Cade Firea! Pluton de executie a lui Nicusor Dan la Gadea: Ciuvica, Oana Lovin, Codruta Cerva, Oana Stancu

politica

Candidatul PNL USR PLUS la Primaria Capitalei, Nicusor Dan, a fost linsat la „Sinteza zilei”, luni seara, de un intreg pluton, din care au facut parte atat angajati ai Antenei 3 cat si celebrele scandalagioace Oana Lovin si Codruta Cerva.

In studioul lui Mihai Gadea s-au aflat  Mugur Ciuvica, Oana Lovin, Codruta Cerva, Oana Stancu si Diana Tache. Nicusor Dan a fost numit insistent „Plicusor Ban” si s-a sustinut ca ar fi fost lansat in politica de fostul general SRI Florian Coldea.

„Nicusor Dan este motivul pentru care am iesit sa protestam sa facem pe jurnalistii independenti. Eu m-am saturat de acesti analfabeti functionali, este nevoie de un restart al clasei politice”, a declarat Codruta Cerva.

De asemenea, invitatii au atacat-o insistent si pe Clotilde Armand.

In emisiune au fost prezentate din nou inregistrarile facute publice de Dana Budeanu.

Pe Facebook, Gadea a lansat o asa zisa „consultare nationala” in care ii intreaba pe fanii sai de ce ar merge la vot dupa ce sustine ca Nicusor Dan ale legaturi cu interlopii.

„Dana Budeanu a aruncat o noua bomba pe scena politica si publicat o noua inregistrare cu Nicusor Dan, candidatul PNL-USR-PLUS.

In imagini, Nicusor Dan apare alaturi de un dezvoltator imobiliar din sudul Bucurestiului, prieten cu seful Clanului Sportivilor, Robert Nica. Dana Budeanu sustine ca Nicusor Dan a blocat in instanta un proiect imobiliar apartinand lui Grigore, iar acestia s-ar fi intalnit apoi pentru a negocia conditiile in care Nicusor Dan sa renunte la procesul deschis de asociatiile lui.

Consultare nationala la Sinteza Zilei! Ce argument v-ar face sa mergeti duminca la vot?”, a scris Gadea.

In urma cu cinci zile, Asociatia Active Watch a anunta ca va sesiza CNA pentru modul in care Nicusor Dan este linsat la Antena 3.

„Aseara am consemnat o premiera in ‘campania electorala’ televizata: candidatei Gabriela Firea i-a fost acordat, in direct, dreptul la replica pentru niste afirmatii pe care le facuse candidatul Nicusor Dan intr-o conferinta de presa ce avusese loc cu multe ore inainte de interventia doamnei primar. Dar asta a fost cea mai mica problema a emisiunii Sinteza Zilei.

Timp de o ora si jumatate, candidatul Nicusor Dan a fost anchetat, judecat si executat, fara sa fie audiat, intr-un stil de mult consacrat de Antena 3 (si copiat cu mai putin succes de alte televiziuni de trib).

Paradoxal, acest antimodel de dezbatere are mai multi castigatori si un singur perdant. Candidatii castiga, televiziunea castiga, ba chiar si capetele vorbitoare din platou castiga. Singurul care pierde este publicul. De fiecare data.

Ne-am acomodat de mult cu gandul ca, in campaniile electorale, candidatii pot fi foarte agresivi si strategiile pot fi murdare. Insa mass-media nu trebuie sa fie parte asumata din aceasta mizerie.

Am sesizat Consiliul National al Audiovizualului pe aceasta speta cu speranta ca interesului public i se va face putina dreptate”, a anuntat Active Watch.

In atentia Consiliului National al Audiovizualului

Prin prezenta solicitam membrilor Consiliului National al Audiovizualului sa analizeze o serie de abateri de la Codul Audiovizual si Decizia 475/2020 care au avut loc in cadrul emisiunii „Sinteza Zilei”, difuzata de postul Antena 3 la data de 15 septembrie 2020.

In cadrul emisiunii sus mentionate a fost dezbatut pe larg (interval orar 21:00 – 22:30) posibila implicare a candidatului la functia de primar general al municipiului Bucuresti, Nicusor Dan, in acte de natura ilegala. In fapt, subiectul de interes public legitim, a fost abordat intr-o maniera ce contravine in totalitate legislatiei audiovizuale in vigoare, precum si standardelor profesionale internationale care guverneaza activitatile mass-media.

Cadrul dezbaterii a fost dezechilibrat atat prin structura panelului de invitati (in cadrul emisiunii a beneficiat de un spatiu amplu de exprimare inclusiv doamna Gabriela Firea, principalul contracandidat al domnului Nicusor Dan), cat si prin dinamica si continutul discutiilor din platou. Intregul segment a fost construit in jurul unor de speculatii si acuzatii grave la adresa candidatului Nicusor Dan, fara ca acestuia sa i se asigure conditii similare de exprimare a propriului punct de vedere.

In opinia noastra, acest model de dezbatere prezinta riscul de a compromite, prin lipsa de profesionalism si partizanat, un subiect de interes public major. Consideram ca jurnalistii au datoria sa fie critici si provocatori in beneficiul adevarului si interesului public, insa actul jurnalistic trebuie sa fie realizat cu buna-credinta si cu respectarea unor minime standarde profesionale. Si, evident, sa respecte legea.

Avand in vedere aspectele mentionate, va rugam sa dispuneti sanctionarea postului Antena 3 pentru abateri grave de la Decizia 220/2011 ( Art. 40 si Art. 66 ), precum si de la Decizia 475/2020 (Art 3 si Art 8).

Mai mult despre: , ,

Comentarii: