Calculele arata limpede: Liviu Dragnea a pierdut majoritatea in Camera Deputatilor. Urmeaza sa fie revocat

analize

Demisiile in lant din PSD de saptamana trecuta ar putea avea ca efect pierderea majoritatii PSD-ALDE la Camera Deputatilor, in contextul in care cele doua grupuri au in prezent 161 de alesi, iar cvorumul trebuie asigurat de 165 deputati, iar legile organice trec cu majoritate plus unu din voturi.

PSD a avut 147 de deputati, insa dupa demisia mai multor social-democrati din partid, grupul PSD la Camera Deputatilor a ramas cu 142 de alesi. Grupul ALDE este format din 19 deputati, deci in total PSD si ALDE au acum 161 deputati, aminteste Mediafax.

Pentru adoptarea legilor organice este nevoie de o majoritate de jumatate plus unu la Camera Deputatilor, iar pentru asigurarea cvorumului la votul final trebuie sa fie prezenti minimum 165 deputati.

De asemenea, motiunea simpla poate fi initiata de cel putin 50 deputati si este aprobata cu votul majoritatii deputatilor prezenti, potrivit regulamentului Camerei Deputatilor.

Conform procedurii parlamentare, o motiune de cenzura poate fi initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor si se comunica Guvernului la data depunerii. Pentru ca o motiune de cenzura sa fie adoptata este nevoie de 233 de voturi. Numarul total de parlamentari, in prezent este de 465.

Astfel, coalitia PSD-ALDE ar putea depinde de voturile deputatilor UDMR, ale minoritatilor si ale celor neafiliati pentru a putea trece legi importante, cu ar fi proiectul bugetului pentru 2019, o prioritate a coalitiei la inceput de sesiune parlamentara. In grupul deputatilor UDMR sunt 21 de alesi, iar deputati neafiliati sunt 18.

La Senat, PSD-ALDE intruneste majoritatea parlamentara, cele doua grupuri avand impreuna 81 de senatori. Grupul senatorilor PSD are 69 de membri, iar cel al ALDE are 12 membri. Pentru a asigura majoritatea este nevoie de 69 de senatori.

De saptamana trecuta mai multi social-democrati au demisionat din PSD si au aderat la Pro Romania.

Deputatul de Timis Adrian Pau a anuntat, sambata, ca demisioneaza din PSD si adera la Pro Romania, deoarece nu se mai „regaseste” in partidul condus de Liviu Dragnea.

Si fostul premier Mihai Tudose a anuntat, martea trecuta pe Facebook, ca se inscrie in partidul lui Victor Ponta. Si deputatul Georgian Pop a spus, joia trecuta, ca demisioneaza din PSD si se inscrie in Pro Romania. Pop era secretar al Biroului Permanent al Camerei Deputatilor.

Au mai aderat la Pro Romania deputatul Oana Silvia Vladuca si deputatul Corina Bogaciu, cea din urma demisionand din PSD in luna noiembrie a anului trecut. De asemenea, tot in noiembrie 2018, a demisionat din PSD si deputatul Constantin-Catalin Zamfira.

Nu in ultimul rand, s-a mai inscris in formatiunea lui Victor Ponta si senatorul Adrian Tutuianu, exclus in 2018 din PSD.

Liviu Dragnea a declarat, intrebat daca se asteapta sa mai demisioneze si alti parlamentari din partid, ca in cazul in care „nu mai e niciun acoperit, nu mai pleaca niciunul”. Liderul PSD a precizat ca majoritatea parlamentara nu se pierde, ea se verifica la vot.

Chestionat daca se asteapta ca alti parlamentari sa demisioneze din PSD, Dragnea a replicat: „Eu nu ma astept niciodata. Daca nu mai e niciun acoperit, nu mai pleaca niciunul. Daca mai e, mai pleaca”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: