Cainele-robot al chinezilor, cel mai rapid din lume. Pretul acestui robot este de numai 2.000 de euro

externe

AlphaDog, un caine-robot dezvoltat de o companie din China, este, potrivit producatorilor sai, superior unui animal de companie adevarat – este ascultator, nu latra, nu musca -, fiind, totodata, cel mai rapid dispozitiv de acest tip din lume, relateaza joi AFP, citata de Agerpres.

Animalul de companie high-tech este echipat cu senzori care functioneaza pe baza unui program de inteligenta artificiala, care ii permite ”sa auda” si ”sa vada” mediul inconjurator. Poate fi totodata scos si la plimbare.

Desi nu are nici coada si nici cap, este ”exact asemenea unui caine adevarat”, a explicat Ma Jie, reprezentant al departamentului de tehnologie din cadrul Weilan, o companie cu sediul in Nankin (estul Chinei), care a fabricat prototipul.

Atingand o viteza maxima de 15 kilometri pe ora, AlphaDog detine recordul mondial de rapiditate pentru un animal metalic. Are, totodata, o stabilitate mai mare decat un caine adevarat, a spus Ma Jie, aplicand demonstrativ o lovitura de picior robotului.

Spre deosebire de un caine obisnuit cu telecomanda, robotul patruped evolueaza liber in mediul sau cu ajutorul internetului mobil 5G si are un timp de raspuns ultrarapid.

”Detecteaza frictiunea si nivelul solului pentru a-si putea adapta inaltimea si viteza pasilor”, a explicat Ma Jie, in timp ce robotul folosit pentru demonstratie urca incet, dar sigur, niste trepte.

Caine pentru nevazatori sau cu utilizare industriala

Ma Jie a studiat la Oxford ”invatarea prin consolidare”, o tehnica de inteligenta artificiala care ”dreseaza” robotii printr-un sistem de recompensa si pedeapsa.

A utilizat aceasta tehnica pentru a-si programa robotul pe baza comportamentului canin.

AlphaDog combina doua domenii foarte populare astazi in China: tehnologia si animalele domestice.

Detinerea animalelor de companie, interzisa in primele decenii ale regimului comunist, a revenit din nou la moda in ultimii 20 de ani.

Drept urmare, peste 1.800 de AlphaDog au fost achizitionati in prima saptamana de la punerea lor in vanzare, la pretul de 16.000 yuani (2.000 de euro).

”Comenzile vin in principal din partea programatorilor, pasionatilor de tehnologie, dar si a copiilor, care par sa aprecieze cu adevarat prototipul”, a dezvaluit Ma Jie.

In timp ce Beijingul investeste masiv in noile tehnologii, in special in inteligenta artificiala, robotii sunt deja prezenti in peisajul actual, fiind folositi ca livratori de colete, ajuta la servirea mesei in restaurante sau la realizarea testelor pentru depistarea COVID-19.

In viitor, creatorii chinezi ai cainelui-robot intentioneaza sa il puna in serviciul nevazatorilor.

”Atunci cand va avea si functia de dialog, va putea comunica cu persoanele cu dizabilitati, pe care va putea sa le conduca la supermarket sau pana in statia de autobuz”, a explicat Ma Jie.

In versiunea ”de fabrica”, un AlphaDog de dimensiuni mai mari ar putea servi la inspectia utilajelor industriale si la cea a conductelor.

O generatie viitoare de caine-robot ar putea fi de asemenea dotata cu ”o personalitate” la alegerea clientului: linistit sau mai degraba pitbull, a mai spus coordonatorul proiectului.

Mai mult despre:

Comentarii: