„Campania anticoruptie FRANEAZA investitiile” – nou ATAC in presa internationala

news

Campania Romaniei impotriva coruptiei are si o consecinta mai putin dorita: investitiile sunt incetinite din cauza ca multi oficiali se tem sa aprobe proiecte de teama sa nu devina tinte ale procurorilor, mentioneaza o pre.

Functionarii publici si ministrii care ar fi trebuit sa avizeze proiectele, uneori dar nu intotdeauna in schimbul unei spagi, au devenit ezitati. Chiar si oficialii onesti se tem ca aceste proiecte vor atrage atentia procurorilor si se vor trezi si ei in lungul sir de figuri publice care sunt anchetate sau incarcerate, scrie Reuters.

Cei mai multi observatori spun ca, pe termen lung, atacarea la radacini a coruptiei ca aduce beneficii uriase Romaniei, a doua cea mai saraca tara a UE. Insa acum, intarzie atat investitiile private cat si semnarea de noi contracte cu statul.

„In general, daca vorbesti cu oamenii de afaceri pe care i-am intalnit, acestia cred ca lupta anticoruptie este mult intarziata, trebuie dat un mesaj”, a declarat Ahmed Hassa, managing partent la firma de consultata Deloitte, filiala Bucuresti.

Olguta Vasilescu, prezentata ca un important primar din Romania, a declarat ca functionarii locali sunt in „greva de semnatura”. Si Aristotel Cancescu este de acord: „Acum este un risc sa lucrezi in administratia locala. Orice poate fi interpretat si din ce stiu eu acum este un blocaj la consiliul judetean si in administratia locala, oamenii se tem se semneze orice”. Reuters mentioneaza ca Aristotel Cancescu, presedinte CJ Brasov, este anchetat pentru spalare de bani si mita.

Coruptia a afectat grav Romania, de la caderea comunismului. Numai in 2014 coruptia a cauzat statului pierderi de 1,02 miliarde de euro, bani cu care s-at fi putut construi 200 de km de autostrada intr-o tara ce se numara printre cele cu cea mai proasta infrastructura din Europa.

„Capitalul romanesc a fost afectat de capitalismul de cumetrie. De aceea noi suntem foarte incantati de actuala lupta impotriva coruptiei”, a declarat Mihai Bogza, seful Consiliului pentru Investitii Straine.

Insa, a completat Bogza, „lupta impotriva coruptiei merge mana in mana cu realitatea ca multi fucntionari publici se tem sa mai aiba orice fel de responsabilitate. Asemenea atitudini trebuie descurajate”.

Conform unui studiu al firmei de consultanta A.T. Kearney de anul trecut, Romania are cea mai mare a doua economie subterana din Europa, dupa statul vecin Bulgaria.

Potrivit unui studiu din 2013 al Bancii Mondiale, una din zece afaceri pretinde ca i s-a solicitat mita. Stigmatul coruptiei este in parte motivul pentru care Romania, impreuna cu Bulgaria, sunt tinute in afara spatiului Schengen pana cand rezultatele lor in domeniu se vor imbunatati, comenteaza Reuters.

„Cheltuielile publice continua sa fie foarte scazute”, a declarat Ionut Dumitru, seful Consiliului Fiscal, o autoritate independenta care monitorizeaza bugetul de stat.

„Multe autoritati de management stiu ca au probleme cu contractele lor si ritmul lucrarilor sau al aprobarilor este intarziat ori amanat din cauza faptului ca se tem de probleme legale”, a apreciat Dumitru, care este si economist-sef al Raiffeisen Bank Romania.

Octavian Vidu, manager de investitii la CEE Equity Partners, a stopat discutiile la doua proiecte dupa ce i s-a cerut mita. Un sustinator al combaterii coruptiei, el sustine ca afacerile in mod traditional apropiate politicienilor vor trebui sa lupte pentru a face fata.

„Va fi un gol. Oricat de dureros ar fi pentru toata lumea, cred ca va aduce un nivel diferit de incredere pentru investitori ca noi. Exista multa teama, multa prudenta, dar nu sunt sigur ca vechile obiceiuri au murit”, a mai spus Vidu.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: