externe

Canada cere formarea unui front unit al tarilor occidentale contra Chinei: „Ne joaca foarte inteligent pe unul impotriva celuilalt”

Premierul canadian Justin Trudeau a declarat intr-un interviu difuzat sambata ca tarile occidentale ar trebui sa formeze un front unit impotriva Chinei pentru a o impiedica sa se foloseasca de interesele comerciale pentru a introducere disensiuni intre tarile occidentale, transmite Reuters, citata de Agerpres.

Premierul Trudeau a afirmat ca Beijingul „joaca” unele impotriva celorlalte tarile occidentale care concureaza pentru accesul la oportunitatile sale economice.

„Suntem in competitie si China, din cand in cand, foarte inteligent ne joaca pe unul impotriva celuilalt in stilul competitiv al pietei deschise”, a spus premierul intr-un interviu pentru televiziunea Global.

„Trebuie sa facem o treaba mai buna colaborand si fiind puternici astfel incat China sa nu ne speculeze si sa nu ne instige pe unul impotriva celuilalt”.

Relatiile dintre Canada si China s-au racit dupa arestarea in 2018 a directoarei financiare a Huawei, Meng Wanzhou, pe baza unui mandat de extradare din partea SUA. La randul sau, China a retinut ulterior doi canadieni si a negat acuzatiile venite din partea Ottawa ca practica o diplomatie a ostaticilor.

Meng a ajuns la un acord cu procurorii americani in luna septembrie punand astfel capat luptei pentru extradare, iar cei doi canadieni au fost eliberati la cateva ore dupa convenirea acestui acord.

Dar chiar inainte de arestarea lui Meng, criticile repetate din partea Canadei in legatura cu politicile chineze in domeniul drepturilor omului au iritat Beijingul, iar cele doua tari nu au reusit sa se apropie.

La inceputul lunii decembrie, Canada a anuntat ca se va alatura aliatilor intr-un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarna de la Beijing din februarie 2022 pentru a trimite Chinei un mesaj cu privire la istoricul sau in domeniul respectarii drepturilor omului.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24
Tags: canada china

Recent Posts

Franta: Momentul in care duba penitenciarului a fost atacata cu mitraliere Kalasnikov. Mafiotul „Musca” a reusit sa evadeze – Video

A aparut o prima inregistrare video a atacului in care au fost ucisi, marti, trei…

6 ore ago

Gunoierii din Paris au intrat in greva. Ei cer un „bonus olimpic” si o crestere salariala

Aproximativ 400 de angajati de la salubrizare din Paris au intrat marti in greva, cerand…

9 ore ago

Bucurestean ucis in strada de doi indivizi, acestia l-au lovit cu batele. Medicii au incercat in zadar sa il resusciteze – Video

Trei indivizi s-au luat la bataie, pe Bulevardul Constructorilor din Bucuresti, langa Parcul Crangasi, starnind…

9 ore ago

Opt ceasuri ale lui Michael Schumacher s-au vandut la licitatie cu 4 milioane de franci elvetieni

Ceasuri apartinand lui Michael Schumacher, septuplu campion mondial de Formula 1, s-au vandut, marti, cu…

9 ore ago

Incendiu in Muntii Rodnei. Ard sase hectare de teren

Un incendiu a izbucnit, marti seara, in Muntii Rodnei, in apropiere de varful Toroioaga, informeaza…

9 ore ago