Bulgaria i-a expediat inapoi cu o „VITEZA record pentru Europa” pe migranti

news

Bulgaria si-a aratat duminica hotararea de a impiedica tranzitarea migrantilor din Grecia pe teritoriul sau, luand decizia de a-i retrimite in statul vecin pe 56 de afgani ascunsi intr-un tren si pregatindu-se sa procedeze in mod similar in cazul a circa 40 de irakieni si sirieni, relateaza duminica AFP, citata de Agerpres.

„Readmisia a fost realizata cu o viteza record pentru Europa”, si-a exprimat satisfactia prim-ministrul Boiko Borisov la finalul unei reuniuni a politiei de frontiera si a unei unitati a armatei la Blagoevgrad.

„Le-am trimis un semnal puternic traficantilor care abuzeaza de acesti nefericiti”, a subliniat ministrul de interne Rumiana Bacivarova.

Dupa evacuarea in aceasta saptamana a taberei de la Idomeni, la frontiera greco-macedoneana, autoritatile bulgare au interceptat sambata pentru prima data doua grupuri de migranti la frontiera greaca.

Un numar de 56 de afgani gasiti sambata intr-un tren de marfuri au fost retrimisi in Grecia in aceeasi zi. In jur de 40 de alti migranti — sirieni si irakieni — fac obiectul unei anchete si vor fi retrimisi intr-o saptamana, a precizat Borisov.

Migrantii, care le-au platit traficantilor 200 de euro de persoana, credeau ca vor trece in Macedonia, a mai relatat el.

O unitate de 65 de militari dotati cu autovehicule de teren va fi desfasurata pe partea occidentala a frontierei greco-bulgare pentru a sustine politia de frontiera in cazul unui aflux de migranti, a adaugat prim-ministrul bulgar.

Bulgaria are o frontiera de 493 km cu Grecia si de 259 km cu Turcia.

Dupa ce a ridicat un gard de 120 km in partile cele mai vulnerabile ale frontierei sale cu Turcia, Bulgaria a impiedicat in ultimele zece zile doua tentative de trecere a catorva zeci de migranti in trenuri de marfa cu destinatia Germania sau Ungaria prin punctul de trecere a frontierei bulgaro-turc Kapitan-Andreevo.

Bulgaria a inregistrat intre ianuarie si aprilie 5.010 solicitanti de azil — afgani, irakieni si sirieni — majoritatea migranti clandestini interceptati pe teritoriul sau. De asemenea, Bulgaria a primit 242 de migranti retrimisi din Germania, Austria si Norvegia, unde au ajuns dupa ce au fost inregistrati in Bulgaria, a anuntat directoarea Agentiei pentru refugiati, Petia Parvanova.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: