externe

Bulgaria: Sase persoane puse sub acuzatie in urma mortii a 18 migranti care s-au sufocat intr-un camion

Procurorii bulgari au pus sub acuzare, sambata, sase persoane pentru moartea a 18 afgani care s-au sufocat intr-un camion abandonat langa capitala Sofia, potrivit France 24.

Incidentul de vineri este cel mai mortal legat de traficul ilegal de persoane in Bulgaria, in timp ce tara se lupta cu o crestere a trecerilor ilegale de frontiera.

Camionul transporta 52 de afgani inghesuiti sub scanduri de lemn, veniti din Turcia si care se indreptau spre Europa de Vest prin Serbia, au aratat investigatiile initiale.

Cele 18 victime au murit prin sufocare.

Sase bulgari, inclusiv presupusul lider al gruparii de contrabanda, au fost inculpati in acest caz, a declarat reporterilor Hristo Krastev, purtatorul de cuvant al Parchetului din Sofia.

Acestia risca pana la 15 ani de inchisoare daca sunt condamnati pentru omor involuntar si participare la crima organizata si contrabanda de persoane. Unul dintre suspecti ramane in libertate si a fost pus sub acuzare in lipsa, in timp ce alti doi care fusesera arestati, probabil ca nu vor fi acuzati.

Anchetatorii spun ca soferii camionului au auzit zgomote puternice si batai din spate, dar nu au oprit decat tarziu, cand au descoperit victimele moarte si au fugit, a declarat procurorul general adjunct Borislav Sarafov.

„Oamenii transportati au fost inghesuiti ca intr-o cutie de conserve… Au avut parte de o agonie inceata si dureroasa, care a durat pana la 60 de minute. Este o tragedie umana extraordinara”, a declarat Sarafov reporterilor.

Cateva dintre cele 34 de persoane care au fost salvate raman in spital, pentru otravire cu monoxid de carbon din cauza inhalarii gazelor din teava de esapament.

Victimele, despre care se crede ca au varste cuprinse intre 13 si 35 de ani, platisera traficantilor pana la 7.000 de euro fiecare, a spus Sarafov.

„Din lacomie, traficantii au luat 52 de persoane. Anterior transportasera intre 25 si 35 de persoane odata, cel putin de doua ori pe luna”, a spus el.

Ascunzatorile au fost captusite cu folie de aluminiu pentru a face prezenta migrantilor nedetectabila pentru camerele termice, a adaugat el.

Bulgaria, care serveste drept poarta de intrare pentru multi migranti care spera sa intre in UE, a incercat sa intareasca securitatea pentru a opri numarul tot mai mare de persoane care incearca sa treaca prin granita sa de sud cu Turcia.

Natiunea balcanica s-a confruntat, de asemenea, cu acuzatii tot mai mari de abuzuri din partea fortelor de ordine care incearca sa impiedice oamenii sa intre, solicitantii de azil spunand ca au fost impinsi inapoi, inchisi, dezbracati si batuti.

Bulgaria a negat acuzatiile.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Recensamantul din Kosovo, prelungit cu o saptamana

Guvernul kosovar a decis in ultimul moment sa prelungeasca durata recensamantului in curs, primul din…

8 ore ago

Vaticanul inaspreste procedurile cu privire la presupusele „evenimente supranaturale”

Vaticanul a inasprit vineri procedurile de evaluare a evenimentelor supranaturale raportate, cum ar fi Madonele…

8 ore ago

Barbatul care l-a atacat cu ciocanul pe sotul lui Nancy Pelosi, fostul presedinte al Camerei Reprezentantilor din SUA, a primit 30 de ani de inchisoare

Barbatul care a patruns in casa fostului presedinte al Camerei Reprezentantilor din SUA, Nancy Pelosi,…

8 ore ago

New York City a spus ca nimeni nu a fost ranit la arestarile Columbia; dosarele medicale ale studentilor spun altceva

Dupa arestarea studentilor protestatari pro-palestini care ocupau o cladire a Universitatii Columbia luna trecuta, primarul…

8 ore ago

Serbia: Un tren de calatori a intrat intr-un marfar oprit intr-un tunel. Noua oameni au fost raniti

Noua persoane au ajuns la spital, vineri, dupa ce un tren de calatori s-a ciocnit…

8 ore ago