Budapesta se opune planului NATO de ajutor pe termen lung pentru Ucraina: „Misiune nebuna”

externe

szijjarto

Budapesta nu va participa la planul pe termen lung al NATO de a sprijini Ucraina, a declarat ministrul maghiar de externe Peter Szijjarto, numind-o o „misiune nebuna”, potrivit Reuters.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a propus in aprilie sa creeze un fond de 100 de miliarde de dolari pe cinci ani pentru a ajuta Ucraina, pentru a implica mai mult tarile aliate in furnizarea de arme Kievului.

Conform planului, NATO ar prelua, de asemenea, unele sarcini operationale ale Grupului de Aparare a Ucrainei condus de SUA, care coordoneaza livrarile de arme din aproximativ 50 de tari la Kiev.

„Ungaria va ramane in afara misiunii nebune a NATO, in ciuda tuturor presiunilor”, a declarat Szijjarto la un eveniment la Londra, reiterand pozitia guvernului ungar.

Budapesta s-a opus in mod constant sanctiunilor impotriva Rusiei, a subminat eforturile de ajutor occidentale pentru Ucraina si a mentinut relatii stranse cu Moscova pe tot parcursul razboiului la scara larga.

Ucraina s-a confruntat cu o situatie inrautatita pe campul de lupta in ultimele saptamani, precum si cu o crestere a atacurilor aeriene reusite ale Rusiei, ambele agravate de intarzierile in asistenta occidentala, in special de asteptarea de cateva luni pentru cel mai recent pachet de ajutor al SUA.

De asemenea, Uniunea Europeana nu a indeplinit obiectivul de a furniza Ucrainei 1 milion de obuze de artilerie pana in martie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: