Canada permite trimiterea de unitati necombatante in Ucraina „in anumite conditii”: „Antrenam ucraineni pretutindeni”

externe

Ministrul canadian al Apararii, Bill Blair, a admis posibilitatea ca instructori canadieni sa se intoarca in Ucraina pentru a antrena soldati ucraineni, in anumite conditii.

Ministrul a anuntat acest lucru intr-un interviu acordat publicatiei Toronto Star, relateaza Evropeiska Pravda.

Blair a vorbit despre acest lucru in contextul ultimelor declaratii ale presedintelui francez Emmanuel Macron. De remarcat ca Blair a exclus anterior posibilitatea de a desfasura unitati de lupta in Ucraina.

Un acord de securitate intre Canada si Ucraina, semnat la sfarsitul saptamanii trecute, stipuleaza ca Ottawa poate reveni la efectuarea de exercitii in Ucraina „atunci cand conditiile o vor permite”.

„Acest lucru ar trebui sa se faca foarte atent si intr-un mod limitat”, a declarat ministrul.

„Nu vreau sa plasez personalul Fortelor Armate canadiene in apropierea unui teatru de operatiuni care ar da impresia ca ne asumam o componenta a unui rol de lupta”, a adaugat el.

Blair a precizat ca armata canadiana are deja o mica prezenta in Ucraina pentru a proteja personalul diplomatic canadian si, de asemenea, a antrenat mii de soldati ucraineni in cadrul operatiunii Unifighter – desi aceasta misiune a fost mutata din Ucraina in alte tari dupa ce Rusia a lansat invazia din 2022.

„Antrenam ucraineni pretutindeni, dar cred ca o parte din aceasta pregatire este dificila, deoarece este dificil sa scoatem oameni din Ucraina pentru a face aceste antrenamente”, a spus Blair, referindu-se la discutiile de la Paris din aceasta saptamana.

„Asa ca (au existat) unele discutii cu privire la posibilitatea de a o face mai eficient si daca este posibil sa o facem in Ucraina”, a adaugat el.

Blair a spus ca unele tari si-au exprimat ingrijorarea ca o astfel de operatiune „ar putea fi vazuta ca fiind combativa”, a spus el.

Dupa ce liderii europeni au respins saptamana aceasta propunerea lui Macron de a trimite trupe in Ucraina, ministrul francez al Apararii, Sebastien Lecornu, a precizat ca discutiile au fost asa cum le-a descris Blair: s-au axat pe pregatire militara sau operatiuni de deminare, „nu pe trimiterea de trupe pentru a purta un razboi impotriva Rusiei”.

La 29 februarie, Macron a declarat ca toate afirmatiile sale privind razboiul rusesc impotriva Ucrainei – inclusiv posibilitatea trimiterii de trupe occidentale, care a starnit rumoare – au fost atent gandite.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: