externe

Canalele din Venetia raman fara apa. Italia se confrunta cu o noua alerta de seceta

Vremea secetoasa din aceasta iarna a starnit ingrijorari ca Italia s-ar putea confrunta cu o noua seceta dupa urgenta din vara trecuta, in Alpi cantitatea de zapada cazuta fiind mai putin de jumatate fata de ninsorile normale, potrivit oamenilor de stiinta si grupurilor de mediu citate de Reuters.

Avertismentul vine in timp ce Venetia, unde inundatiile sunt in mod normal preocuparea principala, se confrunta cu o maree neobisnuit de joasa, care face imposibil ca gondolele, taxiurile pe apa si ambulantele sa navigheze pe unele dintre celebrele sale canale.

Problemele din Venetia sunt puse pe seama unei combinatii de factori — lipsa ploii, un sistem de inalta presiune, o luna plina si curentii marini.

Raurile si lacurile italiene sufera si ele de o lipsa severa de apa, a declarat luni grupul de mediu Legambiente, mai ales in nordul tarii.

Po, cel mai lung rau al Italiei, care curge de la Alpi, in nord-vest, pana la Marea Adriatica, are cu 61% mai putina apa decat in mod normal in aceasta perioada a anului.

In iulie 2022, Italia a declarat stare de urgenta pentru zonele din jurul Po, care reprezinta aproximativ o treime din productia agricola a tarii si a suferit cea mai grava seceta din ultimii 70 de ani.

„Ne aflam intr-o situatie de deficit de apa care s-a acumulat din iarna 2020-2021”, a declarat expertul in clima Massimiliano Pasqui de la institutul italian de cercetare stiintifica CNR, citat de cotidianul Corriere della Sera.

„Trebuie sa recuperam 500 de milimetri in regiunile de nord-vest: avem nevoie de 50 de zile de ploaie”, a adaugat el.

Nivelul apei de pe Lacul Garda, in nordul Italiei, a scazut la minime record, facand posibila ajungerea la mica insula San Biagio de pe lac printr-o cale expusa.

Un anticiclon domina vremea in vestul Europei de 15 zile, aducand temperaturi blande, observate de obicei la sfarsitul primaverii.

Cele mai recente prognoze meteo semnaleaza totusi in zilele urmatoare sosirea unor precipitatii si ninsori in Alpi.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Portugalia nu mai este o problema pentru Europa. Ce poate invata Romania de la o tara care a cunoscut si ea un exod masiv al tinerilor

La zece ani de la plecarea "barbatilor in negru" - managerii internationali ai Comisiei Europene,…

8 ore ago

Primarul Vlad Oprea, declaratii halucinante: „Locuim trei familii in casa de 1.000 mp: eu, mama si o verisoara”. Nu mai stie cate locuinte are pe numele lui

Primarul din Sinaia, Vlad Oprea, a facut declaratii halucinante, luni seara, la Realitatea Plus, incercand…

5 ore ago

Un sofer roman de tir a murit in Belgia dupa ce un capac de canal aruncat de pe un pod a intrat prin parbriz. Cinci belgieni au fost retinuti

Cinci belgieni, dintre care doi minori, au fost arestati si urmeaza sa ajunga in fata…

5 ore ago

Japonia isi protejeaza frumusetile naturii. Cei care doresc sa urce pe Muntele Fuji vor trebui sa se inregistreze in avans

Prefectura Yamanashi din centrul Japoniei a anuntat lansarea unui sistem online care va reglementa numarul…

6 ore ago

Memoriile Angelei Merkel vor fi publicate in noiembrie. Ea este acuzata acum de „greseli fatale” in relatia cu Rusia

Angela Merkel isi va lansa, pe 26 noiembrie, mult asteptatul volum de memorii cu titlul…

6 ore ago