifrauda (OLAF) a inchis vineri seara ancheta care il viza pe polonezul Janusz Wojciechowski, scrie France Presse. OLAF a recomandat rambursarea de catre Wojciechowski a cheltuielilor de calatorie care datau din mandatul sau de deputat european, in valoare de 11.250 de euro, dar a exclus orice urmari administrative sau judiciare. Plata acestei sume a fost deja efectuata, potrivit AFP.

OLAF efectueaza o a doua ancheta asupra unui comisar-desemnat, frantuzoaica Sylvie Goulard, si ea fosta eurodeputata. Dosarul este in continuare deschis, dar si ea returnat 45.000 de euro reprezentand cheltuieli similare. Sylvie Goulard a primit unda verde din partea Comisiei JURI, dar probabil nu va scapa de curiozitatea eurodeputatilor care participa la audierea ei, la fel ca si alti comisari-desemnati ale caror cazuri vor fi examinate cu atentie.

O ancheta privind acuzatiile de coruptie aduse belgianului Didier Reynders, propus pentru portofoliul justitie, a fost clasata vineri seara de parchetul din tara sa.

Spaniolul Josep Borrell, in cursa pentru portofoliul de sef al diplomatiei, a primit anul trecut o amenda de 30.000 de euro pentru ca a vandut in 2015 actiuni ale unei societati din al carei consiliu de administratie facea parte, cu putin timp inainte ca aceasta sa declare falimentul.

Unda verde a PE este obligatorie pentru intrarea in functiune a celor 26 de comisari. Confruntata cu solicitarile Parlamentului, marja de manevra a Ursulei von der Leyen este foarte stransa, intrucat si ea a fost confirmata cu o majoritate de doar noua voturi, comenteaza AFP.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: