Buna dimineata! OFICIAL Berlin: „O treime dintre solicitantii de azil sunt FALSI sirieni”

externe

Circa 30 la suta dintre persoanele care se declara de cetatenie siriana atunci cand se inregistreaza in vederea obtinerii statutului de refugiat in Germania nu au aceasta nationalitate, a declarat vineri Ministerul de Interne de la Berlin, care se bazeaza pe ceea ce constata autoritatile la fata locului, in special politia si Frontex, agentia care supravegheaza granitele Uniunii Europene.

Nationalitatea siriana aduce, intr-adevar, niste avantaje: Berlinul a decis sa nu-i mai trimita pe sirieni catre tarile prin care au intrat in Uniunea Europeana, asa cum prevede legislatia europeana. In plus, refugiatii beneficiaza de o examinare accelerata a dosarului lor.

„Constatam ca sunt pasapoarte siriene false. Sunt indicii potrivit carora multi imigranti pretind ca vin din Siria, dar nu vorbesc o iota araba”, a afirmat ministrul german de interne, Thomas de Maiziere, intr-o conferinta de presa.

Germania se asteapta anul acesta la un numar de solicitanti de azil cuprins intre 800.000 si un milion, un record absolut, tinand cont ca in 2014 au fost numai 200.000 de solicitanti.

Totusi, 80 la suta dintre pasapoartele siriene false se gasesc asupra cetatenilor acestei tari, dupa cum a explicat o purtatoare de cuvant a Frontex, citata de Der Spiegel. Vin dintr-o tara macinata de razboi. Multi au fost nevoiti probabil sa-si paraseasca in graba casele. Unii n-au avut niciodata pasapoarte. Si e foarte greu sa le obtii din partea autoritatilor siriene. Asa s-ar explica numarul mare de documente false, spune purtatoarea de cuvant.

Irakienii si palestinienii folosesc intr-o masura mai mica pasapoarte siriene falsificate. Biroul Federal pentru Migratie si Refugiati este institutia care trebuie sa verifice daca este vorba sau nu de sirieni nativi intre solicitantii de azil.

Potrivit Frontex, citata de Digi24, alegerieni, egipteni, marocani se prezinta drept sirieni, dar adesea nu au niciun document care sa dovedeasca provenienta lor din aceasta tara.

Der Spiegel scrie ca piata pasapoartelor siriene false este deosebit de infloritoare in Turcia, la preturi care difera si la o calitate variata. Un jurnalist olandez care lucra pentru „Nieuwe Revu” a platit 750 de euro pentru un astfel de document, care i-a fost furnizat la patru ore de la comanda.

Intre ianuarie si sfarsitul lunii iulie, 256.938 de persoane au depus o cerere de azil in Germania, iar dintre acestea 55.587 de persoane s-au declarat originare din Siria.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , ,

Comentarii: