Bugetarii, vizati de o noua ordonanta de urgenta. Orban: „Jumatate vor lucra 15 zile, ceilalti vor sta acasa pe somaj tehnic”

politica

Premierul Ludovic Orban a anuntat, miercuri seara, la B1 TV, o ordonata de urgenta care-i vizeaza pe bugetari. Aceasta va stipula ca jumatate dintre bugetari vor lucra 15 zile, iar apoi ”sa stea acasa pe bani mai putini”.

Premierul a mentionat ca nu vor fi vizati de aceasta masura bugetarii din Ministerul Apararii, cei din domeniul medical si asistenta sociala.

„Sunt zone publice care nu pot fi afectate, chiar avem nevoie de efectiv uman in plus: cea de sanatate, cea a MAI, zona militara, cea a Ministerului Muncii, pentru ANOFM e implicata in procesarea si oferirea somajului tehnic, casele de pensii. Sunt sectoare publice extrem de incarcate si in care nu putem sa luam masuri similare somajului tehnic.

In alte sectoare publice ne-am gandit la un mecanism pe care il vom introduce intr-o reglementare, care tine oarecum si de o evitare a riscului de raspandire a virusului, un mecanism relativ simplu, in care impartim angajatii, sa spun, in doua. Angajatii sunt ganditi in cele doua parti egale, fiecare parte sa poata sa mentina functionalitatea institutiei publice, si jumatate din angajati lucreaza 15 zile, restul de 15 zile urmand sa fie intr-o forma de somaj tehnic, platiti la fel cum se plateste somajul tehnic, cu 75%. Restul de 15 zile vin la munca ceilalti care au stat in somaj tehnic perioada respectiva. Asta este mecanismul pe care l-am gandit. (…)

Facem o analiza pe fiecare domeniu de activitate, vedem exact cum urmeaza sa fie implementata o astfel de masura, dar deja masura este gandita si urmeaza sa fie implementata, restul sunt chestiuni de detalii si de modul in care va fi structurata ordonanta de urgenta prin care vom stabili aceasta masura. Aceasta masura va fi valabila nu numai pentru administratia centrala, ci si pentru administratia locala si pentru toate entitatile publice, inclusiv entitatile publice care nu sunt in subordinea Guvernului de la nivel national, entitati publice care sunt in subordinea Parlamentului sau unitati autonome”, a declarat Orban.

Ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a declarat duminica seara, la B1 Tv, ca sunt discutii in Guvern si sunt luate in calcul mai multe scenarii legate de salariatii bugetari, iar la Ministerul Muncii se lucreaza, probabil, la o analiza pe acest subiect.

„Avem discutii in Guvern si evident ca luam in calcul mai multe scenarii referitoare si la personalul bugetar. In primul rand ar trebui sa stiti ca un bugetar cand sta acasa nu mai primeste acele sporuri. Deci cu asta din start este diminuat acel salariu. Avea foarte multe sporuri, spor de antena, spor de periculozitate. Acelea nu le mai primeste. Se lucreaza probabil la Ministerul Muncii la o analiza pe acest subiect si sunt convins, am vazut si o declaratie a premierului Ludovic Orban, ca lucreaza la acest lucru.

Eu sunt convins ca se va ajunge pana la urma la o decizie care se va lua cu privire la acest aspect. Noi am cerut, cel putin eu, am cerut tuturor din mediul privat o solidaritate si este normal sa existe o solidaritate la nivel national a tuturor, in asa fel incat sa trecem cu bine toti peste aceasta criza”, a spus ministrul Economiei la B1TV, intrebat daca exista o strategie cu privire la discrepantele intre privat si bugetar, astfel incat si bugetarii sa intre in somaj tehnic sau sa primeasca mai putini bani.

Mai mult despre:

Comentarii: