externe

Budapesta se razboieste iar cu Bruxellesul: „Respingem standardele duble si stigmatizarea”. Ministrul Justitiei trebuie sa dea explicatii, este dezbatuta situatia statului de drept din Ungaria

Ministrul justitiei din Ungaria, Judit Varga, a dat asigurari marti ca rezultatul recentelor alegeri legislative din tara sa, in urma carora premierul in exercitiu Viktor Orban a castigat un nou mandat, obliga guvernul de la Budapesta „sa fie fidel electoratului sau”, care „nu impartaseste preocuparea Bruxellesului” cu privire la deteriorarea statului de drept in Ungaria, transmite EFE, citata de Agerpres.

La sosirea la Consiliul Afaceri Generale de la Luxemburg, unde va fi dezbatuta situatia statului de drept in Ungaria si in alte patru tari, Varga a declarat ca alegatorii unguri „vad ingrijorarile pe care le are Bruxellesul” – care a tras semnale de alarma in domenii precum independenta justitiei si coruptia -, dar „nu le impartasesc”.

Totusi, Varga a transmis ca Ungaria „este mereu deschisa la orice fel de dialog european in spiritul respectului reciproc si fara focalizari partizane”.

„Putem suporta criticile si sa raspundem ingrijorarilor, dar respingem standardele duble si stigmatizarea”, a mentionat Varga, a carei tara se afla de mai multi ani in tensiune permanenta cu Bruxellesul, in domenii precum respectarea valorilor de baza europene si respectarea drepturilor minoritatilor si ale societatii civile.

Varga, care a insistat ca va profita de intalnirea de marti pentru „a invata din identitatea si practicile constitutionale” ale partenerilor europeni, le-a cerut colegilor sai europeni „sa se concentreze pe ceea ce ne uneste”, pe fondul „unui razboi in vecinatatea Ungariei” in urma caruia asteapta „solidaritatea” restului tarilor din UE.

Bruxellesul a anuntat martea trecuta urmatoarea etapa impotriva Ungariei din mecanismul care permite Uniunii Europene sa blocheze fondurile din bugetul comunitar atunci cand sunt detectate incalcari ale statului de drept care afecteaza buna folosire a fondurilor europene.

Varga, care a mentionat ca Budapesta nu a primit inca notificarea oficiala din partea serviciilor executivului european, a raspuns ca Ungaria nu are cum sa incalce normele de cheltuire a unor fonduri pe care inca nu le-a primit si s-a declarat convinsa ca normele respective trebuiau aplicate abia din decembrie 2020, cand s-a ajuns la un acord in privinta acestui mecanism.

Noua reglementare a intrat in vigoare in ianuarie 2021, dar nu a inceput sa se aplice pana acum, dat fiind ca Bruxellesul a asteptat sa afle sentinta Curtii de Justitie a UE (CJUE) dupa recursurile depuse de Polonia si Ungaria. CJUE a confirmat in februarie legalitatea unor norme care se aplica atat bugetului comunitar, cat si fondurilor de relansare economica.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Fostul sef al NATO: „Sistemele din Romania si Polonia ar trebui sa doboare rachetele Rusiei care vizeaza Ucraina”

Tarile NATO ar trebui sa foloseasca sistemele de aparare aeriana cu baze in Europa de…

4 ore ago

Barbatul care a atentat la viata premierului slovac Fico este poet, membru al Uniunii Scriitorilor din Slovacia. El are 71 de ani

Presa slovaca a relatat ca atacatorul care a tras cinci gloante asupra premierului Robert Fico…

8 ore ago

Cea mai bogata femeie din Australia cere Galeriei Nationale sa-i retraga portretul dintr-o expozitie

Miliardara australiana Gina Rinehart a cerut Galeriei Nationale din Australia sa-i elimine portretul dintr-o expozitie…

8 ore ago

Atacul asupra premierului slovac Robert Fico trimite unde de soc in toata Europa. Reactie si din partea SUA

Atacul de miercuri asupra premierului slovac Robert Fico in orasul Handlova, in urma unui eveniment…

9 ore ago

O locomotiva a Grup Feroviar Roman a luat foc la Poarta Alba

O locomotiva a Grup Feroviar Roman a luat foc, miercuri seara, la iesire din Poarta…

9 ore ago