Campanie anticoruptie in Ucraina: „Cinci guvernatori regionali si patru viceministri au fost demisi din functie”

externe

Cinci guvernatori regionali si patru viceministri au fost demisi din functie in Ucraina, a anuntat marti guvernul, citat de France Presse, dupa un scandal de coruptie presupus in armata si in plina invaziei a tarii de catre Rusia.

Potrivit lui Taras Melniciuk, reprezentant al guvernului pe langa Parlament, guvernatorii regiunilor Dnipropetrovsk (centru) Valentin Reznicenko, Zaporojie (sud) Oleksandr Staruh, Sumi (nord) Dmitro Jivitski, Herson (sud) Iaroslav Ianusevici si al capitalei Kiev, Oleksi Kuleba, isi vor parasi posturile.

Reznicenko a fost acuzat de mai multe media in noiembrie ca a atribuit contracte de reparatii de drumuri in valoare de zeci de milioane de euro unui grup co-fondat de iubita sa care lucreaza ca antrenor de fitness.

Potrivit informatiilor aparute in presa, acest barbat si colegii sai din regiunile Sumi, Herson si Zaporojie figureaza in anchete judiciare, in timp ce demiterea lui Kuleba este legata de urmatoarea sa numire in cadrul administratiei prezidentiale.

Guvernul i-a demis de asemenea pe viceministrul apararii Viaceslav Sapovalov – a carui demisie a fost deja anuntata marti mai devreme -, pe cel al politicii sociale Vitali Muzicenko si doi viceministri ai dezvoltarii teritoriale, Ivan Lukeria si Viaceslav Negoda.

Anatoli Ivankevici si Viktor Visniov, ambii sefi adjuncti ai serviciului ucrainean de transport maritim si fluvial, au fost de asemenea revocati din posturile lor.

Aceste concedieri si demisii in cascada intervin dupa dezvaluirile presei cu privire la preturi umflate intr-un contract de aprovizionare alimentara pentru armata ucraineana, primul scandal de coruptie izbucnit de la inceputul razboiului in cadrul Ministerului Apararii.

Presedintele Volodimir Zelenski a anuntat luni seara o serie de „decizii legate de personal” pe fondul acestui scandal.

Cazurile de coruptie erau ceva obisnuit inainte de invazia rusa a Ucrainei. Acest scandal intervine in momentul in care Kievul cere aliatilor sai occidentali, al caror sprijin militar si financiar este crucial, sa trimita sute de tancuri pentru a face fata Moscovei, noteaza AFP.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: