Bursele cad din nou, dupa o scurta crestere, acum ca tarifele de 104% pentru China sunt sigure

Indicii bursieri din Statele Unite au cazut din nou, dupa ce la inceputul zilei deschisesera pe crestere, dupa ce discutiile despre amanarea unor tarife nu s-au confirmat, ba chiar tarifele crescute la 104% pentru produsele chinezesti au fost date ca sigure de Casa Alba.
Indicele S&P 500 a cazut in teritoriu negativ marti dupa-amiaza, pierzand toate castigurile anterioare, pe masura ce termenul limita al tarifelor impus de presedintele Donald Trump se apropia, scrie CNBC.
Indicele broad market a inregistrat o scadere de 0,1%, in timp ce Nasdaq Composite a scazut cu 0,2%. Dow Jones Industrial Average a castigat 109 puncte, adica 0,3%. Cele mai importante medii au pierdut castigurile obtinute intr-o rally de usurare anterioara, in timpul careia Dow-ul cu 30 de actiuni a urcat cu pana la 3,8%, iar S&P 500 si Nasdaq au avut un avans de mai mult de 4% fiecare.
Sperantele au fost initial mai mari marti ca SUA vor ajunge la un acord de negociere care ar reduce tarifele pentru principalii parteneri comerciali, ceea ce a alimentat cresterea anterioara.
Trump anuntase ca a avut o discutie buna cu presedintele interimar al Coreei de Sud si ca „China e disperata sa faca o intelegere”.
Nu s-au anuntat insa masuri concrete, iar Karoline Leavitt, purtatoarea de cuvant a administratiei Trump a anuntat ca intr-adevar tarifele de 104% pentru produsele chinezesti vor intra in vigoare.
Trump a crescut dintr-o singura decizie tarifele pentru China, de la 54% la 104%, dupa ce aceasta a impus la randul sau tarife similare Americii.
Trump a anuntat pe 2 aprilie ca va impune tarife de minimum 10% pentru toate marfurile care intra in SUA, 25% pentru toate automobilele, 34% pentru China, 24% pentru Japonia, 26% pentru India si 20% pentru Uniunea Europeana. Marea Britanie va avea tarife de doar 10%.
De atunci, pietele mondiale sunt in picaj accentuat, cu zeci de mii de miliarde pierdute pe bursele din intreaga lume.
Cu toate astea, Donald Trump nu ceadeaza si considera ca aceste tarife sunt „medicamente” pentru a imbolnavi economia americana.
Bursele au pierdut mii de miliarde de dolari doar in America, iar riscurile de recesiune sunt intre 35% si 60%, conform celor mai importante institutii financiare private.