Bulgaria va adopta moneda euro de la 1 ianuarie 2024. Romania nu indeplineste inca niciun criteriu pentru a trece la euro

externe

Bulgaria isi mentine obiectivul de a adopta moneda euro la 1 ianuarie 2024 si planurile de a incepe platile in euro fara o perioada de tranzitie, dupa ce se va alatura zonei euro, au anuntat miercuri oficiali guvernamentali si ai Bancii Centrale, transmite Reuters, citata de Agerpres.

In iulie 2020, Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat ca Bulgaria si Croatia au fost acceptate sa se alature ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb), o perioada obligatorie de doi ani inainte de adoptarea monedei euro.

Bulgaria si Croatia vor trebui sa petreaca cel putin doi ani in ERM-2 inainte de a demara pregatirile practice pentru a se alatura zonei euro, un proces care dureaza un an in plus, astfel ca cel mai devreme in 2023 cele doua tari vor deveni state membre ale zonei euro.

Conform proiectului planului national aprobat miercuri pentru intrarea Bulgariei in zona euro, cetatenii acestei tari vor putea de asemenea plati cu moneda nationala, leva, o luna dupa adoptarea monedei unice.

Una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta tarile cand se alatura zonei euro este ca nu mai pot folosi rata de schimb ca protectie in urma unui soc economic, dar leva este deja ancorata de euro la un curs de schimb fix pe care Sofia s-a angajat sa nu il modifice.

„Introducerea euro este planificata fara o perioada de tranzitie, iar data adoptarii euro va coincide cu introducerea sa ca unitate oficiala de plata. Conversia va fi facuta aplicand cursul de schimb fix intre euro si leva”, se arata intr-un comunicat comun al Bancii Centrale si al Ministerului de Finante.

Tarile candidate la aderarea la zona euro trebuie sa dovedeasca soliditatea finantelor publice, ca inflatia este sub control si cursul de schimb este stabil inainte de a putea trece la moneda unica.

Bulgaria este unul din cel putin indatorate state din UE. Anul trecut, deficitul sau fiscal a fost de doar 3% din PIB, in pofida majorarii cheltuielilor pentru reducerea impactului pandemiei de coronavirus (COVID-19) asupra afacerilor si locurilor de munca.

Ultima extindere a zonei euro dateaza din 2015, cand Lituania a devenit al 19-lea stat membru al blocului monetar. Desi toate satele membre UE, cu exceptia Danemarcei, sunt obligate sa adere la zona euro, putine tari fac eforturi serioase pentru a se alatura zonei unice.

In cazul Romaniei, raportul de convergenta pe 2020 arata ca tara nu indeplineste in prezent niciunul dintre cele patru criterii economice necesare pentru adoptarea monedei euro, respectiv stabilitatea preturilor, soliditatea finantelor publice, stabilitatea cursului de schimb si convergenta ratelor dobanzilor pe termen lung.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: