„Buna reputatie” a lui Ciordache. CCR sustine ca nu are competenta sa verifice daca Iordache are „o buna reputatie profesionala”

politica

CCR a explicat, miercuri, de ce a luat decizia de respingere a sesizarilor privind numirea lui Florin Iordache la sefia Consiliului Legislativ. CCR sustine ca „nu are competenta de a verifica indeplinirea conditiei subiective referitoare la buna reputatie profesionala”.

„Curtea a retinut, in esenta, ca Hotararile Parlamentului Romaniei nr. 29/2020 si nr.30/2020 au fost adoptate cu respectarea art.76 alin.(2) din Constitutie si a practicii unitare in materie a Curtii Constitutionale, respectiv cu votul majoritatii parlamentarilor prezenti (simpla).

Fata de criticile de neconstitutionalitate aduse Hotararii Parlamentului Romaniei nr. 29/2020, Curtea a stabilit, in conformitate cu jurisprudenta sa constata, ca nu are competenta de a verifica indeplinirea conditiei subiective referitoare la buna reputatie profesionala, aceasta competenta exclusiva si discretionara revenind autoritatii publice care detine competenta de numire in functie.

Totodata, Curtea a retinut ca procedura de numire a presedintelui Consiliului Legislativ cunoaste doar doua etape: data adoptarii hotararii de numire si data depunerii juramantului in fata presedintilor celor doua Camere.

Prin urmare, orice incompatibilitate a persoanei numite in functia mentionata trebuie sa inceteze la momentul depunerii juramantului, data care semnifica preluarea functiei si a atributiilor aferente acesteia”, anunta CCR intr-un comunicat de presa.

Pe 22 octombrie, liberalii au depus sesizarea de neconstitutionalitate referitoare la hotararea Parlamentului privind numirea deputatului PSD Florin Iordache in functia de presedinte al Consiliului Legislativ.

In sesizarea semnata de liderul deputatilor PNL, Florin Roman, se arata ca hotararea Parlamentului incalca principiul legalitatii, prevazut de Constitutie.

Liberalii sustineau ca, potrivit Legii 73/1993, presedintele Consiliului Legislativ si presedintii de sectii se numesc prin votul majoritatii senatorilor si deputatilor, reuniti in sedinta comuna a celor doua Camere ale Parlamentului, pe baza a trei propuneri ale Birourilor permanente pentru fiecare functie, cu avizul Comisiilor juridice reunite. Ei mentionau ca pentru numirea lui Florin Iordache s-au inregistrat 185 de voturi, in timp ce legea prevede 234.

Totodata, potrivit PNL, hotararea Parlamentului este neconstitutionala deoarece Florin Iordache nu indeplineste conditia privind buna reputatie profesionala si morala prevazuta de Legea 73/1993, in conditiile in care a promovat, in calitate de ministru al Justitiei in Guvernul Grindeanu, OUG 13/2017 si proiectul privind amnistia si gratierea. „Conduita publica, din anul 2017, a domnului Florin Iordache a generat revolta publica incompatibila cu dispozitia legala care solicita candidatului la functia de presedinte al Consiliului Legislativ o buna reputatie morala”, se preciza in sesizarea de neconstitutionalitate.

Liberalii au invocat in sesizare si incalcarea art. 1 alin. (5) din Constitutie in raport cu dispozitiile art. 20 alin. (2) din Legea 73/1993, deoarece la dosarul de candidatura nu a fost depus un document care sa ateste ca Florin Iordache a renuntat la calitatea de membru al PSD.

Pe 23 octombrie, presedintele Uniunii Salvati Romania, Dan Barna, a anuntat ca Grupul parlamentar USR a sesizat separat de PNL Curtea Constitutionala pentru invalidarea numirii lui Florin Iordache in fruntea Consiliul Legislativ, dar si cu privire la Hotararea Parlamentului 30 /2020 privind numirea lui George Edward Dirca in functia de presedinte al Sectiei de evidenta oficiala a legislatiei si documentare a Consiliului.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: