Campanie murdara la Brasov. Un muncitor erou in 1987 este batjocorit pentru ca ar fi prea in varsta: „Asa arata oamenii viitorului”

politica

Marius Neculaescu

Candidatul PSD-PNL la Primaria Brasovului, George Scripcaru, a postat pe pagina sa de campanie electorala un videoclip in care il umileste pe unul dintre muncitorii eroi din timpul revoltei din 1987, Marius Neculaescu. Neculaescu este ironizat pentru ca ar fi in varsta. El a ales sa se implice politic si sa candideze de partea „Aliantei Uniti pentru Brasov”, formata din USR, PMP, Forta Dreptei si Forumul Democrat German.

„Ei sunt cei care ar vrea sa ne conduca”, se intituleaza ironic clipul postat de Scripcaru.

In clip apar imagini cu Radu Puscariu, un nume simbol pentru liberalismul brasovean inca din anii ’90, si fostul muncitor Marius Neculaescu, acum pensionar, care sunt ironizati pentru ca ar fi prea in  varsta.

„Acesta este noul suflu”, „Oamenii viitorului”, sunt mesajele batjocoritoare afizate pe imagini.

Alexandru Ghiza, un jurnalist cunoscut si cu mare experienta, a tinut sa isi manifeste revolta fata de comportamentul lui Sccripcaru.

„Astazi, cand FSN-ul – partidul metamorfozat din PCR – s-a reunit , pare ca nimic nu s-a schimbat. Desi au trecut 34 de ani, propaganda lor este la fel de parsiva. Despre tanarul fesenist din ianuarie ’90, Gheorghe Scripcaru, uns in Consiliul Local Provizoriu al Brasovului, nimeni din ‘presa brasoveana’ nu a vorbit vreodata si nici nu o sa vorbeasca. E un subiect tabu, la fel cum sunt intrebarile legate de absolvirea liceului si facultatii, baza ‘profesionalismului’ sau, clamat de toti sustinatorii. Dar – asta e! – m-am obisnuit.

Propaganda neofesenista, insa, este la fel de jegoasa si in 2024.

Pe pagina candidatului Scripcaru este distribuit un clip de la lansarea candidatilor coalitiei ‘Uniti pentru Brasov’. Filmuletul ii arata pe doi dintre candidati, oameni in varsta, cu riduri si chelie, filmati in gros plan, alaturi de textul sententios-ironic ‘oamenii viitorului’. Sigur, este foarte usor sa pui etichete. Si mai usor le vine sustinatorilor la postare sa-si verse in comentarii toate umorile.

Unul dintre cei injurati, Radu Puscariu (de la Forta Dreptei, foto stg.), din familia carturarului brasovean Sextil Puscariu, sagunist, inginer si economist, cu o cariera ireprosabila, a fost printre primii membrii ai Partidului National Liberal din Brasov. A invatat sa faca politica de la fostii detinuti politic, care au organizat partidul in ‘90. Putini din ziua de astazi mai stiu de avocatul Bese, primul presedinte al PNL Brasov de dupa Revolutie, sau de Livius Popa, presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politic din Brasov. Sunt sigur, insa, ca s-ar intoarce in mormant daca ar sti ca partidul a ajuns pe mainile fesenistilor de odinioara.

Alt candidat luat in tarbaca este Marius Neculaescu (de la PMP, foto dr.). Atunci cand unii dintre cei care astazi il jignesc nici nu erau nascuti, Marius Neculaescu era rupt in bataie la sediul Securitatii din Rahovei. Se numarase printre cei mai curajosi muncitori care s-au revoltat in 1987. S-a urcat pe geamul Consiliului Popular din Brasov si a desprins poza lui Ceausescu si banerele de propaganda. Stiti cine a cerut atunci, la proces, condamnarea muncitorilor la moarte? Tanarul inginer comunist Ioan Seche, viitorul senator din partidul care astazi – si normal – ii injura pe novembristi.

Pana in 1990, Marius Neculaescu a avut domiciliu fortat la Botosani.

Retelele sociale sunt un loc in care oricine poate comenta, aproape orice. La fel este si pe pagina candidatului Scripcaru. Doar ca, inainte de a da un calificativ, un om cat de cat educat, isi pune intrebari. Iar in cazul de fata – folosesc cuvintele folosite de fanii fostului primar – intrebarea principala ar fi: cine sunt loazele, gunoaiele si imbecilii?”, a scris Ghiza pe Facebook.

Scripcaru, valiza plina de bani ascunsa in beci

In 2015, procurorii DNA au gasit, cu ocazia perchezitiilor la casa lui Scripcaru, 41.000 de lei si 3.000 de euro intr-o valiza, in demisolul locuintei primarului.

Informatia a aparut in referatul inaintat de DNA Tribunalului Brasov cu propunerea de arestare preventiva pentru 30 de zile a lui George Scripcaru si a oamenilor de afaceri Mihai David si Simina Costan.

”Cu ocazia perchezitiilor desfasurate cu incuviintarea judecatorului de drepturi si libertati din cadrul Curtii de Apel Brasov au fost ridicate mai multe inscrisuri vizand faptele cercetate in prezenta cauza, medii de stocare si sume de bani considerabile.

De exemplu, demisolul locuintei inculpatului Scripcaru George, intr-o valiza au fost gasite sumele de 41.000 lei si 3.000 euro, dupa ce in prealabil acesta a comunicat organelor de urmarire ca detine in locuinta doar suma de 2.700 lei necesara pentru cheltuieli curente, iar de la locuinta numitei Antonie Cristina a fost ridicata suma de 90.000 lei si 2.400 euro, iar din locuinta numitilor David Mihai si Costan Simina s-a ridicat suma de peste 300.000 lei”, se precizeaza in document.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: