Lupta pentru Schengen. Bulgaria invita experti vamali olandezi si austrieci la granita cu Turcia: „Sa vada ce este la frontiera, pentru ca nu este usor acolo”

externe

nikolai denkov

Bulgaria va invita „experti” vamali olandezi si austrieci pentru a observa operatiunile de la granita cu Turcia, in incercarea de a atenua ingrijorarile care impiedica aderarea sa la spatiul Schengen, a declarat premierul Nikolai Denkov pentru Politico.

Denkov a identificat Austria si Olanda ca fiind statele cheie in ceea ce priveste blocarea intrarii Bulgariei in Schengen si a declarat ca va avea joi intalniri cu premierul olandez Mark Rutte si cu cancelarul austriac Karl Nehammer pentru a aborda preocuparile acestora.

Acestea se concentreaza in mare parte pe migratie, in special la granita turco-bulgara, care este cunoscuta ca fiind problematica si care a fost mult timp un punct de tranzit important pentru traficul de persoane, narcotice si arme din Orientul Mijlociu catre Europa.

„Vom incerca sa implicam cat mai mult posibil partenerii din Austria si Olanda, pentru ca acestia sa vada ce este la frontiera, pentru ca nu este usor acolo”, a declarat Denkov, care s-a aflat la Bruxelles pentru prima data de cand a preluat functia la inceputul lunii.

El a spus ca saluta cooperarea cu ambele tari, care ar putea astfel sa faca „recomandari tehnice” privind supravegherea politieneasca a frontierei turcesti. El a adaugat ca o unitate speciala a fost creata in Bulgaria, impreuna cu Europol, pentru a combate traficul de persoane.

Planul de a impartasi expertiza vamala face parte dintr-un „proiect pilot international” lansat in martie sub guvernul precedent al Bulgariei si este finantat partial de Comisia Europeana. Este o incercare de a „construi incredere” si de a arata ca „facem tot ce este posibil acolo”, a declarat premierul.

Unul dintre principalele motive de ingrijorare este punctul de control Kapitan Andreevo de la frontiera cu Turcia, care a fost identificat ca punct de intrare in UE pentru contrabandisti.

S-a spus mult timp ca acest punct de frontiera ar fi controlat de grupuri de crima organizata si, desi autoritatile bulgare au declarat anul trecut ca au recastigat controlul operatiunilor in timpul guvernului reformist anterior condus de Kiril Petkov, Denkov a declarat ca autoritatile se confrunta in continuare cu „probleme” la Kapitan Andreevo.

„Cunoastem o parte dintre oamenii de afaceri care folosesc Kapitan Andreevo pentru afacerile lor ilegale”, a declarat premierul. „Dar de la cunoasterea unora dintre acesti oameni pana la blocarea a tot ceea ce se afla acolo, este o lupta”.

Pentru a incerca sa faca progrese, Denkov a declarat ca le va cere lui Rutte si Nehammer sa se asigure ca au ridicat „preocupari specifice” la care Sofia va putea lua masuri concrete.

„Principala noastra rugaminte pentru ei este ca, daca definesc vreo problema specifica, sa o defineasca in mod clar, astfel incat sa stim care este problema care trebuie rezolvata”, a declarat Denkov, adaugand ca „nu a fost intotdeauna asa in trecut”.

In aprilie, ministrul austriac de externe, Alexander Schallenberg, a declarat ca Viena isi va mentine dreptul de veto la aderarea Bulgariei si Romaniei la Schengen ca „semnal de alarma” pentru Bruxelles pana cand va vedea o „scadere sustinuta” a cererilor de azil in Austria, care are cea mai mare rata de cereri de azil pe cap de locuitor din UE.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: