Bulgarii o cheama pe Kovesi in ajutor: „Laura Kovesi, Bulgaria are nevoie de dumneavoastra”. Manifestantii au blocat intrarea in Palatul Justitiei

externe

Intrarile in Palatul Justitiei din Sofia erau blocate miercuri de catre manifestanti care vor sa interzica accesul procurorului general Ivan Ghesev, intrat in colimatorul protestatarilor dupa mobilizarea masiva de vara trecuta, transmite miercuri AFP, citata de Agerpres.

Manifestantii cer de mai multe luni demisia lui Ghesev, pe care il acuza de ”protejarea oligarhiei”. Actiunile demonstrantilor s-au reluat saptamana trecuta dupa anuntul SUA privitor la impunerea de sanctiuni impotriva a sase cetateni bulgari acuzati de coruptie.

”Ivan Ghesev a transformat Parchetul in bata de baseball a mafiei, intr-un scut care ii apara interesele”, a declarat Ghiorghi Ghirghiev, liderul organizatiei neguvernamentale Boet, initiativa miscarii de contestare.

Manifestantii poarta banderole cu mesaje in care Ghesev este numit mafiot si care cer interventia sefei Parchetului European. ”Laura Kovesi, Bulgaria are nevoie de dumneavoastra”.

Ivan Ghesev, care supravegheaza activitatea ansamblului procurorilor si are ultimul cuvant asupra anchetelor, a fost una dintre principalele tinte ale manifestatiilor din vara lui 2020 contra guvernului condus pe atunci de Boiko Borisov.

Mandatul lui Ghesev expira abia in 2026 si lui i se reproseaza ca a inchis ochii la actiunile fostului deputat Delian Peevski, acuzat de Trezoreria americana (Ministerul de Finante – n.r.) de implicare intr-un sistem de mita si trafic de influenta.

Sanctiunile americane, cele mai importante luate dupa adoptarea ‘legii Magnitsky’, numele unui avocat rus decedat in detentie, au relansat dezbaterea despre coruptie in Bulgaria, cu numai o luna inaintea alegerilor parlamentare anticipate, prevazute pentru 11 iulie.

Mai mult despre: ,

Comentarii: