Buzatu a fost trimis in judecata, DNA i-a sechestrat toate apartamentele, casele si terenurile

politica

Dumitru Buzatu, arest preventiv, PSD, judecator, decizie

DNA a anuntat vineri ca l-a trimis in judecata pe Dumitru Buzatu, fostul presedinte al PSD Vasului si al CJ Vaslui.

„In cauza mediatizata prin comunicatele nr. 942/VIII/3 si 944/VIII/3 din 23 septembrie 2023, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Iasi au dispus trimiterea in judecata,

in stare de arest preventiv, a inculpatului BUZATU DUMITRU, la data faptei presedinte al Consiliului judetean Vaslui, pentru comiterea infractiunii de luare de mita.

in stare de arest la domiciliu, a unui a unui inculpat, expert, pentru comiterea infractiunilor de:
– luare de mita,
– trafic de influenta.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut, in esenta, urmatoarea stare de fapt:

In anul 2019, in contextul derularii unui proiect finantat din fonduri europene, intre Consiliul judetean Vaslui si o societate comerciala a fost incheiat un contract de achizitie publica ce avea ca obiect reabilitarea si modernizarea unor drumuri din judetul Vaslui.

In cursul anului 2021, in conditiile in care lucrarile erau finalizate in proportie de 80%, intre reprezentantul societatii comerciale respective (martor in cauza) si inculpatul Buzatu Dumitru, presedintele Consiliul judetean Vaslui, ar fi aparut neintelegeri referitoare la plata facturilor (cca. 3.000.000 euro) si implicit la cuantumul mitei care trebuia remisa acestuia din urma.

In acest context, Consiliul judetean Vaslui a incheiat un contract cu o societate comerciala (al carui obiect de activitate este realizarea de activitati de inginerie si consultanta tehnica) administrata de inculpatul, expert, pentru a efectua o expertiza tehnica a lucrarilor executate.

Dupa intocmirea raportului de expertiza, in perioadele 27-29.06.2022 si 07.02.2023-26.04.2023, expertul ar fi pretins de la omul de afaceri suma de 714.000 mii de lei in scopul formularii unor concluzii contrare propriei expertizei efectuate in baza contractului incheiat cu Consiliul judetean Vaslui si implicit de „a favoriza” societatea martorului (in sensul de a i se achita in totalitate facturile in valoare de cca. 3.000.000 euro, care i se cuveneau ca urmare a executarii intocmai a lucrarilor conform caietului de sarcini).

De asemenea, pentru suma de bani pretinsa, expertul i-ar mai promis omului de afaceri ca va interveni pe langa factorii decidenti din cadrul Consiliului judetean Vaslui si ca-i va determina pe acestia sa achite facturile emise de societatea omului de afaceri pentru lucrarile executate.

In contextul mentionat mai sus, expertul a primit in datele de 02.03.2023 si 27.04.2023 suma totala de 714.000 de lei.

Dupa remiterea sumei de mai sus, inculpatul ar fi inaintat Consiliului judetean Vaslui documentatia tehnica privind adaptarea concluziilor expertizei tehnice pentru lucrarile efectuate de catre societatea martorului care a fost primita si acceptata de catre factorii decidenti din cadrul institutiei publice, printre care si inculpatul Buzatu Dumitru.

In contextul mentionat mai sus, in perioada 08.05 – 07.09.2023, inculpatul Buzatu Dumitru, in calitatea presedinte al Consiliului judetean Vaslui, ar fi pretins, indirect, de la acelasi om de afaceri sume de bani, reprezentand un procent de 10% din valoarea de cca. 3.000.000 euro mentionata mai sus (ce reprezenta contravaloarea lucrarilor executate de firma omului de afaceri).

In contextul mentionat mai sus, la data de 22 septembrie 2023, inculpatul Buzatu Dumitru ar fi primit suma de 1.250.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infractiunii flagrante.

In cauza, pentru a se evita ascunderea, distrugerea, instrainarea sau sustragerea de la urmarire a bunurilor care pot face obiectul confiscarii speciale sau al confiscarii extinse ori care pot servi la garantarea executarii pedepsei amenzii sau a cheltuielilor judiciare ori a repararii pagubei produse prin infractiune, s-a dispus instituirea de masuri asiguratorii asupra a 20 bunuri imobile (apartamente, case, constructii, terenuri) ce apartin celor doi inculpati. De asemenea, s-a mai dispus masura asiguratorie a sechestrului asupra unor sume de bani, ridicate de la inculpatul Buzatu Dumitru cu ocazia efectuarii perchezitiei domiciliare.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vaslui, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Directiei Generale Anticoruptie si din partea Biroului de Operatiuni Speciale Iasi.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”, a transmis DNA.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: