MApN instaleaza buncare in Plauru: „9,6 m lungime, 2 m latime (la interior) si 1,5 m inaltime (la interior)”

news

Ministerul Apararii Nationale a anuntat marti instalarea de spatii de protectie a populatiei in localitatea Plauru din Tulcea.

„In conformitate cu Hotararea nr. 31 din 7 septembrie 2023 privind adoptarea unor masuri de protectie pe teritoriul national din imediata vecinatate a zonei de conflict din Ucraina, emisa de Comitetul National pentru Situatii de Urgenta, Ministerul Apararii Nationale a inceput marti, 12 septembrie, lucrarile de amenajare a spatiilor de protectie a populatiei la nivelul localitatii Plauru din judetul Tulcea.

Lucrarile sunt executate de un detasament format din aproximativ 50 de militari de la Brigada 10 Geniu, care actioneaza cu 20 de mijloace tehnice, pentru instalarea a doua adaposturi din elemente prefabricate din beton, precum si pentru executarea lucrarilor de amenajare aferente.

Adaposturile, cu dimensiunile 9,6 m lungime, 2 m latime (la interior) si 1,5 m inaltime (la interior), vor fi predate, dupa finalizarea lucrarilor, autoritatilor locale ale comunei Ceatalchioi”, a anuntat MApN intr-un comunicat.

Purtatorul de cuvant al MApN, Constantin Spinu, a declarat ca fragmentele de drona, gasite sambata, vor fi supuse expertizei tehnice, pentru a afla mai multe informatii despre circumstantele si perioada in care acestea au ajuns pe teritoriul Romaniei.

„Colegi de la Fortele Navale Romane sunt dislocati in zona Ceatalchioi – Plauru pentru misiuni de cercetare in aria de responsabilitate. Am primit astazi informatii de la autoritatile locale cu privire la posibila existenta a unor elemente de acest tip la aproximativ 2,5 kilometri sud-est de localitatea Plauru. Informatiile s-au dovedit corecte. In aceasta locatie au fost descoperite fragmente dintr-o drona similara cu cele folosite de armata rusa. In mod procedural, zona a fost securizata, probele au fost ridicate pentru expertiza tehnica si analiza. Foarte important este ca noi ramanem in continuare in alerta si vom continua cercetarile in zonele acestea aflate in proximitatea obiectivelor vizate de atacurile aeriene”, a precizat Constantin Spinu, la Digi 24.

El a subliniat ca este vorba „cu siguranta” despre o alta locatie decat cea in care au fost gasite fragmente zilele trecute.

„Nu am informatii exacte cati kilometri si cati metri sunt intre cele doua locatii, insa sunt doua locatii diferite. Important este ca ramanem in contact permanent si cu structurile aliate, care sunt informate in timp real. Cel mai important mi se pare faptul ca aceste atacuri trebuie condamnate cu fermitate. Romania condamna cu fermitate aceste atacuri si le spune pe nume: sunt crime de razboi. Orice atac impotriva infrastructurii civile, asa cum este cea din porturile ucrainene de la Dunare, impotriva zonelor locuite de populatie civila, sunt crime de razboi”, a punctat el.

Constantin Spinu a declarat ca fragmentele fac parte dintr-o drona similara cu cele folosite de armata rusa si a anuntat ca va oferi noi detalii in momentul in care expertizele tehnice vor fi finalizate.

„Este nevoie de finalizarea acelor expertize, una care a inceput cu probele ridicate de la locatia descoperita marti dupa-amiaza. Cu siguranta va incepe foarte rapid si expertiza in cazul probelor ridicate astazi. Speram ca in urma acestor expertize sa putem sa avem informatii cu privire la circumstantele si, inclusiv, in ce perioada ar fi fost posibil ca aceste fragmente sa ajunga pe teritoriul nostru, aproape de locatiile lovite de fortele ruse, cu aceste atacuri cu drone. (…) Astazi, noi ramanem angajati, cu forte care au misiunea de a continua cercetarile in aceasta zona. De asemenea, ramanem in alerta si toate locatiile care sunt in proximitatea zonelor vizate de atacurile ruse vor fi cercetate in continuare. La fel de important: ramanem in contact si cu autoritatile aliate, pe care le informam in timp util”, a subliniat el.

Sambata, Ministerul Apararii Nationale a anuntat ca fragmente dintr-o drona similara celor folosite de armata rusa au fost descoperite de militari ai Fortelor Navale Romane.

Potrivit unui comunicat al MApN, in cursul zilei de sambata militari din Fortele Navale Romane, dislocati pentru misiuni de cercetare in zona localitatii Plauru, judetul Tulcea, au executat activitati de cautare in aria de responsabilitate, ca urmare a primirii unor informatii de la autoritatile locale, transmise prin comenduirea Garnizoanei Tulcea, cu privire la posibila existenta a unor elemente de drona la aproximativ 2,5 kilometri sud-est de localitatea Plauru.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: