Calendarul lui Stelian Ion. Data la care va fi desfiintata Sectia Speciala si pana cand vor fi reparate legile justitiei

news

Ministrul Justitiei, Stelian Ion, a discutat, luni, cu specialisti in domeniu despre stadiul indeplinirii de catre autoritatile romane a recomandarilor formulate in rapoartele Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).

„In continuarea dialogului cu Comisia Europeana in context MCV, luni, Stelian Ion a discutat, la nivel tehnic, cu echipa responsabila de gestionarea acestui dosar, la nivelul institutiei europene. Discutiile s-au concentrat asupra stadiului indeplinirii de catre autoritatile romane a recomandarilor formulate in rapoartele MCV”, se precizeaza intr-un comunicat al MJ.

Potrivit sursei citate, ministrul Justitiei a prezentat obiectivele pentru acest an: transmiterea catre Guvern, spre adoptare, a proiectului de lege privind desfiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, pana la sfarsitul lunii februarie 2021, finalizarea si transmiterea, spre adoptare, Guvernului, a celor trei proiecte ale legilor justitiei, pana la finalul lunii aprilie 2021, elaborarea proiectelor de modificare a Codului penal si a Codului de procedura penala, pentru a le pune in acord cu deciziile CCR, in cursul acestui an.

De asemenea, arata MJ, impreuna cu CSM, PICCJ si ICCJ va fi elaborat un plan pentru administrarea resurselor din sistem, precum si un document comprehensiv care sa cuprinda masurile necesare pentru buna administrare a sistemului judiciar pentru urmatorii doi ani. Elaborarea noii Strategii Nationale Anticoruptie si consolidarea ANABI si ANI se inscriu, de asemenea, printre prioritatile Ministerului Justitiei.

„MCV a fost foarte important pentru noi si ne-a ajutat. Este esential ca toti actorii implicati sa inteleaga necesitatea indeplinirii recomandarilor MCV si a continuarii evaluarii Romaniei in contextul noului Mecanism privind Statul de Drept”, a declarat ministrul Justitiei, citat in comunicat.

Comisia a indicat elementele care trebuie sa caracterizeze actiunile din perioada urmatoare: coerenta noilor reglementari, evitarea contradictiilor si luarea in considerare a recomandarilor partenerilor externi, contextul in care acestea urmeaza a fi elaborate si aprobate, scopul trebuie sa fie asigurarea stabilitatii si ireversibilitatii progreselor, precum si consultarea sistemului judiciar, a societatii civile si a partenerilor externi (Comisia Europeana, Comisia de la Venetia si GRECO), mentioneaza Ministerul Justitiei.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: