Campanie isterica in China contra „spionilor” si „tradatorilor” vanduti SUA: „Nicio vulpe vicleana nu poate invinge un bun vanator”

analize

CNN relateaza despre o noua campanie isterica declasanta de regimul comunist de la Beijing, de data aceasta fiind vizati presupusi „spioni” care ar lucra pentru interesele Statelor Unite. Regimul a pus in miscare armate de postaci nationalisti pe retelele de socializare care au un comportament foarte asemanator cu postacii care activeaza si in online-ul din Romania, cei care ii stampileaxa drept „tradatori” pe sustinatorii valorilor occidentale.

„Sa ducem un ‘razboi al poporului’ impotriva spionilor, astfel incat acestia sa nu mai poata face niciun pas si sa nu mai aiba unde sa se ascunda!”. Acesta a fost strigatul de mobilizare al unui ziar militar chinez pe retelele de socializare in weekend, Beijingul indeamnand publicul sa fie vigilent impotriva spionajului american. Pretextul folosit este faptul ca CIA a lansat recent un centru special dedicat Chinei, informeaza CNN.

Aparatul de propaganda al Beijingului intensifica acum o campanie care dureaza de ani de zile, in urma anuntului directorului CIA, William Burns, din 7 octombrie, potrivit caruia centrul pentru China va contracara „cea mai importanta amenintare geopolitica cu care ne confruntam in secolul XXI”.

Un videoclip difuzat de televiziunea de stat chineza CCTV a sustinut – fara a cita surse – ca CIA recruteaza agenti vorbitori de chineza care inteleg nu doar mandarina, ci si diverse dialecte, inclusiv cantoneza, shanghaineza, hakka si hokkien.

Clipul, publicat sambata, a fost preluat pe scara larga de catre mass-media de stat pe retelele de socializare si a devenit imediat viral. Pe Weibo, versiunea chinezeasca puternic cenzurata a Twitter-ului, un hashtag legat de acest subiect a devenit sambata cel mai important subiect in trend, iar de atunci a adunat peste 280 de milioane de vizualizari.

Nationalistii s-au adunat pe contul oficial de Weibo al ambasadei SUA in China, lasand comentarii batjocoritoare in care isi detaliau competentele in dialectele chinezesti si cereau sa fie recrutati.

„Ce ar trebui sa facem cand CIA recruteaza in mod flagrant agenti vorbitori de chineza?”, a intrebat Junzhengping, un cont Weibo administrat de Cotidianul Armatei Populare de Eliberare, portavocea armatei chineze.

„Fortele ostile straine au lucrat din greu si (noi) nu ar trebui sa lasam niciodata garda jos in ceea ce priveste activitatea de securitate nationala”, s-a afirmat intr-o postare de duminica, acuzand serviciul de informatii american ca are in maneca mai multe „masuri sinistre si insuportabile”.

„Dar nicio vulpe vicleana nu poate invinge un bun vanator. Pentru a proteja securitatea nationala, nu putem decat sa avem incredere in popor, sa ne bazam pe popor”, a adaugat acesta.

Saptamana trecuta, Ministerul chinez de Externe a criticat miscarea CIA, pe care a numit-o „un simptom tipic al mentalitatii Razboiului Rece”.

„CIA ar trebui sa priveasca dezvoltarea Chinei si relatiile dintre China si SUA intr-o lumina obiectiva si rationala si sa inceteze sa mai faca lucruri daunatoare pentru increderea reciproca si cooperarea dintre China si SUA, precum si pentru suveranitatea, securitatea si interesele de dezvoltare ale Chinei”, a declarat purtatorul de cuvant al ministerului, Zhao Lijian, la o conferinta de presa din 8 octombrie.

In cadrul campaniei de propaganda, Beijingul a repetat povestea potrivit careia securitatea nationala a Chinei este amenintata grav si constant de Statele Unite si ca spionii americani reprezinta un pericol mai mare pentru vietile chinezilor obisnuiti.

Sub conducerea presedintelui Xi Jinping, guvernul chinez a declansat o avalansa de campanii in ultimii ani pentru a reaminti publicului de presupusa amenintare – si pentru a-l incuraja sa actioneze.

In 2015, China a infiintat o linie telefonica nationala pentru ca cetatenii sa raporteze suspiciunile de spionaj sau activitatile de spionaj. La 15 aprilie 2016, a marcat prima sa zi anuala a educatiei privind securitatea nationala printr-o avalansa de actiuni de propaganda, inclusiv un afis in stil comic afisat pe scara larga in Beijing, avertizand tinerele functionare publice sa nu se intalneasca cu straini chipesi – pentru a nu se indragosti de un potential James Bond.

In 2017, guvernul municipal din Beijing a inceput sa ofere recompense de pana la o jumatate de milion de yuani (78.000 de dolari) pentru oricine ajuta la demascarea unui spion.

Iar pentru cea de-a doua Zi a educatiei privind securitatea nationala a tarii, o editura online a publicat carti pentru ca elevii sa invete cum sa protejeze securitatea nationala, continand jocuri precum „gaseste spionul”. Global Times, un tabloid nationalist de stat, a declarat ca aceste carti fac parte dintr-un efort de a mobiliza elevii, de la scolile primare pana la facultati, ca „o uriasa forta de contraspionaj”.

Aproximativ in acelasi timp, un anunt neoficial a circulat pe scara larga pe retelele de socializare, enumerand opt aparente „trasaturi” ale potentialilor spioni – corespondentii straini, misionarii si personalul ONG-urilor fiind identificati drept suspecti potentiali.

Dar campaniile de prindere a spionilor nu s-au oprit la plantarea de suspiciuni asupra strainilor care traiesc in China. De asemenea, acestea au fost folosite pentru a viza criticii guvernului, activistii sociali, avocatii, jurnalistii si feministele.

In timp ce Xi intareste nationalismul si desfasoara o campanie de represiune impotriva „valorilor occidentale”, cum ar fi democratia, libertatea presei si independenta justitiei, vocile liberale – care au proliferat candva pe retelele de socializare chinezesti in urma deschiderii economice a tarii – au fost in mare parte reduse la tacere de catre ultranationalistii ferventi.

Pe retelele de socializare, comentatorii liberali sunt adesea acuzati de nationalisti ca sunt tradatori ai tarii lor si etichetati drept „Walking 500k” – ceea ce inseamna ca lucreaza pentru spioni straini si ca merita o recompensa in bani daca sunt raportati autoritatilor. Conturile lor sunt frecvent atacate de trolii nationalisti si raportate cenzorilor – si ulterior sterse de pe platforme.

Cea mai recenta campanie de propaganda este posibil sa stimuleze si mai mult astfel de vanatori de vrajitoare politice. Avand in vedere definitia extrem de larga si vaga a „securitatii nationale” data de Beijing, oricine este considerat „nepatriot” risca sa fie raportat ca „spion”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: